Mirabelki
Dla mnie też , dlatego nie będę odpowiadał na zaczepiające mnie posty, bym znów nie musiał czytać żali na pw. a na drugi dzień te same żale z pw. na ogólny, ja co odpowiedziałem na pw nie mogę na forum napisać Jestem na maxa zdziwiony, że na prostym aparacie jakub2001 doszedł do tak wysokich %tów, byłem pewien, że jak napisał, że jego to nie jest do końca prosty aparat napisze, że używa dwóch zimnych paluszków, a nie tylko kilka zmywaków. Nastawy o których piszemy są zwykle o bardzo niskim % i by za pierwszym razem uzyskać taką moc musi zachodzić jakiś w środku samoistny reflux, jeśli chodzi o alembik to nie wiem ile teoretycznie powinien mieć półek, te kształty są po to, by część spływała z powrotem.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
W kontekście tego co napisałeś parę postów wyżej, możemy przyjąć, że nie pracujesz na prostym aparacie. To ważne, szczególnie z punktu widzenia osoby niezbyt doświadczonej. Niby tylko dodatkowy metr rury, a jak potrafi zmienić pracę urządzenia I żeby było jasne, dla mnie prosty aparat, to boiler, z którego wychodzi rurka do skraplacza i tyle.jakub2001 pisze:Citizen.
Ja uważam, że prosty aparat może cuda. Szczególnie z odstojnikami. Wiem że teraz sieję zamęt ale mimo kolumny od dawna używam takiego z powodzeniem i przyjemnoscią.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A ja myślę że tak fajny temat rozwinął taką burzę słów, a tylko chciałem aby koledzy konkretnie mi doradzili co i jak do mirabelek czy dodać cukru, ile ,czy w ogóle dodać wody, ale temat zszedł na bardzo odległy tor.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie robiłem mirabelek, ale do węgierek i innych owoców wody nie lałem. Jak będziesz puszczał na raz, bo tak lubisz i ci tak smakuje, to co będzie leciał poniżej twojego gustu nie wylewaj, tylko dalej odbieraj, aż będzie lecieć nawet 20%, odstaw to na bok i gdy jednak okaże się, że na raz na prostym aparacie, bez wspomagania się refluxem ci nie smakuje, wtedy do całości dolejesz ten ogon i puścisz raz jeszcze, czyli na dwa razy, nie zapominając o odbiorze przedgonu.
magas, wody dodać, czy raczej nie?magas pisze:......... , odstaw to na bok i gdy jednak okaże się, że na raz na prostym aparacie, bez wspomagania się refluxem ci nie smakuje, wtedy do całości dolejesz ten ogon i puścisz raz jeszcze, czyli na dwa razy, nie zapominając o odbiorze przedgonu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Teoretycznie dodatek wody nie powinien mieć wpływu na smak destylatu - jedynie rozrzedzi nastaw. Ale nie wiem czy to rozrzedzenie nie zmieni na tyle warunków pracy drożdży, że te będą oddawać do nastawu trochę inne produkty fermentacji.
Ja do swojego nastawu z mirabelek nie dodawałem wody, bo po zmiksowaniu było dużo soku.
Destylat ogólnie wyszedł średni i czeka na jakiś pomysł
Ja do swojego nastawu z mirabelek nie dodawałem wody, bo po zmiksowaniu było dużo soku.
Destylat ogólnie wyszedł średni i czeka na jakiś pomysł
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Pewnie że nie nie ma takiego obowiązku. Co najwyżej - jeśli dla wzmocnienia nastawu używasz cukru (sacharoza, glukoza) - to tyle ile potrzeba aby go rozpuścić. Chociaż przy glukozie to i bez wody się obędzie. Gdy stosowałem dodatek glukozy to wsypywałem ją po trochu 3 dnia fermentacji bezpośrednio do nastawu delikatnie mieszając. Rozpuszczała się bez problemu.jogi30 pisze:...ale o wodzie nie wiem nic a może nie trzeba?
Ostatnimi czasy wzmacniałem(jeśli już czułem taką potrzebę) co najwyżej wcześniej przygotowanym spirytusem. 1.5 litra na nastaw zrobiony z 50kg owoców. Dodawałem go po skończonej fermentacji. Spirytus załatwiał mi 2 sprawy. Wzmacniał i konserwował. Co pozwalało mi przetrzymać nastaw o kilka miesięcy dłużej.
W tym roku wzmacniając nastaw zrobię korzystając z pomysłu podanego kilka postów wcześniej przez Emiela.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości