Pierwszy zacier, początkujący. (mod: nastaw)
Pierwszy zacier, początkujący. (mod: nastaw)
Czy uda się zrobić zacier w następujący sposób:
- 2kg cukru
- 8l wody
- ~2g tych drożdży (bez pożywki) : http://www.allegro.pl/item401693855_dro ... ivit_.html
Czy stosowanie pożywki jest konieczne?
Jestem kompletnym laikiem i zależy mi tylko na wypędzeniu 0,5l czegoś co da się wypić i nie oślepnąć.
Z góry dziękuje za pomoc.
- 2kg cukru
- 8l wody
- ~2g tych drożdży (bez pożywki) : http://www.allegro.pl/item401693855_dro ... ivit_.html
Czy stosowanie pożywki jest konieczne?
Jestem kompletnym laikiem i zależy mi tylko na wypędzeniu 0,5l czegoś co da się wypić i nie oślepnąć.
Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 23:30 przez kolhozik, łącznie zmieniany 2 razy.
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Dać koniecznie !Więc lepiej dodać pożywkę czy sobie odpuścić żeby nie popełnić jakiegoś błędu?
Też dać.Jak by sie miał sprawa z drożdżami kuchennymi?
Do zakończenia procesu fermentacji.Jak długo powinno to fermentować w temp 25-30 stopni?
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
proporcja 1:4 to granica dla drożdży piekarniczych dlatego popieram zwiększenie stężenia do 1:3 gdyż Bayanusy wYtrzymują stężenie alkoholu do 18%
oczywiście to nie przymus, mniejsze stężenie to szybszy koniec pracy.
Należy też pamiętać że Bayanusy nie lubią czystego nastawu cukrowego - trzeba dać im jakiegoś posiekanego owocu aby miały gdzie się osiedlić
oczywiście to nie przymus, mniejsze stężenie to szybszy koniec pracy.
Należy też pamiętać że Bayanusy nie lubią czystego nastawu cukrowego - trzeba dać im jakiegoś posiekanego owocu aby miały gdzie się osiedlić
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Witam.
Kolego @kolhozik, ja robię nastawy od dłuższego czasu nastwy na drożdżach Baynus G- 995. Drożdże te pracują już od temperatury +9 stopni C i wytwarzają mocne wina (do 18 %), fermentują szybko, tylko trzeba pamiętać o pożywce dla nich. W allegro do ceny doliczona jest juz pożywka. Proszę nie dawać tyle wody. Przerobią 2 kg cukru w 6 litrach wody.
_______________
Pozdrawiam Ostoja
[ Dodano: 2008-07-19, 18:38 ]
miało być nastawy
Kolego @kolhozik, ja robię nastawy od dłuższego czasu nastwy na drożdżach Baynus G- 995. Drożdże te pracują już od temperatury +9 stopni C i wytwarzają mocne wina (do 18 %), fermentują szybko, tylko trzeba pamiętać o pożywce dla nich. W allegro do ceny doliczona jest juz pożywka. Proszę nie dawać tyle wody. Przerobią 2 kg cukru w 6 litrach wody.
_______________
Pozdrawiam Ostoja
[ Dodano: 2008-07-19, 18:38 ]
miało być nastawy
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, temat zmienię.
Kolego @AAbratek,czy wystarczą np. 2 średniej wielkości jabłka (bez pestek i ogonka) na te 8l zacieru.
I jeszcze pytanie natury BHP : czy odlanie pierwszych 50 (dla pewności odleje 100) ml destylatu wystarczy żeby być pewnym że nie zatruje się metanolem? Czy są jakieś wskaźniki poziomu metanolu w cieczy dostępne na rynku?
Kolego @AAbratek,czy wystarczą np. 2 średniej wielkości jabłka (bez pestek i ogonka) na te 8l zacieru.
I jeszcze pytanie natury BHP : czy odlanie pierwszych 50 (dla pewności odleje 100) ml destylatu wystarczy żeby być pewnym że nie zatruje się metanolem? Czy są jakieś wskaźniki poziomu metanolu w cieczy dostępne na rynku?
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości