Hej Wszystkim
Robie pierwszy raz!
Mam zacier dobry. Tak wogole ile wam wychodzi czystego alkoholu z 30L zacieru??
Tylko pytam.
Bo widze ze czesc z Was juz to robi Od lat. I Od tych Panow chcialabym uzyskac podpowiedzi…
Z gory dziekuje za informacje.
Bimber
Re: Bimber
Zależy od tego, jakie było początkowe i końcowe Blg.
Co zacierasz? Mąkę, śrutę, słód? Z pszenicy, żyta, jęczmienna, czy coś bardziej 'egzotycznego'?
No chyba, że pytasz o nastaw cukrowy albo owocowy, a nie zacier. W uproszczeniu przyjmuje się, że z kilograma cukru zjedzonego przez drożdże powinno wyjść ok. pół litra surowego spirytusu.
Jakie było początkowe i końcowe Blg? Albo wg jakiego przepisu to było robione?
Co zacierasz? Mąkę, śrutę, słód? Z pszenicy, żyta, jęczmienna, czy coś bardziej 'egzotycznego'?
No chyba, że pytasz o nastaw cukrowy albo owocowy, a nie zacier. W uproszczeniu przyjmuje się, że z kilograma cukru zjedzonego przez drożdże powinno wyjść ok. pół litra surowego spirytusu.
Jakie było początkowe i końcowe Blg? Albo wg jakiego przepisu to było robione?
Re: Bimber
Na tak postawione pytanie nie ma dobrej odpowiedzi. Na dobry początek niezbędna jest informacja co to jest ten "zacier dobry". Możemy jedynie podejrzewać że "zacier" został sporządzony zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży.
Należało by zacząć od tego w jaki sposób zacier został przygotowany - czyli ile poszło do niego cukru i wody (a lepiej ile tego było po dolaniu wody). Inaczej najlepszą odpowiedzią jest ta od @patrzala - czyli ok. 0,5l 100% alkoholu na każdy dodany kilogram cukru...
No i nie wiemy czy to ma iść na kolumnę czy na prosty aparat na którym przód i ogon odcina się o wiele bardziej restrykcyjnie co za tym idzie straty są
większe.
PS.
Mam wrażenie że rozmawiamy z jakimś automatycznym translatorem sądząc po gramatycznej niezdarności
Należało by zacząć od tego w jaki sposób zacier został przygotowany - czyli ile poszło do niego cukru i wody (a lepiej ile tego było po dolaniu wody). Inaczej najlepszą odpowiedzią jest ta od @patrzala - czyli ok. 0,5l 100% alkoholu na każdy dodany kilogram cukru...
No i nie wiemy czy to ma iść na kolumnę czy na prosty aparat na którym przód i ogon odcina się o wiele bardziej restrykcyjnie co za tym idzie straty są
większe.
PS.
Mam wrażenie że rozmawiamy z jakimś automatycznym translatorem sądząc po gramatycznej niezdarności
Re: Bimber
Rastro, to jakiś bot. Już wcześniej opublikował inny post, równie idiotyczny.
Coś ostatnio jest duży atak na to forum.
Coś ostatnio jest duży atak na to forum.
Pozdrawiam z opolskiego.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości