Śliwowica

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Śliwowica

Post autor: kowal » 2022-09-07, 18:57

300 kg :roll: :oki piękna ilość. Mnie trochę czas ogranicza, dlatego tylko na jeden 50l keg robię nastaw.w tym roku. Zresztą, żeby napełnić beczkę 25l trunkiem o mocy 70% mi wychodzi sześć pierwszych gotowań gęstego. Przy kegu to ogrom roboty.
Do beki będę łał tak mocny wsad, bo w mojej piwnicy voltaż leci na łeb na szyję, a beczka mocno wyługowana, więc raczej nadmiaru niepożądanych cech nie nabierze, a przynajmniej po tych trzech latach voltaż będzie pow. 45%.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Śliwowica

Post autor: wawaldek11 » 2022-09-07, 21:43

300 kg, bo więcej do auta nie wezmę :mrgreen: Po śliwki jadę na Rolhurt kawałek drogi i nie warto mniej.
Jakub - liczę na to, że pomożecie :oki
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Śliwowica

Post autor: ogurek » 2022-09-08, 09:56

Zeszłoroczna węgierka na przełomie wrze/paźdz miała 22-23brix, tydzień temu z tego samego źródła dostałem inną odmianę, 14-15brix.
Poczekam :D
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

rewicz
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-11-18, 19:53

Re: Śliwowica

Post autor: rewicz » 2022-09-08, 16:40

Witam, czy ma ktoś namiar na śliwki w dobrej cenie w okolicach Gliwic? Powiedzmy do 30 km.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Śliwowica

Post autor: kowal » 2022-09-08, 17:01

ogurek pisze:
2022-09-08, 09:56
Zeszłoroczna węgierka na przełomie wrze/paźdz miała 22-23brix
Zaskakuje mnie termin. U nas węgierki tak długo nie wiszą, nie ma szans. Już teraz się kończą. Może to kwestia podkładki? Nie mam refraktometru, więc nie wiem, ile zazwyczaj mają ekstraktu, ale wiem, że powidła w zeszłym roku były tak mało słodkie, że po zredukowaniu/wysmażeniu na 10l powideł dodałem aż 200g cukru, czyli prawie 2% wagowo, żeby były akceptowalne. W tym roku są tak słodkie, że mamy powidła ortodoxy - bez dodatku cukru. I tak robimy zazwyczaj.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Śliwowica

Post autor: Twonk » 2022-09-08, 19:50

rewicz pisze:
2022-09-08, 16:40
Witam, czy ma ktoś namiar na śliwki w dobrej cenie w okolicach Gliwic? Powiedzmy do 30 km.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
W Katowicach na Obrokach kupisz poniżej złotówki. Ale zależy od ilości.

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Śliwowica

Post autor: ximenek » 2022-09-09, 12:18

kowal pisze:
2022-09-07, 18:57
, bo w mojej piwnicy voltaż leci na łeb na szyję,

Masz za sucho czy za ciepło ??

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Śliwowica

Post autor: kowal » 2022-09-09, 12:52

Wilgotno 95-100%, temp. 4-17°C w skali roku.
Im wilgotniej tym bardziej spada voltaż a mniej objętość, im suszej i ciepłej tym bardziej spada objętość, a voltaż wzrasta.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Śliwowica

Post autor: ximenek » 2022-09-09, 13:34

Ok dziękuję bardzo :jude :cheers

siwucha
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2018-11-16, 05:42

Re: Śliwowica

Post autor: siwucha » 2022-09-15, 14:02

Witam, potrzebuję porady bardziej doświadczonych smakoszy śliwowicy. Tego roku do przerobienia mam ok 250kg śliwek. Do tej pory przerabiałem połowę mniej i filtrowaniem przez worki jutowe szło w miarę sprawnie. Zbiornika z płaszczem nie posiadam a najbliższy termin zakupu zbiornika z płaszczem to styczeń. I tutaj mam pytanie:
Czy nastaw można przetrzymać do stycznia?
Jakie warunki zachować (poza higienicznymi) aby nastaw nie złapał infekcji albo nie zaoctował?
Czy ktoś z Was przetrzymywał taki nastaw bez lawirowania? Co w przypadku śliwek jest chyba mało wykonalne. Planuję dodać 10kg cukru albo 3l spirytusu aby podnieść % nastawu.
Proszę o radę.

Jim
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2021-12-01, 17:42

Re: Śliwowica

Post autor: Jim » 2022-09-15, 17:40

Jeżeli nastaw będzie miał odpowiednia zawartość alkoholu w sobie po fermentacji nie powinno się nic stać z nim (szczególnie po dodaniu spirytusu) przynajmniej u mnie się nic nie działo jak siedział 5 miesięcy

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Śliwowica

Post autor: ogurek » 2022-09-16, 08:42

Zbiorniki zalane do 2/3, czapa zatopiona 2x dziennie a i tak śliwki wyszły na spacer :wallangry
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Śliwowica

Post autor: mlody » 2022-09-16, 08:49

Witaj
Za dawnych lat gdy powiedziałem sobie że już nic w solance nie będę destylował i dopiero jak kocioł z płaszczem będę miał puszczę gęste, Taki nastaw 1:10 stał u mnie 3 lata na końcu puszczony oczywiście w solance.Śliwowice tą mieli okazję próbować koledzy z forum nie było zastrzeżeń.
Beczki stały w chłodnej piwnicy.
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Śliwowica

Post autor: zbyszko » 2022-09-23, 22:31

Witam.
Panowie szybki temat: śliwki węgierki po 1,5 za kg w m. Polubicze Wiejskie k, Wisznic woj. lubelskie.
Telefon do pani 531532037 po 19,00.
Przy odpowiedniej ilości, na hasło BIMBER macie rabat.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Śliwowica

Post autor: Twonk » 2022-12-28, 22:25

Jim pisze:
2022-09-15, 17:40
Jeżeli nastaw będzie miał odpowiednia zawartość alkoholu w sobie po fermentacji nie powinno się nic stać z nim (szczególnie po dodaniu spirytusu) przynajmniej u mnie się nic nie działo jak siedział 5 miesięcy
Dobrze że trafiłem na ten post. Ze względów technicznych mój nastaw musi postać prawie 2 miesiące. Temperatura ok. 6 do max 10 st. C. Rozumiem, że są szanse że będzie OK.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości