Na początek .... jestem totalnie zielony w destylacji
może moje pytanie wyda się dziwne i idiotyczne
ale mam dostęp do sporej ilości białego sklepowego wina praktycznie za grosze
nie jakieś patykiem pisane ale porządne wytrawne
czy można je przedestylować?
pozdrawiam
Irek
Winko
Re: winko
Poniekąd wszystko, co ma alkohol będzie się nadawać.
Pytanie na ile wino ma aromatów w sobie (tych sztucznych) albo słodzików których drożdże nie jedzą. Chodzi mi o to że podczas destylacji/rektyfikacji może się dostać wiele posmaków których nie będzie łatwo się pozbyć. Już ja użyłem jako "pierwszy proces jako czyszczenie sprzętu" kupę win słodkich i wielu mocniejszych alkoholi i mnie urobek nie zachwycił, więc używam go jako alkohol techniczny. Pomimo odebrania przedgonów (których wg niektórych nie ma) i dosyć szybkim cięciu pogonów (domyślnie tylko one miały iść na cele techniczne) - a wyszło co wyszło...
To jest jak z gotowaniem w kuchni - czasem aromat palony (lekkie przypalenie cebuli w wielu daniach) pasuje idealnie a czasem zaburza cały efekt końcowy
Nie spróbujesz - nie przekonasz się. Ale na 99% przedostaną się tam aromaty (które mogą się okazać że Ci smakują). Można spróbować oczyścić to filtrem węglowym, ale to już kto co lubi
W podsumowaniu - da się, ale jaki będzie efekt to póki nie spróbujesz to się nie dowiesz. A czy Ci smakuje to jak zrobisz to ocenisz
Daj najwyżej znać co wyszło
Pytanie na ile wino ma aromatów w sobie (tych sztucznych) albo słodzików których drożdże nie jedzą. Chodzi mi o to że podczas destylacji/rektyfikacji może się dostać wiele posmaków których nie będzie łatwo się pozbyć. Już ja użyłem jako "pierwszy proces jako czyszczenie sprzętu" kupę win słodkich i wielu mocniejszych alkoholi i mnie urobek nie zachwycił, więc używam go jako alkohol techniczny. Pomimo odebrania przedgonów (których wg niektórych nie ma) i dosyć szybkim cięciu pogonów (domyślnie tylko one miały iść na cele techniczne) - a wyszło co wyszło...
To jest jak z gotowaniem w kuchni - czasem aromat palony (lekkie przypalenie cebuli w wielu daniach) pasuje idealnie a czasem zaburza cały efekt końcowy
Nie spróbujesz - nie przekonasz się. Ale na 99% przedostaną się tam aromaty (które mogą się okazać że Ci smakują). Można spróbować oczyścić to filtrem węglowym, ale to już kto co lubi
W podsumowaniu - da się, ale jaki będzie efekt to póki nie spróbujesz to się nie dowiesz. A czy Ci smakuje to jak zrobisz to ocenisz
Daj najwyżej znać co wyszło
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości