Strona 1 z 3

Napowietrzanie nastawu.

: 2008-07-19, 23:29
autor: Ostoja
Witam.
Szanowni Koledzy, chciałbym poruszyć temat napowietrzania nastawu.
Zbudowałem transformator 230/12V w celu zasilania samochodowej pompki
powietrza. Chciałbym z pomocą tej pompki napowietrzać nastaw. Szkopuł w
tym, że na temat napowietrzania na naszym forum nie ma prawie nic. Może
Szanowni Koledzy mający doświadczenie w napowietrzaniu wypowiedzą sie
szczegółowo w tym temacie. Chodzi mi o to czy napowietrzanie należy
robić codziennie? A jeśli tak, to jak długo. Czy musi być na końcu węża
powietrznego jakaś końcówka (nakładka) rozpraszająca powietrze - tak jak
w akwarium. Sądzę, że wypowiedzi Kolegów przydadzą sie nie tylko mi.
__________________
Pozdrawiam Ostoja :D

: 2008-07-19, 23:50
autor: bnp
Witam
Ja kiedyś zrobiłem zestaw do napowietrzania
Pompka akwariowa (brzęczyk ) z rurką na końcu której był kamień akwariowy. Dodatkowo aby nie zakazić mikrobiologicznie nastawu dałem pomiędzy pompkę a kamień filtr z węglem aktywnym o objętości ok. 100 ml . Napowietrzałem ok. 10 min przed dodaniem drożdży .

Nastaw napowietrza się tylko raz właśnie przed dodaniem drożdży w takim (tlenowym) środowisku drożdże (w uproszczeniu ) nie produkują etanolu lecz intensywnie się rozmnażają. Dopiero jak zabraknie tlenu przechodzą na oddychanie beztlenowe i zużywają do życia cukry z których powstaje etanol .

: 2008-07-20, 00:05
autor: Ostoja
Dziękuję Koledze @bnp. Teraz już jestem mądry w temacie napowietrzania :D . Ależ to proste jak drut :lol: . Pompka przyda się mi, ponieważ jak widział Kolega moje "ryżowce" to idą one wkrótce do destylacji, a w zwolnione miejsce zrobię ponownie ryżowce. Jeśli można to proszę opisać dokładnie jak zrobić filtr węglowy, pasujący do tego układu. Pozdrawiam Ostoja

: 2008-07-20, 00:16
autor: 98%
Witam Kolego @Ostoja - napowietrzenie ma właściwy sens tylko i wyłącznie przed dodaniem drożdży - napowietrzanie stosuje się przy namnażaniu drożdży - potem dodatek tlenu nie służy dobrze przebiegu fermentacji .
Oczywiście Kolegi "patent " z pewnością nie pójdzie na górną półkę - bo z pewnością nie jeden nastaw przed Kolegą .

im lepiej napowietrzony nastaw przed dodaniem drożdży tym szybciej te drożdże się namnożą
a z racji braku tlenu zaczną przerabiać glukozę na to co chcemy :wink: .

pozdrawiam 98%

: 2008-07-20, 20:41
autor: Citizen Kane
Zgadzam się z 98%, napowietrzanie należałoby prowadzić przed i w czasie rozmnażania drożdży. Należy tu jednak zadać sobie pytanie - w jakim celu napowietrzać? Moje zdanie jest takie, że jeżeli nie zależy nam za bardzo na czasie, a fermentujące nastawy schodzą poniżej zera Blg, to napowietrzanie jest tylko dodatkowym i zbędnym procesem w fermentacji.

: 2008-07-20, 20:58
autor: kitaferia
Przy nastawie cukrówki samo mieszanie przy rozpuszczaniu cukru daje odpowiednie napowietrzenie. Do tego kranówka jest dość napowietrzona, a ilośc tlenu potrzebna drożdżom jest naprawdę niewielka.

Napowietrzanie ma tylko sens przy odzyskiwaniu gęstwy z drożdży do cukrówek i rozmnażaniu przed dodaniem do nastawu.
Piwna gęstwa rusza bez napowietrzania.

: 2008-07-20, 22:47
autor: Taso
Kiedy po 3 tygodniach miałem 50 g cukru w zacierze ,potraktowałem go wiertarką i zszedł do -1 po tygodniu .Temperatura piwniczna(20 stopni).

: 2008-07-20, 23:21
autor: 98%
Witam :
Kiedy po 3 tygodniach miałem 50 g cukru w zacierze ,potraktowałem go wiertarką i zszedł do -1 po tygodniu
prędzej spowodował Kolega wymieszanie osiadłych drożdży na dnie beczki / balona
co spowodowało lepsza pracę nastawu - niż to że napowietrzenie miało bezpośredni wpływ na
ujemny wynik na areometrze .

pozdrawiam 98%

: 2008-07-21, 17:23
autor: bnp
Filtr zrobiłem z pojemniczka po kwasie solnym
Teraz mi służy do usuwania zapachu z fermenratora

: 2008-07-22, 10:44
autor: Citizen Kane
Dobry patent :idea: Dodam, że w przypadku braku węgla, skierowanie gazów powstałych przy fermentacji do naczynia z wodą, także dość znacznie (lub całkowicie) likwiduje nieprzyjemny zapach.

: 2008-07-22, 11:13
autor: bnp
@ CK
Tak to jest dobry patent do fermentatora w lodówce,
Lepszy tak jak piszesz jest patent z wodą tylko z pewną modyfikacją, a mianowicie do butelki dodaje się 2 rozcięte tabletki espumisanu oraz wodę z płynem do płukania tkanin od żony. :mrgreen:
Na koniec wężyka umieszczonego w butelce zakładamy kamień do napowietrzania akwarium. Kamień rozprasza CO2 na małe pęcherzyki co eliminuje efekt głośnego bul bul bulgotania
:lol:

: 2008-07-22, 11:18
autor: Citizen Kane
Widzę na zdjęciu dorobiony kranik, jak uszczelniłeś połączenie, silikon?

: 2008-07-22, 11:28
autor: winiarek5
Chyba nie potrzeba tu silikonu.
Pewnie wystarczy płaska uszczelka bo kranik jest dociśnięty od wewnątrz nakrętką.

Pozdrawiam

Winiarek

: 2008-07-22, 19:20
autor: bnp
Kranik jest fabryczny.
A dokręcony jest tak jak pisze Winiarek na nakrętkę z tworzywa
:shock:

: 2008-07-26, 04:05
autor: tonk
A może lepiej wlać wody utlenionej
Nie za dużo bo i drożdże utleni