Długi czas fermentacji

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6748
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-03-12, 17:36

drgranatt pisze:To są padłe grzybki.
Czasem przy długiej fermentacji mogą wyjść nie te grzybki które chcemy, bo pleśń to też grzybki, zbierałem kiedyś sitkiem z jakiegoś nastawu owocowego, chyba winogrona.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2015-03-12, 19:40

Jakaś fotka tych plamek?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-23, 09:54

Zrobiłem kolejny nastaw. Drożdże alcotec 48 pure, 7 kg cukru 21l wody. Na początku fermentacji kiedy, przebiegała burzliwie i temperatura była wysoka, gąsior stał w chłodnym miejscu. Po dwóch dniach przeniesiony do cieplejszego miejsca, okryty z grzałką od akwarium w środku ustawioną na 25 stopni. Po 5 dniach spławik tak tonie że chce rozbić denko probówki :mrgreen: , nastaw gorzki jak cholera. Dam mu jeszcze dzień może dwa i zlewam do klarowania a później na ogień. Wnioskuje ze pierwszy nastaw się nie udał z kilku powodów: może drożdże, za wysoka temperatura na początku fermentacji, za niska w trakcie, no i butla dobrze wymyta. Z pierwszego na stawu wyszło mało i śmierdzi, zobaczymy co pokaże kolejny i będzie porównanie. Gdybym puścił jeszcze raz to nie udane na rury to coś się poprawi, chodzi głównie o zapach?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-23, 11:24

Jeżeli puścisz jeszcze raz, odbierając przedgon oraz odrzucając pogon to zarówno zapach jak i smak się poprawi.
Pzdr.
OLO 69

Firoj
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2020-10-08, 19:53

Re: Długi czas fermentacji

Post autor: Firoj » 2022-01-07, 10:40

Po powrocie z roboty, dlatego o tej godzinie post, blg przy 20 stopniach nastawu wynosi 5. Zlałem meny i zostawię jeszcze na kilka dni. Po przeszukaniu wujka google http://Google.pl, dowiedziałem się że nie należy przekraczać zawartości cukru 300g/l a dając 7kg cukru na 20l wody tak się stało. Co dalej? Można to puszczać na ogień?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość