-
kowal
- 101%

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
- Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)
Post
autor: kowal » 2022-09-07, 18:57
300 kg

piękna ilość. Mnie trochę czas ogranicza, dlatego tylko na jeden 50l keg robię nastaw.w tym roku. Zresztą, żeby napełnić beczkę 25l trunkiem o mocy 70% mi wychodzi sześć pierwszych gotowań gęstego. Przy kegu to ogrom roboty.
Do beki będę łał tak mocny wsad, bo w mojej piwnicy voltaż leci na łeb na szyję, a beczka mocno wyługowana, więc raczej nadmiaru niepożądanych cech nie nabierze, a przynajmniej po tych trzech latach voltaż będzie pow. 45%.
Kuję żelazo, póki gorące

-
wawaldek11
- 101%

- Posty: 1240
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Post
autor: wawaldek11 » 2022-09-07, 21:43
300 kg, bo więcej do auta nie wezmę

Po śliwki jadę na Rolhurt kawałek drogi i nie warto mniej.
Jakub - liczę na to, że pomożecie

Pozdrawiam,
Waldek
-
ogurek
- 70%

- Posty: 324
- Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
- Lokalizacja: wlkp
Post
autor: ogurek » 2022-09-08, 09:56
Zeszłoroczna węgierka na przełomie wrze/paźdz miała 22-23brix, tydzień temu z tego samego źródła dostałem inną odmianę, 14-15brix.
Poczekam

„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
-
rewicz
- 0%

- Posty: 2
- Rejestracja: 2021-11-18, 19:53
Post
autor: rewicz » 2022-09-08, 16:40
Witam, czy ma ktoś namiar na śliwki w dobrej cenie w okolicach Gliwic? Powiedzmy do 30 km.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
-
kowal
- 101%

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
- Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)
Post
autor: kowal » 2022-09-08, 17:01
ogurek pisze: ↑2022-09-08, 09:56
Zeszłoroczna węgierka na przełomie wrze/paźdz miała 22-23brix
Zaskakuje mnie termin. U nas węgierki tak długo nie wiszą, nie ma szans. Już teraz się kończą. Może to kwestia podkładki? Nie mam refraktometru, więc nie wiem, ile zazwyczaj mają ekstraktu, ale wiem, że powidła w zeszłym roku były tak mało słodkie, że po zredukowaniu/wysmażeniu na 10l powideł dodałem aż 200g cukru, czyli prawie 2% wagowo, żeby były akceptowalne. W tym roku są tak słodkie, że mamy powidła ortodoxy - bez dodatku cukru. I tak robimy zazwyczaj.
Kuję żelazo, póki gorące

-
Twonk
- 50%

- Posty: 195
- Rejestracja: 2018-03-02, 10:28
Post
autor: Twonk » 2022-09-08, 19:50
rewicz pisze: ↑2022-09-08, 16:40
Witam, czy ma ktoś namiar na śliwki w dobrej cenie w okolicach Gliwic? Powiedzmy do 30 km.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
W Katowicach na Obrokach kupisz poniżej złotówki. Ale zależy od ilości.
-
ximenek
- 101%

- Posty: 102
- Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
- Lokalizacja: Jaskrów
Post
autor: ximenek » 2022-09-09, 12:18
kowal pisze: ↑2022-09-07, 18:57
, bo w mojej piwnicy voltaż leci na łeb na szyję,
Masz za sucho czy za ciepło ??
-
kowal
- 101%

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
- Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)
Post
autor: kowal » 2022-09-09, 12:52
Wilgotno 95-100%, temp. 4-17°C w skali roku.
Im wilgotniej tym bardziej spada voltaż a mniej objętość, im suszej i ciepłej tym bardziej spada objętość, a voltaż wzrasta.
Kuję żelazo, póki gorące

-
ximenek
- 101%

- Posty: 102
- Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
- Lokalizacja: Jaskrów
Post
autor: ximenek » 2022-09-09, 13:34
Ok dziękuję bardzo

-
siwucha
- 10%

- Posty: 12
- Rejestracja: 2018-11-16, 05:42
Post
autor: siwucha » 2022-09-15, 14:02
Witam, potrzebuję porady bardziej doświadczonych smakoszy śliwowicy. Tego roku do przerobienia mam ok 250kg śliwek. Do tej pory przerabiałem połowę mniej i filtrowaniem przez worki jutowe szło w miarę sprawnie. Zbiornika z płaszczem nie posiadam a najbliższy termin zakupu zbiornika z płaszczem to styczeń. I tutaj mam pytanie:
Czy nastaw można przetrzymać do stycznia?
Jakie warunki zachować (poza higienicznymi) aby nastaw nie złapał infekcji albo nie zaoctował?
Czy ktoś z Was przetrzymywał taki nastaw bez lawirowania? Co w przypadku śliwek jest chyba mało wykonalne. Planuję dodać 10kg cukru albo 3l spirytusu aby podnieść % nastawu.
Proszę o radę.
-
Jim
- 30%

- Posty: 41
- Rejestracja: 2021-12-01, 17:42
Post
autor: Jim » 2022-09-15, 17:40
Jeżeli nastaw będzie miał odpowiednia zawartość alkoholu w sobie po fermentacji nie powinno się nic stać z nim (szczególnie po dodaniu spirytusu) przynajmniej u mnie się nic nie działo jak siedział 5 miesięcy
-
ogurek
- 70%

- Posty: 324
- Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
- Lokalizacja: wlkp
Post
autor: ogurek » 2022-09-16, 08:42
Zbiorniki zalane do 2/3, czapa zatopiona 2x dziennie a i tak śliwki wyszły na spacer

„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
-
mlody
- 101%

- Posty: 1007
- Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
- Lokalizacja: SOSNOWIEC
Post
autor: mlody » 2022-09-16, 08:49
Witaj
Za dawnych lat gdy powiedziałem sobie że już nic w solance nie będę destylował i dopiero jak kocioł z płaszczem będę miał puszczę gęste, Taki nastaw 1:10 stał u mnie 3 lata na końcu puszczony oczywiście w solance.Śliwowice tą mieli okazję próbować koledzy z forum nie było zastrzeżeń.
Beczki stały w chłodnej piwnicy.
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
-
zbyszko
- 101%

- Posty: 1787
- Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Post
autor: zbyszko » 2022-09-23, 22:31
Witam.
Panowie szybki temat: śliwki węgierki po 1,5 za kg w m. Polubicze Wiejskie k, Wisznic woj. lubelskie.
Telefon do pani 531532037 po 19,00.
Przy odpowiedniej ilości, na hasło BIMBER macie rabat.
czytam nie pytam
-
Twonk
- 50%

- Posty: 195
- Rejestracja: 2018-03-02, 10:28
Post
autor: Twonk » 2022-12-28, 22:25
Jim pisze: ↑2022-09-15, 17:40
Jeżeli nastaw będzie miał odpowiednia zawartość alkoholu w sobie po fermentacji nie powinno się nic stać z nim (szczególnie po dodaniu spirytusu) przynajmniej u mnie się nic nie działo jak siedział 5 miesięcy
Dobrze że trafiłem na ten post. Ze względów technicznych mój nastaw musi postać prawie 2 miesiące. Temperatura ok. 6 do max 10 st. C. Rozumiem, że są szanse że będzie OK.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość