Sprzęt dla początkującego

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: EdiWillow » 2023-03-16, 13:07

Aqq300 pisze:
2023-03-16, 09:19
Po zauważalnym spadku % i wzroście temperatury zmniejszam odbiór, stabilizuję temp its do stanu, gdy % spada poniżej 90, wtedy odbieram pogodny i kończę zabawę. Średnio mam 95 % zawsze, nigdy nie pędzę po raz drugi. Zestaw kosztował mnie poniżej 1500 zł. Teraz pewnie wybrałbym z dodatkową boczną chłodnicą, ale na 1000 % nierdzewkę z buforem.
Czy ja dobrze rozumiem, że Ty pogony uznajesz dopiero poniżej 90% i proces na kolumnie rektyfikacyjnej z głowicą prowadzisz na podstawie pomiarów z papugi? Jakie 98% ? Co Ty za brednie wypisujesz?
:beer

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: zbyszko » 2023-03-16, 22:21

Edek ty dobrze rozumiesz, to kolo jeszcze nie doczytał o rektyfikacji i dalej pędzi bimber tylko o wyższym % :D .
A to 98% to nick naszego kolegi, sam zobacz:
memberlist.php?mode=viewprofile&u=40
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: EdiWillow » 2023-03-17, 01:00

To nie bimber a płyn do mycia okien 😁 Tacy "Janusze destylacji" rozpisują się na grupach Facebook'owych, jak to nie dali się "naciągnąć" na aparaturę za 2,5 tauzena i na atrapie za 1500 PLN (w tym bufor 😂) z alledrogo lub e-destylatory robią ten sam towar 👌
Później czyta to jakiś świeżak, przyklaskuje, że znalazł fachurę i powiela te bzdury.

Kolego Aqq300 "NIE ŻAŁUJ LEKTURY" i poczytaj nieco o procesie rektyfikacji na kolumnie z głowicą bo od tej "SIARKI" z cukrówki 🙄 to Ty masz "PRZEZIERNIK" ale w głowie raczej 🤦
:beer

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: jakis1234 » 2023-03-17, 06:03

Aqq300, Twój opis nic nie ma wspólnego z rektyfikacją. A to co otrzymujesz koło porządnego spirytusu nawet nie stało. Tak jak radzą, poczytaj jak się powinno robić.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.

Aqq300
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2021-06-03, 08:04
Lokalizacja: Wińsko

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: Aqq300 » 2023-03-18, 17:48

Szanowni, ja nie mam potrzeby robienia spirytusu w klasie cz.d.a. Klasa cz. w zupełności mi wystarczy.
Pędzę bimber, nie spirytus. Dobry, lekko pachnący owocami (zawsze dodaję jakieś do cukrówki - najczęściej stare kompoty lub dżemy od babci znajomego) - ale bimber. Nie mam parcia na dzielenie wygonu na frakcje i sprawdzenie każdej na hplc. Nie mam parcia na zrobienie whisky - nie dożyję jej postarzenia w beczce. Nie zrobię rumu - no, chyba że ruszę się do pobliskiej cukrowni po melasę.
Nalewki na swojskim bimberku, tak niefachowo wg dostojnych przedmówców wykonanym, cieszą się uznaniem ich konsumentów i to mi wystarczy.
Co do prowadzenia procesu destylacji - temperatura na chłodnicy jest temperaturą wrzenia głównego składnika pary. 78,3 stopni Celsjusza to wynik dobry, wręcz idealny.
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
:drinks

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: jakis1234 » 2023-03-18, 18:09

Ok, nie to dobre co dobre, tylko to co się Tobie podoba. Skoro jesteś zadowolony, to wszystko w porządku. Rób ten bimber i dziel się doświadczeniami. W sumie, to Ci powiem, że chętnie bym ten Twój wyrób spróbował.


Ostatnio zmieniony 2023-03-18, 18:09 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: EdiWillow » 2023-03-18, 21:31

Aqq300 pisze:
2023-03-18, 17:48
Szanowni, ja nie mam potrzeby robienia spirytusu w klasie cz.d.a. Klasa cz. w zupełności mi wystarczy.
Załączniki
16784797014969.jpg
:beer

rev
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2023-02-17, 22:34

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: rev » 2023-03-18, 22:44

Aqq300 pisze:
2023-03-18, 17:48
Pędzę bimber, nie spirytus. Dobry, lekko pachnący owocami (zawsze dodaję jakieś do cukrówki - najczęściej stare kompoty lub dżemy od babci znajomego) - ale bimber.
Wartościowy bimber powstaje z przyzwoitego wina, najlepiej wykonanego z jak najmniejszą ilością cukru i na drożdżach winnych.
Nie potrzeba do tego nawet kolumny.
Przepuszczasz cukrówkę na gorzelnianych, wrzucając tam pochodną owoców w ilości ilu procent? Pewnie max 10 albo i nie. Co w sumie i tak ma znikome znaczenie. Porządnie wyprodukowany spirytus po 1 przebiegu z jakąś zaprawką bije to na głowę i nie truje.
Współczuję konsumentom tego pseudo wyrobu.

Aqq300
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2021-06-03, 08:04
Lokalizacja: Wińsko

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: Aqq300 » 2023-03-19, 16:26

@EdiWillow - nie będę zniżał się do Twego poziomu i obrzucał inwektywami; sądzę, że pokonasz mnie na tej półce (nomen omen) doświadczeniem.
Rozumiem, że jesteś właścicielem wiedzy wszelakiej tudzież AKP pozwalającej na natentychmiastowe badanie śladowych ilości zanieczyszczeń w destylacie. Mi wystarczyło jednokrotne porównanie mego produktu że sklepowym, analiza chromatograficzna nie wykazała znaczących różnic; zwłaszcza metanolu i alkoholu amylowego, więc jest ok.
Jeśli zaś dyskredytujesz sam sprzęt kupiony poza Twym sklepem - jest mi z tego powodu serdecznie wszystko jedno.
Miłego dnia i na zdrowie.
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
:drinks

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: EdiWillow » 2023-03-19, 18:44

Bez komentarza 🤦
:beer

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Sprzęt dla początkującego

Post autor: Dudasz » 2023-03-30, 20:43

Aqq300
Witam.
Nie chcę szanownego Pana obrazić, ale pędzić, aby uzyskać towar jakości sklepowej, to trzeba mieć nadmiar pieniędzy, czasu i zdrowia (do picia tego). :1st
Po to chłopaki (poprzednicy) zwracali Szanownemu Panu uwagę na błędy czynione w procesie, aby nauczył się Szanowny Pan z wiedzy zawartej na owym forum jak poprawnie prowadzić proces, aby nie potruć swoich kolegów smakoszy oraz aby czasu i pieniędzy nie tracić. :book
Skoro Pański trunek nie odbiega od sklepowej to po co się męczyć? Lepiej iść i kupić.
Po to to forum istnieje, aby nawet zwykły laik mógł się tutaj nauczyć jak robić trunek LEPSZY(!) od sklepowego. Ale skoro co niektórych czytanie przerasta... :wallangry
Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

P.S. Jak ostatnio zaciągnąłem trochę pogonow, bo był wieczór i mi się przysnęło, to pić tego nie mogłem... Nie wyobrażam sobie tego. A jak wiadomo każdą wódkę, dodając odrobinę tego i owego, można "znormalizować" odpowiednimi dodatkami tak, że nie będzie czuć tych pogonów, ale to nie o to chodzi. :wallangry

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości