Witajcie,
mam nadzieję, że w miarę jasno temat opiszę... pożyczam raz od święta abratka, 4 baniaki po chyba 20l, drożdże + cukier. Każda beczka na szybko 3h później to z 4 beczek na ostatnie długie kapanie ok 26h.
Nie zdążyłem wyłączyć przy 96 stopniach zgodnie z zaleceniami - zawsze tak robiłem i był produkt sklepowy (chromatograf), później ponoć można odbierać pogon, ale ja tego nigdy nie robiłem i wyłączyłem przy 96.6. Odebraną mam tę końcówkę razem z ok 2L właściwego (zmieniłem naczynie) i teraz pytanie, czy to pomieszać z resztą i będzie ok, czy te 0,6 stopnia to już syf i całość wylać?
Pozdrawiam,
Odbiór do 96,6 - zostawić czy przepuścić ponownie?
Re: Odbiór do 96,6 - zostawić czy przepuścić ponownie?
Wszystko zależy jak szybko odbierałeś i czy temperatura na 10 półce była stabilna. Przy małym odbiorze nie powinieneś nałapać pogonów. Rozcieńcz odrobinę i sam przetestuj czy Ci pasuje czy nie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Odbiór do 96,6 - zostawić czy przepuścić ponownie?
Dzięki za opowiedź, Odbierałem wydaje mi się zgodnie z zaleceniami z instrukcji, tak jak zawsze czyli szybko kapie a nie leci ciurkiem Co do temperatury to też stabilna, wahnięcia sporadyczne o 0,1 stopnia, w kwestii czy mi pasuje czy nie to chyba nie dojdę, robię z tego nalewki i dopiero degustuje, śmierdzieć nic nie śmierdzi, na moje oko to jest to samo co zawsze wychodzi, natomiast nie chciałbym nikogo potruć...
Re: Odbiór do 96,6 - zostawić czy przepuścić ponownie?
Potruć nikogo nie potrujesz ale chodzi o to aby smakowało.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości