-
dzinn
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2006-10-18, 08:57
Post
autor: dzinn » 2008-05-15, 08:35
nastawiłem zacier na bazie czarnej porzeczki ale chyba jej dodałem zbyt dużo ponieważ
cały towar rośnie i wywala korek i przy okazji zachlapuje pomieszczenie
co robić i jak to zatrzymać(albo raczej spowolnić) może ktoś ma jakiś pomysł
pojemnik butla 34l
20kg porzeczki;1kg cukru; 1paczka drożdzy piekarskich i trochę wody' temp ok 20st
pozrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 00:03 przez
dzinn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ostoja
- 100%
- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2008-05-15, 09:23
Witam.
Ja bym wężykiem ściągnął do jakiegoś pojemnika nadmiar nastawu i jak burzliwa fermentacja
minie wlał ponownie do nastawu. Pozdrawiam Ostoja
-
gigant
- 50%
- Posty: 164
- Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
- Lokalizacja: LC
Post
autor: gigant » 2008-05-15, 09:48
podziel całość na pół( przelej do drugiego pojemnika ) i możesz spać spokojnie, a pro po skąd kolega ma o tej porze porzeczkę i to w takiej ilości ?
-
dzinn
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2006-10-18, 08:57
Post
autor: dzinn » 2008-05-15, 15:30
dostałem od zaprzyjaźnionej chłodni
myślałem czy by nie zrobić takiego koszyczka bo problem się rodzi jak owoce zatykają rurkę
fermentacyjną dalej to już reakcja łańcuchowa
-
pumex
- 101%
- Posty: 95
- Rejestracja: 2006-05-09, 12:20
Post
autor: pumex » 2008-05-15, 18:51
Obniż temperaturę zacieru
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .
-
dzinn
- 30%
- Posty: 31
- Rejestracja: 2006-10-18, 08:57
Post
autor: dzinn » 2008-05-15, 21:16
Widzę że forum nadal żyje a nie było mnie tu troszkę
no cóż dzięki za rady
z temperaturą raczej nie - i tak jest niska
jako ze nie mam drugiego szklanego pojemnika wycisnąłem sok pozbywając się niestety części surowca i będę jechał na "pierwszym tłoczeniu"
na razie spokój
pozdrawiam wszystkich
-
Cyrograf15
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: Cyrograf15 » 2008-05-17, 00:09
Szkoda wywalać, zwłaszcza jak jest kila wyjść. Podczas fermentacji burzliwej (zwykle tydzień - dwa) nie ma konieczności zakładania korka i rurki. Wystarczy zakryć szmatką i ją obwiązać, to ma jedynie zapobiec dostaniu się octówek. Można oczywiście nastaw podzielić do kilku naczyń. Najlepiej jedna zastosować plastikowe wiadra fermentacyjne (mogą być nawet domyte wiadra po farbie bo zwykle mają atest) i dopiero po burzliwej fermentacji odcisnąć resztki owoców, sam płyn zlać w szkło.
Wojtek
-
kiper
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2010-09-26, 17:28
Post
autor: kiper » 2010-10-01, 16:51
Odkopię temat ale przyda się na zaś. Gwałtowne pienienie i falowanie zacieru powstaje wskutek wydzielania dużych ilości dwutlenku węgla. Burzenie jest tym gwałtowniejsze gdy jest on gęściejszy i im więcej zawiera kleistych substancji. Na całej powierzchni gromadzi się piana a dodatkowo całość przybiera na objętości. Należy faktycznie odlać część jak już sugerowano powyżej lub dodać na powierzchnię kilka kropel oleju jadalnego co zmniejszy napięcie powierzchniowe roztworu powodując pękanie pęcherzyków i opadanie piany.
-
bizon
- 101%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
- Lokalizacja: miasto
Post
autor: bizon » 2010-10-03, 11:48
kiper pisze:.... dodać na powierzchnię kilka kropel oleju jadalnego co zmniejszy napięcie powierzchniowe roztworu powodując pękanie pęcherzyków i opadanie piany.
B. ciekawy pomysł!!! Serio pomaga?
-
kiper
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2010-09-26, 17:28
Post
autor: kiper » 2010-10-03, 14:29
To jest metoda stosowana w gorzelniach gdzie na kadź z zacierem daje się od 0,2 do 1litra oleju roślinnego w zależności od intensywności pienienia.
-
Lankusiek
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2010-10-03, 12:23
Post
autor: Lankusiek » 2010-10-03, 20:18
A nie można zastosować po prostu zwykłej rurki fermentacyjnej ?
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2010-10-03, 20:24
Lankusiek pisze:A nie można zastosować po prostu zwykłej rurki fermentacyjnej ?
A co, ma jakieś cudowne właściwości ta rurka na pienienie sie nastawu?
Pozdrawiam
-
Lankusiek
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2010-10-03, 12:23
Post
autor: Lankusiek » 2010-10-03, 20:31
na pienienie nie, ale by mu nie wywalało korka i sufit by miał czysty
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2010-10-03, 20:35
Chyba jednak jest odwrotnie
i ostatni raz tak miło
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości