Cześć,
Potrzebuje pomocy, porady kogoś bardziej doświadczonego
Tydzień temu nastawiłam wino, ok. 10 kg winogron 3 l wody i 2 kg cukru, drożdży nie dodawałam. Zaczęło już pracować, ale niestety 2 dni temu pękła mi butla i wszystko co płynne się wylało. Zostały skórki z winogron i pestki z resztkami miąższu. Czy mogę to jeszcze jakoś przerobić? Na ten moment przełożyłam do plastikowej beczki (jak na kapustę) i zamknęłam żeby nie octowało. Teraz mam ok 5 kg materialu.Nie wiem czego dołożyć i w jakich proporcjach
Pękła butla z winem, co zrobić z owocami
Re: Pękła butla z winem, co zrobić z owocami
Kto pomoże?
Bo zaraz wszystko mi się popsuje...
Bo zaraz wszystko mi się popsuje...
Re: Pękła butla z winem, co zrobić z owocami
To pracuje cały czas, znaczy fermentuje, ale co można z tego zrobić sensownego to kilka kieliszków grappy, szkoda czasu na taką ilość. Na wino to się nie nadaje, nie mam pomysłu, jeśli można coś zrobić to coś gównianego, takie niby wino dla sąsiada co pije bełty i przychodzi do nas na fuchę, będzie chwalił bo to własnej roboty dasz dużo cukru z wodą to będzie moc, sama nie pij tego więcej niż pół szklanki, trzeba mieć kichy przyzwyczajone.
Re: Pękła butla z winem, co zrobić z owocami
Mam jeszcze winogrona na krzaku, więc jeśli podałbyś mi jakieś proporcje to może tę grappę udałoby się zrobić. Szkoda mi tej pracy, żeby wszystko wywalać albo robić jakiś syf. Tym bardziej, że nie goszczę sąsiadów preferujących bełty
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości