Miedź przy cukrówce

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
pucha
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2021-04-16, 12:09

Miedź przy cukrówce

Post autor: pucha » 2021-10-02, 17:56

Jak wiadomo panuje powszechna opinia, że przy destylacji cukrówki zasyp miedziany jest zbędny. Oczywiście każdy może przetestować organoleptycznie urobek destylowany na sprężynkach kwasowych i miedzianych.
Ja taki test przeprowadziłem używając dolnego odcina rury zasypanej sprężynkami miedzianymi, reszta stalowe.
Różnica w smaku jak i zapachu jak dla mnie na wielki plus dla zasypu miedzianego. Ale jak wiadomo smak to gestia gustu.
Dodam więcej, po 2 destylacjach(z czego każdy urobek puszczam 2 razy) czyli łącznie po 4, smak znacznie się pogarsza gdy sprężynki robią się czarne.
Moje pytanie brzmi, czym jest osad na tych sprężynkach, skoro miedź z cukrówki nic nie wyciągnie?

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Miedź przy cukrówce

Post autor: kwik44 » 2021-10-02, 19:05

Różne związki siarki. Było i to nie raz, poszukaj w FAQ, tam jest więcej informacji na ten temat ;)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Miedź przy cukrówce

Post autor: Citizen Kane » 2021-10-02, 19:39

A ja zapytam: co Ci nie pasuje w smaku i zapachu po tych przebiegach bez Cu?

pucha
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2021-04-16, 12:09

Re: Miedź przy cukrówce

Post autor: pucha » 2021-10-03, 19:29

Alkohol po przebiegach z Cu jest bardziej neutralny, w zasadzie bezsmakowy. Bez miedzy jest coś w tym alkoholu co mi nie pasuje, jakby delikatny smak przypominający alkohol z jakiegoś małego pot still'a bez wypełnienia (oczywiście smak ten jest dużo mniej intensywny niż z pot still'a :lol: ).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości