Ryż/Sake

Awatar użytkownika
Etanol
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2006-02-17, 17:59
Lokalizacja: Bielska destylarnia

Ryż/Sake

Post autor: Etanol » 2006-04-28, 21:00

Witam mam takie pytanie. Chcialem poruszyc troche o winku ryzowym.Bo wszedzie jest po lepkach na ten temat a milo by bylo miec to w jednej paczce. Nie ukrywam ze jestem w trakcie robienia takiego winka i mam maly problem. W poniedzialek zaszczepilem wino ryzowe matula drozdzowa dzis mamy juz piatek a tu d***. Nie chce zaczac fermentowac nie wiem czemu korzystalem z takiego przepisu:

------------
Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
------------

Niech mi ktos powie albo poradzi bo nie wiem co teraz POMOCY !!! plz
Wypić czy nie wypić - Jesce po klopelce

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-28, 21:16

drobna uwaga - to co przedstawiłeś to NA PEWNO NIE JEST SAKE!
pomimo że używa się określenia "wino" w stosunku do sake to jest to coś na pograniczu piwa i wina (chodzi o sposób przetwarzania)
Aby zrobić sake ryż należy rozłożyc enzymatycznie - słodem i dopiero fermentacja

Co do Twojej to skoro nie chce ruszyć a MD pracowała to musiałeś coś zwalić w momencie łączenia MD z resztą ,
a jak bylo z temperaturami?
moze ma za zimno
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Etanol
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2006-02-17, 17:59
Lokalizacja: Bielska destylarnia

Post autor: Etanol » 2006-04-28, 21:20

No wiem ze to nie bedzie rodowite sake ale namiastka bedzie choc by sprobowac cos z ryzu no z ta temp to nie wiem mysle ze tak przez dzien to ma ok 22 C zastanawiam sie moze podkrecic i np wejsc na 3x stopni moze pomoze
Wypić czy nie wypić - Jesce po klopelce

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-28, 21:23

nie podałeś szczegulów o drożdżach, 22 stopnie jak na winne to by nie było tak źle, moze zbyt duza różnica temperatur przy mieszaniu?

[ Dodano: 2006-04-28, 21:28 ]
o..,. tu : http://www.nawidelcu.pl/Articles/exeSingle/?id=212 artykulik o sake,
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Etanol
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2006-02-17, 17:59
Lokalizacja: Bielska destylarnia

Post autor: Etanol » 2006-04-28, 21:37

Drozdze mam z biowiniu w plynie. Nie gatunkowe tylko uniwersalne "powoduja wysokie stezenie alkoholu". 3 tyg temu robilem z nich winko jablkowe i jakos bardzo ladnie sie z matki zaszczepilo a tu nic cisza !

[ Dodano: 2006-04-28, 21:56 ]
Nasowa mi sie jeszcze jedna przyczyna. Gdy podklad oczekiwal na matke byl w temp. ok 10-10 stopni C. Przez kolejny dzien byl w tej temp. razem z matka moze troszke chlodno i drozdze sie troche przeziebily. Jednak na drugi dzien calosc poszla do wyzszej temp 22-25 stopni C moze w tym tkwi problem
Wypić czy nie wypić - Jesce po klopelce

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Post autor: moonjava » 2006-04-28, 22:53

10*C raczej nic nie przeszkodziło.

Na Twoim miejscu kupiłbym jakies drożdże aktywne, najlepiej bayanusy, od WinoHobby lub z Eurowinu, uzyłbym ich w dawce 0,5g/L; do tego np. 1g/L saletrzaku dolomitowego (do kupienia w ogrodniczym) i wywaru z drożdży piekarskich, np. z 10g/L.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 58 gości