Bezpieczenstwo
Bezpieczenstwo
Siemka glupie pytanie ale czy jest mozliwosc wybuchu kolumny ? wczoraj robilem jablka Bez wypelnienia 28L nastawu w 50L kegu grzanie 2kw odped. Dzisiaj przy czyszczeniu bylo galancie fuzli w kolumnie, czy jesli zaworek iglowy by Sie zatkal moglo by wybuchnac? Przy 96-99 stopni w kegu w zaworku iglowym bylo widac jakby wrzal plyn (tak jakby piana moze to byla I sie minimalnie takjaby zatykalo) ale alkohol nadal lecial ale moze nie tak szybko jak wczesniej (albo mi sie wydawalo) co mnie niezapokoilo to glos jakby ktos upuscil cos na podloge ale nie jestem pewien czy to byl sasiad czy to byl Moj keg. Bylo slychac to 2 razy wsumie niestety nie widze zadnych wgniecien Bo mam pianke kauczkowa, dzien wczesniej czytalem jak komus Keg wgnietlo I moze nie potrzebnie sie martwie
Nie moge tutaj wrzucic zdjec dlatego daje link do imgur
Kolumna https://imgur.com/a/av4B0YA
Nie moge tutaj wrzucic zdjec dlatego daje link do imgur
Kolumna https://imgur.com/a/av4B0YA
Re: Bezpieczenstwo
Jeżeli masz aabratka, to z tego co czytałem, to powinno wywalić najpierw chłodnice górną. Tak wychodzi na logikę. Jeżeli nie masz wyjmowanej spirali z chłodnicy, to teoretycznie powinno wywalić uszczelnienia przy wzroście ciśnienia. Ale w sumie niech ktoś się wypowie, kto już „obadał” temat.
Re: Bezpieczenstwo
Tak mam wyjmowana chlodnice tez cos czytalem ze w najgorszym przypadku by zaczelo zniej "pluc" ale wole jeszcze sie tutaj zapytac co sadzicie.
Re: Bezpieczenstwo
Jeżeli coś ma "wybuchnąć" ze względu na wzrost ciśnienia, to to ciśnienie musi wzrosnąć , a w destylatorach otwartych, nie ma takiej możliwości.
Może wyrzucać zawartość przez głowicę, ale nie wybuchnie (oczywiści podkreślam - jeżeli głowica jest typu otwartego).
Co innego zapalenie się oparów alkoholu. To już bardziej realne zagrożenie, dlatego trzeba uważać, żeby alkohol nam się nie wylewał z kolumny i raczej daleko z otwartym ogniem.
Może wyrzucać zawartość przez głowicę, ale nie wybuchnie (oczywiści podkreślam - jeżeli głowica jest typu otwartego).
Co innego zapalenie się oparów alkoholu. To już bardziej realne zagrożenie, dlatego trzeba uważać, żeby alkohol nam się nie wylewał z kolumny i raczej daleko z otwartym ogniem.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Bezpieczenstwo
@jakis no mozliwe ze cos tam roslo tak jak mowie widzialem przez wezyk silikonowy ktory jest zamontowany do zaworka iglowego byla taka jakby piana I ona co troche tam "blokowala" ale alkohol ciagle lecial ale moze nie tak szybko jak wczesniej (albo mi sie wydawalo ) wlalem 28L do 50L kega nastepny nastaw planowalem na 40L do kega 50L moze wtedy zrobic odped zamiast 2kW na 1-1.5kW I dac espumisanu?
Aa I wmojej kolumnie nie ma chlodniczki cieczy I destylat Leci bardzo cieply, jedyna chlodnica jest na gorze.
Aa I wmojej kolumnie nie ma chlodniczki cieczy I destylat Leci bardzo cieply, jedyna chlodnica jest na gorze.
Re: Bezpieczenstwo
A o jakim sprzęcie mówimy? Ze zdjęć trudno wnioskować. Jeżeli to jest aabratek z otwartą kolumną, to nie ma możliwości wzrostu ciśnienia. Nadmiar wyleje się przez głowicę, ale nie wiem, jaki masz sprzęt. Opisz, albo wrzuć zdjęcie całości.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Bezpieczenstwo
Jedyny przypadek jaki pamiętam to była implozja u elofury, ale to była inna bajka.
Na pocieszenie dodam że każdy keg ma "bezpiecznik".
Na pocieszenie dodam że każdy keg ma "bezpiecznik".
czytam nie pytam
Re: Bezpieczenstwo
@Jakis1234 jest to kolumna terra od destylatorymiedziane tak jak mowisz jest otwarty.
Dzieki jeszcze raz to mnie uspokoiliscie nastepny nastaw planuje 40L wlac do 50L kega dodam antypiany I zmniejsze grzanie pod koniec tak na wszelki wypadek.
Dzieki jeszcze raz to mnie uspokoiliscie nastepny nastaw planuje 40L wlac do 50L kega dodam antypiany I zmniejsze grzanie pod koniec tak na wszelki wypadek.
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Bezpieczenstwo
Antypiana nigdy nie zaszkodzi
Najgorzej jest na samym początku gotowania - nastawu dużo, potrafi się spienić jak nieodgazowany do końca - zawsze jest trochę CO2 rozpuszczonego i w drobinach owoców - rośnie czapa. Bo jak już trochę odbierzesz, to poziom niższy i czapa wymieszana wrzeniem. Mam wizjer w kotle i czasem sobie oglądam
Najgorzej jest na samym początku gotowania - nastawu dużo, potrafi się spienić jak nieodgazowany do końca - zawsze jest trochę CO2 rozpuszczonego i w drobinach owoców - rośnie czapa. Bo jak już trochę odbierzesz, to poziom niższy i czapa wymieszana wrzeniem. Mam wizjer w kotle i czasem sobie oglądam
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Bezpieczenstwo
@wawaldek11 dzieki za rade dzisiaj kupilem espumisan myslisz ze 4 tabletki na 40L soku z jablek powinno byc ok?
Re: Bezpieczenstwo
Antypiana jest wydajniejsza i wychodzi o wiele taniej, espumisan zostaw do puszczania bąków...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Bezpieczenstwo
Kurna takie przeczucie mialem zeby jednak antypiane kupic zamiast tego espumisanu
Kit tak jak mowicie, espumisan zostawie na puszczanie bakow moze kobitka mnie przestanie z lozka wyganiac
Kit tak jak mowicie, espumisan zostawie na puszczanie bakow moze kobitka mnie przestanie z lozka wyganiac
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Bezpieczenstwo
Na bąki o zapachu pieczonego ziemniaka, konwalii i fiołków jest nalewka z selera, można znaleźć ją pod przewrotną nazwą ,,nalewka wiatry pędząca” .
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości