Zacier z owoców morwy

Awatar użytkownika
mafro
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2008-04-06, 11:51

Zacier z owoców morwy

Post autor: mafro » 2008-07-11, 10:57

witam
próbował ktoś zrobić wódeczke z tych owoców???
sa bardzo słodkie :)
Ostatnio zmieniony 2008-10-31, 16:44 przez mafro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-07-11, 18:24

Witam.


Co prawda destylatu morwowego nie piłem ale w przeszłości zdarzyło
mi się pić wino z tych owoców, i powiem , że było calkiem dobre, może nie powalające ale
smaczne.

Oto przepis Cioci która będąc prostą kobietą [świeć PANIE nad jej duszą] robiła wiele rzeczy {na oko}.


BUTLĘ W POŁOWIE WYPEŁNIĆ OWOCAMI MORWY, ZALAĆ WODĄ Z CUKREM W PROPORCJI 3 DO 1
ZOSTAWIĆ W CIEPLE AŻ PRZESTANIE FERMENTOWAĆ. A POTEM JAK ZWYKLE ODCEDZANIE, KLAROWANIE, DOJRZEWANIE I TO CO LUBIMY NAJBARDZIEJ KONSUMPCJA
O jakichkolwiek drożdżach nie bylo mowy gdyż mogły zepsuć smak wina. :wink:


SMACZNEGO!!!
[/b]
Załączniki
1.jpg
1.jpg (3.32 KiB) Przejrzano 1488 razy
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2008-07-12, 01:51

Wino z morwy jest dobre. Osobiście robiłem tak:
7kg owoców, 5l wody, 3kg cukru, 10g kwasek cytrynowy + MD z pożywką.
Po 3-4 tygodniach pierwsze zlanie i dalej normalne klarowanie, w moim wypadku butelkowałem po roku. Wino mocne słodkie. Przedestylować morwe można ale raczej szkoda.
Wojtek

bart
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2008-04-28, 16:54

Post autor: bart » 2008-07-12, 12:59

Ja bym właśnie przedestylował morwę, ale tylko raz wykorzystałbym pot still i zrobił wódkę smakową dobrze wiedzieć bo mam w ogrodzie morwę

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości