Owoce na kolumnie

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Owoce na kolumnie

Post autor: Loki » 2020-10-22, 10:34

Siemka czytam od paru tygodni jak zrobic owocowke na kolumnie bokabob, jest to kolumna terra od DM. Wszystko jest jasne oprocz jednej rzeczy, nurtuje mnie jedno pytanko jak jest zta stabilizacja I odbiorem przedgonu? Odbieramy przedgon kropelkowo dopki nie przestanie smierdziec acetonem? Z tego co wiem wlasnie w przedgonach jest nieraz bardzo duzo smaku? Boje sie troche ze przesadze ztym odbiorem kropelkowym na refluxie I smaczek pojdzie wpiz** :D, czy moze dla poczatkujacego nie bawic sie wzadne stabilizacje na pierwszy raz tylko lapac w 100ml butelki I pozniej blendowac zawartosc?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Owoce na kolumnie

Post autor: zbyszko » 2020-10-24, 18:15

Loki pisze:
2020-10-22, 10:34
...Z tego co wiem wlasnie w przedgonach jest nieraz bardzo duzo smaku?
To pytanie, czy twierdzenie :?:
Jeżeli twierdzenie, to podziel się z nami swoją wiedzą.
Ja nie wpadłem nigdy na to, żeby sprawdzać smak przedgonów.
czytam nie pytam

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Owoce na kolumnie

Post autor: Loki » 2020-10-24, 20:51

@zbyszko pytanie :) zle napisalem, nie zczego co wiem a zczego co przeczytalem.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Owoce na kolumnie

Post autor: laurentp » 2020-10-25, 05:52

Loki pisze:
2020-10-22, 10:34
...czy moze dla poczatkujacego nie bawic sie wzadne stabilizacje na pierwszy raz tylko lapac w 100ml butelki I pozniej blendowac zawartosc?...
Trochę OT, ale podzielę się jak odbieram cukrówkę.

Wsad ~25l ~15% (6kg cukru + pogony z poprzedniego przebiegu).
Serce odbieram równolegle z przedgonami, bo mam OLM.
Teraz przedgony:
- "0" - czysty rozpuszczalnik, odbieram przy LM otwartym na 100% (*u mnie to ~1l/h, na EZ CEME 9934) aż temperatura GŁOWICY przestanie rosnąć. Z 25l jest to ok 100ml.

- zamykam LM, 1h stabilizacji, na wykresie widać (mogę załączyć jak będę robił i będzie bez "strzałów"), że warto to odczekać -> trochę zmienia się na głowicy ale głównie widać przejście pomiaru w kolumnie do stałej wartości. Widać wzrost o 0.2-0.3*C na kolumnie to otwarciu OLM.

- "1" - "5" odbieram na czas z LM, na ustawieniu ~1 kropla / sek -> 100ml/h do odrębnych butelek, znowu przy 25l jest to ~1h/100ml (10% na EZ). Staram się odbierać do 1 butelki tyle ile naciekło "0" w/g temperatury, czyli normalnie 100ml, ale bywa i np 75ml.

- w międzyczasie odbieram serce z OLM,

- przedgony kończą się w zasadzie w tym samym czasie co odbiór serca (przestaję odbierać przy konieczności redukcji odbioru serca poniżej 10% wartości początkowej, to już powyżej 96*C, 98-100*C w kotle),

- przedgony "5" "w zasadzie pijalne bez problemu", "4" - z sokiem też wchodzą. "3" i niżej już wali acetonem. "0" to świetny zmywacz do np markerów

EZ mam "skalibrowane" tak, że 100% na LM to ~1l/h (żeby 10% to było 100ml/h), a OLM tak, żeby 90% na EZ odpowiadało maksymalnemu odbiorowi na początku odbioru serca bez destabilizacji kolumny. Potem redukuję krokami 10% jak kolumna zaczyna "odjeżdżać".
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości