Zacier przestał pracować

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Zacier przestał pracować

Post autor: gorzkim » 2008-02-20, 15:00

Zrobiłem dwie cukrówki według przepisu Chemik student jeden 13 lutego 21 blg, drugi 14 lutego 22 blg.I mam problem z tym pierwszym, bo dziś prawie przestał pracować 1 raz na 2 minuty bulgnięcie w rurce natomiast w drugim około 50 razy. W obu temperatura 29°-30°, dodałem pożywki ACTIVIT, ale nic nie pomogło, co robić :?: :?:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-20, 15:05

Pewnie dlatego , że ten pierwszy jest z 13 lutego - pechowy :)

A tak na serio: woda ta sama, cukier ten sam, drożdze jedne czy 2 oddzielne uwadniania?

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-02-20, 15:09

kitaferia pisze:Pewnie dlatego , że ten pierwszy jest z 13 lutego - pechowy :)

A tak na serio: woda ta sama, cukier ten sam, drożdze jedne czy 2 oddzielne uwadniania?
Wszystko to samo,drożdże tylko oddzielnie uwadniane w identyczny sposób oba nastawy po 40 litrów

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-20, 15:13

A czy po uwodneiniu, ładnie się "obudziły"?
A najlepiej zrób restart jak masz jeszcze drożdże i po kłopocie.
A jak nie masz drożdżaków, to weź z 10l pracującego nastawu, z niepracującego odlej 10l i dodaj ten z fermentującego, a ten odlany ze stojącego wlej do "chodzącego" :) ale zagmatwałem :)
Ostatnio zmieniony 2008-02-20, 15:16 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-02-20, 15:14

I ten drugi również ma poziom cukru 4 blg

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-20, 15:19

4 - znaczy końcówka, tym bardziej zrób przelewanie.

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-02-20, 15:19

Wszystko było identycznie.A co do restartu to taka sama ilość drożdży i czy jest to opłacalne co do ilości uzyskanego destylatu z pozostałego cukru.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-20, 15:21

Znaczy stanął na 4. Według mnie warto w 40 l zostało jednak sporo cukru.

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-02-20, 15:24

No to zrobię przelewanie, bo z następnej porcji drożdży to chyba lepiej zrobić trzeci nastaw. :D

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-20, 15:27

No pewnie , że lepiej nowy nastaw. Pożywkę dałeś, więc powinno ruszyć, chyba, że coś jest paskudnego w tym co stanął. Walcz o to pozostałe 1,6 kg cukru.

Awatar użytkownika
Grzesiek24
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2008-02-16, 17:23

Post autor: Grzesiek24 » 2008-02-21, 16:32

Sory za lamerskie pytanie ale wszyscy walą skrótami a nie ma nigdzie słownika skrótów do nich :lol:
co to jest blg

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-21, 17:03

Blg to jednostka z odczytu z cukromierza.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga

Zakup cukromierz, na pewno się przyda w Naszym hobby.

gorzkim
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-02-08, 00:02

Post autor: gorzkim » 2008-02-25, 19:10

Jednak nie zrobiłem przelewania bo uznałem że szkoda roboty :lol:
Dziś rano przestał drugi zacier na 3 blg nie mam pojęcia co za przyczyna,pierwszy raz na aktywnych przerobie następne nastawie na innej wodzie,sam nie wiem :(

lysy
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-10-30, 11:30

Post autor: lysy » 2008-03-06, 09:19

Dziś rano przestał drugi zacier na 3 blg nie mam pojęcia co za przyczyna,pierwszy raz na aktywnych przerobie następne nastawie na innej wodzie,sam nie wiem :(

Ja mam ten sam problem, robilem wg przepisu chemika, drozdze RE, stoi juz 4 tygodnie i jest 4blg. Piekarnicze juz dawno by przerobily. Cos z tymi drozdzami jest nie tak...

mgrinzkisiel
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2007-10-29, 11:49

Post autor: mgrinzkisiel » 2008-03-06, 09:28

musi cię cię cukromierz oszukuje :) innego wyjścia nie widze :) albo te drożdże naprawdę są do pupy jak nie potrafią strawić 22BLG :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości