Jaki zacier dla początkującego?
Jaki zacier dla początkującego?
Witam ponownie Szanownych Specjalistów . Jestem w temacie zupełnie zielony , posiadam już sprzęt wykonany przy 100% pomocy przez jednego z Braci Na Forum i teraz odważę się na zadanie pytania . Wiem, że Kilku albo kilkunastu a moze nawet kilkuset odeśle mnie do lektury całego Forum , ale .... ja to forum naprawdę czytałem i czytam . Zasób wiedzy jest tutaj tak duży, że przytłacza . Szanowni Forumowicze, chcę nastawić prosty zacier cukrowy . Powiedzcie ż czego ? co dodać ? ryż , rodzynki sliwki , przecier pomidorowy , może jakiś sok ? to wszystko jest na forum , ale coraz bardziej wymieszane , coraz bardziej chemiczne i naukowe , a ja bym chciał coś łatwego na początek Jakie drożdże ?. Ponadto :czy przy obecnych temperaturach zewnetrznych mozna taki zacier postawić w beczce plastikowej w nieocieplanym garażu ? Wiem ze dla większości te pytania są banalne , ale trudno , może ktoś jednak odpowie . Pozdrawiam .
Witam proponuje: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398
Daj activit zastąpi dodatki naturalne
Z temperaturą musisz powalczyć
Pozdrawiam
Daj activit zastąpi dodatki naturalne
Z temperaturą musisz powalczyć
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-04-06, 20:32 przez Grzechu, łącznie zmieniany 2 razy.
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
Witam,
ja swój pierwszy nastaw zrobiłem według przepisu kolegi z forum na drożdżach dr. Oetker.
5 kg cukru
20 l wody
1 i ½ paczki drożdży instant dr. Oetker 30°C
uwodnienie: 2 łyżeczeki cukru na pół litra wody i szczypta pożywki.
½ grama kwasku na 1 litr wody
1 gram na 2,5 litra nastawu pożywki (biowin) dałem 8g
200 gram ryżu
2 słoiczki przecieru pomidorowego
Wyszedł bardzo fajny bimberek.
yachu4
ja swój pierwszy nastaw zrobiłem według przepisu kolegi z forum na drożdżach dr. Oetker.
5 kg cukru
20 l wody
1 i ½ paczki drożdży instant dr. Oetker 30°C
uwodnienie: 2 łyżeczeki cukru na pół litra wody i szczypta pożywki.
½ grama kwasku na 1 litr wody
1 gram na 2,5 litra nastawu pożywki (biowin) dałem 8g
200 gram ryżu
2 słoiczki przecieru pomidorowego
Wyszedł bardzo fajny bimberek.
yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
@yachu4
No, niech tylko dr. Oetker sie dowie, do czego uzywasz jego drozdzy
Ciekawe, co by powiedzial 98%, jakbym na jego drozdzach upiekl drozdzowke
@janek
Jesli chodzi o prosty nastaw, to woda, cukier, drozdze i przecier pomidorowy. Ja dodaje jeszcze grzalke akwariowa ustawiona na 30 stopni
Tak, z temperatura musisz powalczyc, bo to jeden z najwazniejszych czynnikow.
No, niech tylko dr. Oetker sie dowie, do czego uzywasz jego drozdzy
Ciekawe, co by powiedzial 98%, jakbym na jego drozdzach upiekl drozdzowke
@janek
Jesli chodzi o prosty nastaw, to woda, cukier, drozdze i przecier pomidorowy. Ja dodaje jeszcze grzalke akwariowa ustawiona na 30 stopni
Tak, z temperatura musisz powalczyc, bo to jeden z najwazniejszych czynnikow.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
witam
Jak go znam, to nie miałby nic przeciwko temu o ile byłoby to na śliwkach.
pzdr[/quote]
jasne że nie o ile to będą śliwki z Twojej butelki
pozdrawiam 98% ...
a tak do tematu to najprostszy i sprawdzony przepis dla poczatkujacego to = cukrówka
- cukier + woda + dobre drożdże+ dobra pożywka ( bo zacier cukrowy w witaminki dla "chłopczyków i dziewczynki" bardzo ubogi ) - ( do nastawów cukrowych ) !! = .... coś tam wyjdzie - potem odpowiednia "obróbka " chemiczna = do rana
pozdrawiam 98%
Jak go znam, to nie miałby nic przeciwko temu o ile byłoby to na śliwkach.
pzdr[/quote]
jasne że nie o ile to będą śliwki z Twojej butelki
pozdrawiam 98% ...
a tak do tematu to najprostszy i sprawdzony przepis dla poczatkujacego to = cukrówka
- cukier + woda + dobre drożdże+ dobra pożywka ( bo zacier cukrowy w witaminki dla "chłopczyków i dziewczynki" bardzo ubogi ) - ( do nastawów cukrowych ) !! = .... coś tam wyjdzie - potem odpowiednia "obróbka " chemiczna = do rana
pozdrawiam 98%
@98%
No, drozdzowka na Redach niezle by urosla Wolalbym tego nie robic w domu
@dragon
Jesli chodzi o drozdze piekarnicze, to nie jest zadna pomylka, jak nie bylo innych drozdzy, to brykalo sie na takich. Co do drozdzy winiarskich, troche dlugo pracuja, ale efekt fajny. Gorzelniane, tiaa, one sa bardziej pracowite. Szybkosc albo wolnosc, wybor nalezy do Ciebie
No, drozdzowka na Redach niezle by urosla Wolalbym tego nie robic w domu
@dragon
Jesli chodzi o drozdze piekarnicze, to nie jest zadna pomylka, jak nie bylo innych drozdzy, to brykalo sie na takich. Co do drozdzy winiarskich, troche dlugo pracuja, ale efekt fajny. Gorzelniane, tiaa, one sa bardziej pracowite. Szybkosc albo wolnosc, wybor nalezy do Ciebie
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości