Strona 1 z 1

Bimber

: 2021-08-15, 22:08
autor: Ilon
Hej Wszystkim

Robie pierwszy raz!
Mam zacier dobry. Tak wogole ile wam wychodzi czystego alkoholu z 30L zacieru??
Tylko pytam.
Bo widze ze czesc z Was juz to robi Od lat. I Od tych Panow chcialabym uzyskac podpowiedzi…
Z gory dziekuje za informacje. 🙂🙂🙂

Re: Bimber

: 2021-08-16, 07:10
autor: patrzal
Zależy od tego, jakie było początkowe i końcowe Blg.
Co zacierasz? Mąkę, śrutę, słód? Z pszenicy, żyta, jęczmienna, czy coś bardziej 'egzotycznego'?
No chyba, że pytasz o nastaw cukrowy albo owocowy, a nie zacier. W uproszczeniu przyjmuje się, że z kilograma cukru zjedzonego przez drożdże powinno wyjść ok. pół litra surowego spirytusu.
Jakie było początkowe i końcowe Blg? Albo wg jakiego przepisu to było robione?

Re: Bimber

: 2021-08-16, 08:50
autor: rastro
Na tak postawione pytanie nie ma dobrej odpowiedzi. Na dobry początek niezbędna jest informacja co to jest ten "zacier dobry". Możemy jedynie podejrzewać że "zacier" został sporządzony zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży.

Należało by zacząć od tego w jaki sposób zacier został przygotowany - czyli ile poszło do niego cukru i wody (a lepiej ile tego było po dolaniu wody). Inaczej najlepszą odpowiedzią jest ta od @patrzala - czyli ok. 0,5l 100% alkoholu na każdy dodany kilogram cukru...

No i nie wiemy czy to ma iść na kolumnę czy na prosty aparat na którym przód i ogon odcina się o wiele bardziej restrykcyjnie co za tym idzie straty są
większe.

PS.
Mam wrażenie że rozmawiamy z jakimś automatycznym translatorem sądząc po gramatycznej niezdarności

Re: Bimber

: 2021-08-17, 00:10
autor: jakis1234
Rastro, to jakiś bot. Już wcześniej opublikował inny post, równie idiotyczny.
Coś ostatnio jest duży atak na to forum.