Pierwszy zacier, początkujący. (mod: nastaw)

kolhozik
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-07-18, 22:23

Pierwszy zacier, początkujący. (mod: nastaw)

Post autor: kolhozik » 2008-07-19, 15:06

Czy uda się zrobić zacier w następujący sposób:
- 2kg cukru
- 8l wody
- ~2g tych drożdży (bez pożywki) : http://www.allegro.pl/item401693855_dro ... ivit_.html
Czy stosowanie pożywki jest konieczne?
Jestem kompletnym laikiem i zależy mi tylko na wypędzeniu 0,5l czegoś co da się wypić i nie oślepnąć.
Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 23:30 przez kolhozik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-07-19, 15:20

Kolego kolhozik .

Da się . Przeczytaj uważnie ofertę na podanej przez Ciebie stronce ALLEGRO , a zobaczysz , że płacisz za drożdże z pożywką.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

kolhozik
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-07-18, 22:23

Post autor: kolhozik » 2008-07-19, 15:25

Więc lepiej dodać pożywkę czy sobie odpuścić żeby nie popełnić jakiegoś błędu?
Jak by sie miał sprawa z drożdżami kuchennymi?
Jak długo powinno to fermentować w temp 25-30 stopni?

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-07-19, 16:05

Więc lepiej dodać pożywkę czy sobie odpuścić żeby nie popełnić jakiegoś błędu?
Dać koniecznie !
Jak by sie miał sprawa z drożdżami kuchennymi?
Też dać.
Jak długo powinno to fermentować w temp 25-30 stopni?
Do zakończenia procesu fermentacji.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-07-19, 17:14

Ja bym dal tylko 6L wody,przynajmniej ja daje na kilo cukru tylko 3 l wody :wink:

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-07-19, 17:43

proporcja 1:4 to granica dla drożdży piekarniczych dlatego popieram zwiększenie stężenia do 1:3 gdyż Bayanusy wYtrzymują stężenie alkoholu do 18%
oczywiście to nie przymus, mniejsze stężenie to szybszy koniec pracy.
Należy też pamiętać że Bayanusy nie lubią czystego nastawu cukrowego - trzeba dać im jakiegoś posiekanego owocu aby miały gdzie się osiedlić
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-07-19, 18:37

Witam.
Kolego @kolhozik, ja robię nastawy od dłuższego czasu nastwy na drożdżach Baynus G- 995. Drożdże te pracują już od temperatury +9 stopni C i wytwarzają mocne wina (do 18 %), fermentują szybko, tylko trzeba pamiętać o pożywce dla nich. W allegro do ceny doliczona jest juz pożywka. Proszę nie dawać tyle wody. Przerobią 2 kg cukru w 6 litrach wody.
_______________
Pozdrawiam Ostoja

[ Dodano: 2008-07-19, 18:38 ]
miało być nastawy :D

kolhozik
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-07-18, 22:23

Post autor: kolhozik » 2008-07-21, 18:21

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, temat zmienię.

Kolego @AAbratek,czy wystarczą np. 2 średniej wielkości jabłka (bez pestek i ogonka) na te 8l zacieru.

I jeszcze pytanie natury BHP : czy odlanie pierwszych 50 (dla pewności odleje 100) ml destylatu wystarczy żeby być pewnym że nie zatruje się metanolem? Czy są jakieś wskaźniki poziomu metanolu w cieczy dostępne na rynku?

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-07-21, 18:26

O odlewanie nie masz się co martwić, tam nawet nie chodzi o metanol. Nawet jak nic nie odlejesz to specjalnie ci to nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-07-21, 18:49

kolhozik pisze:czy wystarczą np. 2 średniej wielkości jabłka
każda ilość będzie lepsza od niczego :lol: - posiekać, dodać i fermentować :D
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości