Chłodzenie nastawu

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
pucha
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2021-04-16, 12:09

Chłodzenie nastawu

Post autor: pucha » 2021-06-16, 10:59

Cześć, nadchodzi lato, na dworze już ponad 30 stopni, a więc nastaw podczas fermentacji osiąga już sporą temperaturę. Jak chłodzicie swój nastaw? Macie jakieś ciekawe metody, albo jakieś urządzenie polecacie?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Chłodzenie nastawu

Post autor: wawaldek11 » 2021-06-16, 18:34

W ub. roku zastosowałem wodne chłodzenie - mokre prześcieradło na bekę, woda na dekiel i jak spływa i paruje, to chłodzi. Pet z wodą i dziurką na dole miał zapewnić automatyczne uzupełnianie wody w deklu. Nie zdał egzaminu, bo miętki był i oddał za szybko wodę. Musi być sztywne naczynie. Szału nie było, ale kilka stopni ubyło i najważniejsze, że w leśnej chacie prawie bezobsługowe.
Załączniki
Miss mokrego podkoszulka2.jpg
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Chłodzenie nastawu

Post autor: Benek » 2021-06-17, 10:29

Ciekawy patent :oki

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Chłodzenie nastawu

Post autor: Dudasz » 2021-06-17, 20:09

Kolega podrzucił mi patent z butelkami z zamrożoną wodą.

Napełniasz około 3/4 butelki wodą. Zgniatasz, aby wody było pod korek i zakręcasz. Wrzucasz w zamrażarkę i w razie potrzeby do beczki.
Tylko potrzeba kilku rzeczy:
Pustych butelek, najlepiej trzech lub czterech.
Pustej szuflady w zamrażarce. :roll:
Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Chłodzenie nastawu

Post autor: magas » 2021-06-17, 22:31

Butelki i balony z lodem jak koledzy piszą, ale też wyciągałem skraplacz z Aabratka, słabo działał na dużej beczce, ale obniżał temperaturę, później kolega Kula z firmy Stalówka zrobił mi ogromny schładzacz do schładzania brzeczki na whisky i to pewnie by było najlepsze, ale do fermentacji nigdy nie było użyte http://stalowkasklep.pl/piwowarstwo-chl ... 0_111.html .

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Chłodzenie nastawu

Post autor: Doody » 2021-06-18, 13:01

Metoda Waldka, wykorzystujaca ciepło parowania, używana była już wieki temu przez francuskich winiarzy. Butelki owijane mokrymi szmatami były wystawiane na wiatr i po chwili wino w nich było zimne. Korzystajmy z mądrości pokoleń :wink:
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Chłodzenie nastawu

Post autor: wawaldek11 » 2021-06-18, 16:30

Skromnie powiem, że to nie moja metoda, tylko ją zastosowałem po latach ponownie.
Poprzednio stosowałem do chłodzenia napojów (np. Woda Grodziska w szklanej butelce) podczas jazdy Fiatem 126. Butelkę owijałem mokrą gazą i do bagażnika ze zdjętą uszczelką, żeby był przewiew. Lata 80 ub. wieku :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości