Witam
Posiadam plastikową beczkę 100l z kranikiem.
Skończyły mi się drożdże: PURIFERM - DROŻDŻE GORZELNICZE TURBO XXL 100 L
Zostało mi 5 opakować T48 (zawiera 140g) o właściwościach:
14% w 2 dni, 6kg cukru;
21% w 5 dni, 8kg cukru; na 21l wody
Teraz moje pytanie, czy wrzucić 4 opakowania i dodać 8x4 = 32 kg cukru, na 84l wody? Czy zalać do 100l?
Jak zrobić z tych T48 nastaw w tej beczce 100l? Szukałem informacji, ale wszystkie informacje przedawnione i nie do końca wytłumaczone, chciałbym żeby ten temat był na raz wytłumaczony, np może ile gram pożywki na ile kg cukru i wody?
Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Re: Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Witam
Drożdży dałbym max 2 paczki. Tam jest sporo drożdży i pożywki. Nie potrzeba dodatków.
Temp początkowa nastawu około 25 - 30 ̊ C Ja trzymam w pomieszczeniu o temp > 20 ̊C
Do obliczeń polecam program AlkoCalc napisany przez jednego z forumowiczów.
Wyniki z ww:
nastaw 85 l
blg 20
cukier 18,5 kg
obj. H2O 74 l
Drożdży dałbym max 2 paczki. Tam jest sporo drożdży i pożywki. Nie potrzeba dodatków.
Temp początkowa nastawu około 25 - 30 ̊ C Ja trzymam w pomieszczeniu o temp > 20 ̊C
Do obliczeń polecam program AlkoCalc napisany przez jednego z forumowiczów.
Wyniki z ww:
nastaw 85 l
blg 20
cukier 18,5 kg
obj. H2O 74 l
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy
Re: Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Nastaw praktycznie zawsze robi się tak, że cukier po rozpuszczeniu w wodzie ma dać 25L "roztworu".
Teoria mówi o tym, że 1kg cukru podnosi poziom cieczy o około 0.6L
Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak (i właśnie tak robię):
4 porcje cukru (24kg)
3 porcje drożdży
Około 85L wody
Całość da Ci łącznie 100L nastawu, więc mamy tutaj "4porcje wody". Nie daje nigdy pełnej ilości drożdży, bo nastaw wtedy mocniej się nagrzewa z racji na szybszy przebieg fermentacji. Zakładając taką samą bryłę naczyniach (dla przykładu beczka 30L i beczka 120L) przy 4x większej pojemności jest jedynie 2x większą powierzchnia którą ciepło może uciekać, dlatego by uniknąć przegrzania nastawu lepiej zmniejszyć dawkę drożdży
Teoria mówi o tym, że 1kg cukru podnosi poziom cieczy o około 0.6L
Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak (i właśnie tak robię):
4 porcje cukru (24kg)
3 porcje drożdży
Około 85L wody
Całość da Ci łącznie 100L nastawu, więc mamy tutaj "4porcje wody". Nie daje nigdy pełnej ilości drożdży, bo nastaw wtedy mocniej się nagrzewa z racji na szybszy przebieg fermentacji. Zakładając taką samą bryłę naczyniach (dla przykładu beczka 30L i beczka 120L) przy 4x większej pojemności jest jedynie 2x większą powierzchnia którą ciepło może uciekać, dlatego by uniknąć przegrzania nastawu lepiej zmniejszyć dawkę drożdży
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Nie przesadzałbym z cukrem, 8kg na porcję wydłuży ci czas fermentacji pewnie dwukrotnie (lub nie przerobi, jak będzie za ciepło), poza tym naprodukuje ci więcej niepożądanych smrodków.
Wprawdzie rzadko robię cukrówkę, ale staram się nie przekraczać blg 23
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Dzięki za podpowiedzi i gotowe instrukcje od Was!NeRWuS pisze: ↑2021-01-03, 19:38Nastaw praktycznie zawsze robi się tak, że cukier po rozpuszczeniu w wodzie ma dać 25L "roztworu".
Teoria mówi o tym, że 1kg cukru podnosi poziom cieczy o około 0.6L
Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak (i właśnie tak robię):
4 porcje cukru (24kg)
3 porcje drożdży
Około 85L wody
Całość da Ci łącznie 100L nastawu, więc mamy tutaj "4porcje wody". Nie daje nigdy pełnej ilości drożdży, bo nastaw wtedy mocniej się nagrzewa z racji na szybszy przebieg fermentacji. Zakładając taką samą bryłę naczyniach (dla przykładu beczka 30L i beczka 120L) przy 4x większej pojemności jest jedynie 2x większą powierzchnia którą ciepło może uciekać, dlatego by uniknąć przegrzania nastawu lepiej zmniejszyć dawkę drożdży
Użyję na pierwszy beczka 100l tej metody.
Od razu mam mniejszą beczkę 55l i użyłem kalkulatora:
Drożdże jakie chce użyć to: 2x T3;
Instrukcja z opakowania:
6kg cukru daje 15% w 3 dni
7kg cukru daje 17% w 5 dni;
(Rozpuścić w 22l wody);
Kalkulator mówi:
Objętość nastawu 50l
BLG Startowe: 21;
Wychodzi:
Objętość wody 43,12l
Ilość cukru: 11,46
Czy dobrze już liczę ?
Czy 2x T3 to w sam raz ?
Czy mogę dodać wodę nie przegotowaną, ale z czajnika filtrującego wodę z kranu w celu dolania do uzupełnienia końcowego beczki?
Re: Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Generalnie ja staram się nie przekraczać jednej paczki drożdży i 6kg cukru na każde 25L nastawu nawet jeśli producent "pozwala" dać do 8-9kg. Wolę by drożdże przerobiły szybciej, by alkoholu było nawet ciut mniej, ALE by nie dodawać niepotrzebnych "smrodków" w nastawie z racji na to, że drożdże nie umierają (zbytnio) od zbyt dużego stężenia alkoholu, a jedynie "zasypiają" i opadają na dno
Oczywiście zawsze można słuchać rad na opakowaniu - są to zazwyczaj maksymalne stężenia, jakie powinny drożdże wytrzymać bez większego problemu, ale pytanie czy warto iść tak i "żyłować" drożdże kosztem dłuższego czasu - tu się odezwie fakt, że zawsze to mocniejszy nastaw i (w produkcji "seryjnej") jest to mniejsza ilość procesów, ale nie wiem czy robi to dobrze na efekt końcowy - a to ma być nasze hobby, a nie praca i powinno się przyłożyć
Co do wody - ja tam leję zawsze "kranówkę" bez żadnych zabiegów - jak mi to kiedyś powiedział jeden z członków tego forum "traktuj kamień i minerały z wody jako pożywkę dla drożdży" - współczesne drożdże są już tak "mocne i odporne" że woda z kranu nie powinna wyrządzić im jakiejkolwiek krzywdy.
Oczywiście zawsze można słuchać rad na opakowaniu - są to zazwyczaj maksymalne stężenia, jakie powinny drożdże wytrzymać bez większego problemu, ale pytanie czy warto iść tak i "żyłować" drożdże kosztem dłuższego czasu - tu się odezwie fakt, że zawsze to mocniejszy nastaw i (w produkcji "seryjnej") jest to mniejsza ilość procesów, ale nie wiem czy robi to dobrze na efekt końcowy - a to ma być nasze hobby, a nie praca i powinno się przyłożyć
Co do wody - ja tam leję zawsze "kranówkę" bez żadnych zabiegów - jak mi to kiedyś powiedział jeden z członków tego forum "traktuj kamień i minerały z wody jako pożywkę dla drożdży" - współczesne drożdże są już tak "mocne i odporne" że woda z kranu nie powinna wyrządzić im jakiejkolwiek krzywdy.
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Drożdże T48 na 100l wody, ile?
Jak nastaw to ja robię tak
Beczka 80 l
22 kg cukru +woda z kranu ,ciepła z odzysku po procesie do pełna beczki +2 szt T 48 pure po 135g
Start około 26° .
Po tygodniu gonitwa .
Beczka 80 l
22 kg cukru +woda z kranu ,ciepła z odzysku po procesie do pełna beczki +2 szt T 48 pure po 135g
Start około 26° .
Po tygodniu gonitwa .
morusek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości