Jaki zacier dla początkującego?

janek
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2007-10-09, 00:10

Jaki zacier dla początkującego?

Post autor: janek » 2008-04-06, 16:54

Witam ponownie Szanownych Specjalistów . Jestem w temacie zupełnie zielony , posiadam już sprzęt wykonany przy 100% pomocy przez jednego z Braci Na Forum i teraz odważę się na zadanie pytania . Wiem, że Kilku albo kilkunastu a moze nawet kilkuset odeśle mnie do lektury całego Forum , ale .... ja to forum naprawdę czytałem i czytam . Zasób wiedzy jest tutaj tak duży, że przytłacza . Szanowni Forumowicze, chcę nastawić prosty zacier cukrowy . Powiedzcie ż czego ? co dodać ? ryż , rodzynki sliwki , przecier pomidorowy , może jakiś sok ? to wszystko jest na forum , ale coraz bardziej wymieszane , coraz bardziej chemiczne i naukowe , a ja bym chciał coś łatwego na początek Jakie drożdże ?. Ponadto :czy przy obecnych temperaturach zewnetrznych mozna taki zacier postawić w beczce plastikowej w nieocieplanym garażu ? Wiem ze dla większości te pytania są banalne , ale trudno , może ktoś jednak odpowie . Pozdrawiam .

Grzechu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-03-10, 20:46

Post autor: Grzechu » 2008-04-06, 18:39

Witam proponuje: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398
Daj activit zastąpi dodatki naturalne
Z temperaturą musisz powalczyć
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-04-06, 20:32 przez Grzechu, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-04-06, 18:57

Zrób tak jak kolega powyżej Ci radzi - zacier wg Chemika Studenta.
Ja też zrobiłem mój pierwszy wg jego wskazówek. Jako drugi dodatek dałem tylko przecier pomidorowy i po 14 dniach do rury. No i udało się :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-04-06, 20:01

Witam,
ja swój pierwszy nastaw zrobiłem według przepisu kolegi z forum na drożdżach dr. Oetker.

5 kg cukru
20 l wody
1 i ½ paczki drożdży instant dr. Oetker 30°C
uwodnienie: 2 łyżeczeki cukru na pół litra wody i szczypta pożywki.

½ grama kwasku na 1 litr wody
1 gram na 2,5 litra nastawu pożywki (biowin) dałem 8g
200 gram ryżu
2 słoiczki przecieru pomidorowego

Wyszedł bardzo fajny bimberek.

yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-04-07, 14:04

@yachu4

No, niech tylko dr. Oetker sie dowie, do czego uzywasz jego drozdzy :lol:
Ciekawe, co by powiedzial 98%, jakbym na jego drozdzach upiekl drozdzowke :shock:

@janek

Jesli chodzi o prosty nastaw, to woda, cukier, drozdze i przecier pomidorowy. Ja dodaje jeszcze grzalke akwariowa ustawiona na 30 stopni :wink:
Tak, z temperatura musisz powalczyc, bo to jeden z najwazniejszych czynnikow.
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-04-07, 14:33

artgsm pisze:....:lol: Ciekawe, co by powiedzial 98%, jakbym na jego drożdżach upiekl drozdzowke :shock: ........
Jak go znam, to nie miałby nic przeciwko temu o ile byłoby to na śliwkach. :mrgreen:

pzdr

dragon
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-04-05, 13:22

Post autor: dragon » 2008-04-07, 23:01

Ja bym radził jakieś szlachetne drożdze winiarskie -tokaj,malaga i zrobienie ryżowca.Jak dla mnie uzycie drożdży piekarniczych to totalna pomyłka,efektywność nie ta sama co w przypadku winiarskich, no i smak zapach,kturych czasem nie da sie usunąć.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-04-07, 23:02

Wcale nie wykluczam, że kiedyś upiekę chlebek żytni, (ale bez enzymów) :lol: na Redach od 98% jak mi braknie tych od doktora i wszystko się wyrówna. :mrgreen:

Pozdrawiam
yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-04-07, 23:56

witam

Jak go znam, to nie miałby nic przeciwko temu o ile byłoby to na śliwkach. :mrgreen:

pzdr[/quote]

jasne że nie :mrgreen: :mrgreen: o ile to będą śliwki z Twojej butelki :wink:

pozdrawiam 98% ...

a tak do tematu to najprostszy i sprawdzony przepis dla poczatkujacego to = cukrówka
- cukier + woda + dobre drożdże+ dobra pożywka ( bo zacier cukrowy w witaminki dla "chłopczyków i dziewczynki" bardzo ubogi ) - ( do nastawów cukrowych ) !! = .... coś tam wyjdzie :wink: :oops: - potem odpowiednia "obróbka " chemiczna = :oops: do rana

pozdrawiam 98% :oops:

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-04-08, 00:46

@98%

No, drozdzowka na Redach niezle by urosla :wink: Wolalbym tego nie robic w domu :shock:

@dragon

Jesli chodzi o drozdze piekarnicze, to nie jest zadna pomylka, jak nie bylo innych drozdzy, to brykalo sie na takich. Co do drozdzy winiarskich, troche dlugo pracuja, ale efekt fajny. Gorzelniane, tiaa, one sa bardziej pracowite. Szybkosc albo wolnosc, wybor nalezy do Ciebie :lol:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

janek
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2007-10-09, 00:10

Post autor: janek » 2008-04-08, 15:51

Dziękuję za odpowiedzi . Przepis Chemika wydrukowałem :) Z Waszych opini wynika ,że musze poczekać jeszcze troszkę na cieplejsze noce . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2008-04-08, 15:55

Nie musisz czekać, po prostu dłużej będą ci pracowały ... .

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2008-04-08, 18:34

Witam
JA ostatnio robię cukrówki woda, groch , ryż, pożywka ACTIVIT, drożdże aktywne (bayanus). Długo się nie czeka bo 2-3tyg w zależności od temperatury. Wybryk wychodzi znakomity:0

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2008-04-08, 19:52

wieniu26 pisze: ...JA ostatnio robię cukrówki woda, groch , ryż, pożywka ACTIVIT, drożdże aktywne (bayanus)...
Też tak jadę tylko bez grochu, ale za to rodzynki, z jakim blg startujesz ???

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2008-04-08, 20:04

Bajanusy nie lubią więcej jak 22-25Blg. Optymalnie koło 15-17Blg, najlepiej cukier dawać w ratach (w formie syropu). Tak podpowiada mi doświadczenie winiarskie.
Wojtek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości