Zacier przestał pracować
Zacier przestał pracować
Zrobiłem dwie cukrówki według przepisu Chemik student jeden 13 lutego 21 blg, drugi 14 lutego 22 blg.I mam problem z tym pierwszym, bo dziś prawie przestał pracować 1 raz na 2 minuty bulgnięcie w rurce natomiast w drugim około 50 razy. W obu temperatura 29°-30°, dodałem pożywki ACTIVIT, ale nic nie pomogło, co robić
A czy po uwodneiniu, ładnie się "obudziły"?
A najlepiej zrób restart jak masz jeszcze drożdże i po kłopocie.
A jak nie masz drożdżaków, to weź z 10l pracującego nastawu, z niepracującego odlej 10l i dodaj ten z fermentującego, a ten odlany ze stojącego wlej do "chodzącego" ale zagmatwałem
A najlepiej zrób restart jak masz jeszcze drożdże i po kłopocie.
A jak nie masz drożdżaków, to weź z 10l pracującego nastawu, z niepracującego odlej 10l i dodaj ten z fermentującego, a ten odlany ze stojącego wlej do "chodzącego" ale zagmatwałem
Ostatnio zmieniony 2008-02-20, 15:16 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiek24
- 40%
- Posty: 60
- Rejestracja: 2008-02-16, 17:23
Blg to jednostka z odczytu z cukromierza.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
Zakup cukromierz, na pewno się przyda w Naszym hobby.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga
Zakup cukromierz, na pewno się przyda w Naszym hobby.
Dziś rano przestał drugi zacier na 3 blg nie mam pojęcia co za przyczyna,pierwszy raz na aktywnych przerobie następne nastawie na innej wodzie,sam nie wiem
Ja mam ten sam problem, robilem wg przepisu chemika, drozdze RE, stoi juz 4 tygodnie i jest 4blg. Piekarnicze juz dawno by przerobily. Cos z tymi drozdzami jest nie tak...
Ja mam ten sam problem, robilem wg przepisu chemika, drozdze RE, stoi juz 4 tygodnie i jest 4blg. Piekarnicze juz dawno by przerobily. Cos z tymi drozdzami jest nie tak...
-
- 40%
- Posty: 66
- Rejestracja: 2007-10-29, 11:49
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości