Palacy trunek

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Michal123321
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2023-02-08, 22:56

Palacy trunek

Post autor: Michal123321 » 2023-02-08, 23:05

Witajcie, jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy. Kupiłem kolumnę aabratka, na dole kolumny wypełnienie sprężynkami miedzianymi a wyżej sprężynki kwasowe. Ugotowany urobek wychodzi dosyć mocno palacy podczas picia. Jaka może być przyczyną?

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Palacy trunek

Post autor: Twonk » 2023-02-09, 06:49

Może w tym wątku znajdziesz odpowiedź: viewtopic.php?f=11&t=4200&hilit

Michal123321
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2023-02-08, 22:56

Re: Palacy trunek

Post autor: Michal123321 » 2023-02-09, 20:21

A czy temperatura zacieru musi być w tych widełkach co jest napisane na opakowaniu? Może wyrabiać w temperaturze 17/18°C?

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Re: Palacy trunek

Post autor: Jim » 2023-02-10, 08:52

W mniejszej temperaturze będzie dłużej fermentować ale efekt końcowy będzie lepszy

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Palacy trunek

Post autor: magas » 2023-02-11, 21:06

Michal123321 pisze:
2023-02-08, 23:05
Ugotowany urobek wychodzi dosyć mocno palacy podczas picia. Jaka może być przyczyną?
Pierwsze koty za płoty, trzeba poczytać jak prowadzić proces, przy którym od początku ma lecieć ponad 96% i od początku do końca temperatura na szczycie kolumny nie może się zmienić nawet o 0,1, kiedy zmienia się tylko na 10 półce momentalnie zmniejszamy prędkość odbioru, trzeba poczytać o odbiorze, o stabilizacji itd. pozdro

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości