Strona 1 z 4

Słodzik zamiast Cukru

: 2008-05-21, 13:44
autor: Cison87
Zastanawiam się czy podczas przygotowywania zacieru jest możliwość zastąpienia cukru, słodzikiem ?? CZy drożdze by cos z tego zrobily, czy poprostu zdechly.

Z góry dzieki za odpowiedz.

Cison87

: 2008-05-21, 14:00
autor: 98%
Witam - temat był już poruszany - słodziki zawieraj chemię typu aspartam , acsulfan k , sorbi -coś tam .. tak że po takiej "dawce" chemii - trzeba by miec niezłe mutanty .....


pozdrawiam 98%

: 2008-05-21, 14:03
autor: Yaromir
Zwykłe drożdże nie zamienią Ci tej chemii ze słodzika na C2H5OH - musisz mieć drożdże ze specjalnego szczepu Anorectis Dietetica :wink: :lol:

: 2008-05-21, 19:57
autor: artgsm
Aspartam jest produkowany z metanolu, nie polecam dla drozdzy, a tymbardziej dla nas czy naszych dzieci. Malo kto wie, ze slodzik ten jest silnie rakotworczy, powoduje zaburzenia wzroku i prowadzi do utraty pamieci. W wiekszosci krajow dawno wycofany z uzycia i uwazany za silnie toksyczny.

Ksylitol (tzw alkohol cukrowy) jest naturalnym slodzikiem, najwiecej go wystepuje w brzozie, i chyba z niej sie go otrzymuje, ale drozdze tez go nie trawia. Jest strasznie slodki, i z tego co wiem, nie powoduje zadnych skutkow ubocznych. Nie jest trawiony w zoladku ani w jelitach, i ma jakies tam dobroczynne dzialanie.

: 2008-05-22, 20:10
autor: Astemio
Witam!
Ksylitol nie jest wcale taki słodki, powiedziałbym, że ma ok. 75-80% siły słodzącej cukru (na smak).
Rzeczywiście - do naszej pracy zupełnie się nie nadaje się i jest drogi, od 100 do ok 50 zł za kg przy większej ilości. To chyba jedyna, ale wielka wada .
Skarb dla diabetyków, ma 14-stokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru i odwrotne do niego działanie we wszystkich aspektach zdrowotnych

: 2008-05-22, 20:38
autor: 98%
Witam!
Ksylitol nie jest wcale taki słodki, powiedziałbym, że ma ok. 75-80% siły słodzącej cukru (na smak).
Rzeczywiście - do naszej pracy zupełnie się nie nadaje się i jest drogi, od 100 do ok. 50zł

oj tak drogi to on jest a i sucha masa tzw D.S. - ( DRY SOLID) jest na poziomie 80-85% .( "cukru w cukrze " - jak to było w pewnym polskim filmie )
mniej "słodszy " od cukru krzyształu .

pozdrawiam 98%

p.s. - niechcący zamiast dodać "cytuj" klepnałem edytuj i kilka razy zminiłem Twój post - @Astemio - przepraszam za modyfikację ale już chyba jest tak jak powinno być :wink:

98%

: 2008-06-10, 19:40
autor: bart
Zgodzę się z tym aspartamem. Trzeba dopisać jeszcze, że to ścierwo powoduje raka mózgu.

Słodzik i politycy...

: 2008-06-11, 08:26
autor: Mirosław
@Bart.

Jeśli ma to takie działanie, to na pewno źrą to "nasi" politycy...

Mój pierwszy wpis, więc Wszystkich pozdrawam. Chłonę garściami wiedzę, którą tutaj zamieściliście.

"Za moich czasów", to baniak, rurka, jako chłodnica i heja. Śmierdziało, wszyscy sąsiedzi wiedzieli, że będzie balanga, miało toto max. 82%, pewnie całą tablicę Mendelejewa, ale w dekiel waliło i... żyję.

Tutaj wyższa jazda - a jaka ciekawa... Teraz chyba na pewno dożyję setki...

Gorzej z rurkami. Byłem w sklepie i są tylko kanalizacyjne, ale te się chyba nie nadają do domowej produkcji?...

: 2008-06-11, 22:55
autor: onek_uk
@artgsm

No nie wiem kolego w jakich krajach niby jest wycofany,skad masz takie informacje?,wlasnie pare dni temu wrocilem z kraju ,i zadko teraz znalesc cos bez tego aspartamu,w germanii ,w uk az polki sie uginaja od tego a i znalesc jakis napoj bez tego to tak jak wygrac w totka,skoro taki niedobry ,dlaczego wciaz jest ?

: 2008-06-11, 23:48
autor: Chemik student
bo efekty uboczne pojawiają się zwykle po 15-20latach stosowania, więc problem się ignoruje :P

: 2008-06-12, 06:54
autor: bart
Aspartam wprowadził na rynek jeden z prezydentów USA, który był właścicielem fabryczki gdzie to produkowano nazywał się Carter czy jakoś tak więcej informacji między innymi,że picie wody fluoryzowanej powoduje raka kości można zobaczyć w filmie Esoteric Agenda.

: 2008-06-12, 23:16
autor: ankarski
Soooory, ale słowo chazjajstwo to po rosyjsku gospodarstwo. Nie bardzo wiem jaki jest jego związek z aspartamem...

: 2008-06-13, 06:45
autor: bart
Czy ktoś wie może o innych słodzikach takich jak cyklaminian ?

: 2008-06-13, 18:49
autor: artgsm
Cyklaminian sodu.
Troche drozszy od aspartamu, stosowany najczesciej jako substancja "towarzyszaca" cukrowi lub slodzikom, wzmaga uczucie slodkosci. W wiekszych stezeniach mozna poczuc kwasno-metaliczny smak, a w bardzo duzych robi sie slony.
"Bezpieczna" dawka to okolo 11mg na kilogram masy ciala. Na opakowaniu pisze, ze nie stwarza zagrozen i ulega biodegradacji. Nie slyszalem o negatywnym wplywie na organizm, ale... , no wlasnie, zawsze jest jakies ale :wink: Mi wystarczyl napis: "Цикламат натря, C6H12NO3SNa.2H2O" :wink:
Slyszalem o badaniach substancji "Stevia". Ma byc niedlugo wprowadzona na rynek europejski. To produkt z jakiejs azjatyckiej rosliny, podobno u azjatow powszechnie stosowany. Stevia jest podobno 300 razy slodsza od cukru.

@onek_uk
A ja bylem pewien, ze to wlasnie w Niemczech srodek ten jest wycofany, niestety mylilem sie. Skad mi sie to wzielo? Pomylilo mi sie z sacharyna.
U nas (w kraju) stosuje sie go na potege, bo jest tani.

@bart
Obejrzalem sobie "Esoteric Agenda". Robi wrazenie... :idea:

: 2008-06-13, 21:11
autor: onek_uk
@artgsm
Nie no bez urazy kolego,tylko troszke bylem zaskoczony bo wszedzie go widac ,ale osobiscie nawet za darmo bym go nie chcial ,ostatnio w tesco kupilem soczek jablkowo mietowy(dobry bo polski) dopiero po wypiciu zerknalem na sklad ,no i musze powiedziec ze ukryli smak tego slodzika niezle :)