Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: maleństwo » 2019-07-03, 17:53

Trochę trwało.
Teraz stan rzeczy jest taki, że udało mi się przegrzać nastaw cukrowy o składzie: 75 kg cukry, wody do 330 litrów (temperatura startowa 26 stopni) + 1 kg Prestige BLACK LABEL (do dużych nastawów). Walczyłem, ale po dwóch dniach ustała burzliwa fermentacja i temperatura zaczyna spadać. Sądzę, że nastaw się przegrzał (miał ok. 39 stopni), teraz jest cicho i ma 37 stopni. Moje drożdże jak sądzę poszły do krainy wiecznych drożdży.
Pytanie co z tym zrobić dalej?
Czy jak wystygnie i to zwykłymi drożdżami go ratować czy jakieś drożdże do restartu?
Pięknie dziękuję za uwagi.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1060
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: wawaldek11 » 2019-07-03, 18:28

Ile Blg ma nastaw?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: NeRWuS » 2019-07-03, 19:41

Drożdże do dużych nastawów drożdżami do dużych nastawów, ale nauczony doświadczeniem (na szczęście innych) przy dużych nastawach zmniejszany ilość drożdży
Lepiej wolniej, a bezpieczniej :)

A jak spadnie temperatura do dolnej granicy (przykład: zalecana temperatura od 20 do 30 to przy dwudziestu stopniach) zadać kolejna partię. Już jest na pewno mniejsze blg czyli fermentacja będzie dużo spokojniejsza
Wypada też aktualne blg sprawdzić - może się okazać, że już prawie cały cukier został przerobiony i dla blg wynoszącego 3 czy tam nawet 5, to jak dla mnie nie opłaca się od nowa rozpoczynać fermentacji

Jak to mawiał mój dziadek "rób jak uważasz, tylko uważaj jak robisz"

Powodzenia życzę :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: maleństwo » 2019-07-03, 22:00

NeRWuS pisze:
2019-07-03, 19:41
Lepiej wolniej, a bezpieczniej
Dobry pomysł - następnym razem tak zrobię

[/quote]
wawaldek11 pisze:
2019-07-03, 18:28
Ile Blg ma nastaw?
Nie wiem - jutro cukromierz zdobędę, bo stary zaginął w akcji.

Ale w sumie to powiem, że chyba się wystraszyłem, że się nastaw przegrzał bo zaczął temperaturę obniżać. Od momentu jak mi się wydawało że się przegrzał, temperatura spadła o 3,5 stopnie do 35,5 (w ca. 5 godzin) a temp. w pomieszczeniu gdzie stoi nastaw to 27 stopni. Więc powinno więcej wytracić temperatury - wiec mój wniosek jest taki, że drożdże jeszcze pracują. Jak oglądałem nastaw to wygląda jakby pracował. Jutro zdam kolejną relację.

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: Doody » 2019-07-04, 10:16

NeRWuS pisze:
2019-07-03, 19:41
A jak spadnie temperatura do dolnej granicy (przykład: zalecana temperatura od 20 do 30 to przy dwudziestu stopniach) zadać kolejna partię. Już jest na pewno mniejsze blg czyli fermentacja będzie dużo spokojniejsza.
Drożdże to nie cukier, żeby go do nastawu dodawać partiami. Drożdże dodajemy raz. Jeżeli dosypiesz w połowie fermentacji drugą dawkę, nie podejmą one pracy w nastawie, który zawiera już dość dużo alkoholu. Grzybki tolerują alkohol tylko wtedy gdy jego stężenie rośnie powoli od zera do pewnej granicy, zależnej od tolerancji danego szczepu. Wsypane do kilkuprocentowego nastawu, bez specjalnego "hartowania", nie ruszą.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: NeRWuS » 2019-07-05, 02:03

Pisząc "kolejną partię" miałem na myśli "restart" nastawu, a nie sypanie drożdży kilka razy podczas fermentacji :)
A co do tego czy ruszą czy nie to zdania podzielone - pewny jest tylko "gorszy start" w porównaniu do startu w samej wodzie i cukrze bez alkoholu - a to jak bardzo zły to zależy od ilości alkoholu i cukru oraz od szczęścia. Jakaś część zapewne przeżyje... ;)

A skoro powoli, ale nastaw pracuje ( a cukier nie jest zmierzony" to może po prostu blg tak mocno spadło :)

Nie ma co gdybać - trzeba czekać na pomiar blg i/lub rozwój sytuacji
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5943
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: magas » 2019-07-05, 18:11

Hartowanie matki drożdżowej nastawem jeśli nie były to turbo grzyby, bo turbo nie nadają się na matkę, ugotują się w małym pojemniku.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości