Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej
Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej
Podaję przepis: 4 kg ryżu przepłucz na sicie w ciepłej wodzie i wrzuć do beczki. Dodaj 7 kg cukru w 35 litrach wody. Ja daję wodę gorącą z junkersa, bo woda u mnie jest dobra. Wodę nalewam do wiader w ilości 5 litrów na wiadro i rozpuszczam w nim 1 kg cukru. Zakupilem tanie wiadra po 3,5 zł w Castoramie . Tych wiader z 5 litrami wody i kilogramem cukru w sumie jest 7.
Do tego daj pożywkę na drożdże, 50 gr kwasku cytrynowego oraz 1 kg rodzynek. Rodzynki sparz wrzącą wodą by usunąć z nich konserwanty. Gdy temperatura spadnie w nastawie do 35 st. zadaj aktywne drożdże baynus G-995 w ilości 10 gr.(aktywne drożdże rozpuść tak jak pisze w instrukcji na opakowaniu).
Gdy po kilku dniach balling spadanie dodaj 6 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach wody. Po kilku dniach fermentacji usuń rodzynki sitem wyciskając ich zawartość do nastawu. Następnie wlej do garnka z beczki kilka litrów nastawu i rozpuść w nim 1 kg cukru. To wlej z powrotem do beczki. Kontroluj przebieg fermentacji. Gdy balling będzie mieć minus 4 st.
poddaj nastaw destylacji.
Z pomieszczenia pozbyłem się roi muszek z pomocą płytki przeciw owadom. Cena około 13 zł w sklepie chemicznym.
__________________
Pozdrawiam Ostoja
Do tego daj pożywkę na drożdże, 50 gr kwasku cytrynowego oraz 1 kg rodzynek. Rodzynki sparz wrzącą wodą by usunąć z nich konserwanty. Gdy temperatura spadnie w nastawie do 35 st. zadaj aktywne drożdże baynus G-995 w ilości 10 gr.(aktywne drożdże rozpuść tak jak pisze w instrukcji na opakowaniu).
Gdy po kilku dniach balling spadanie dodaj 6 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach wody. Po kilku dniach fermentacji usuń rodzynki sitem wyciskając ich zawartość do nastawu. Następnie wlej do garnka z beczki kilka litrów nastawu i rozpuść w nim 1 kg cukru. To wlej z powrotem do beczki. Kontroluj przebieg fermentacji. Gdy balling będzie mieć minus 4 st.
poddaj nastaw destylacji.
Z pomieszczenia pozbyłem się roi muszek z pomocą płytki przeciw owadom. Cena około 13 zł w sklepie chemicznym.
__________________
Pozdrawiam Ostoja
Witam. Kolego gatorek23 nie ma za co dziękować. Jestem zdania, że trzeba się dzielić z Kolegami z Forum czymś wypróbowanym i sprawdzonym. Tez przepis zdaje egzamin w 100%. Jest tani i wychodzi z niego niezły spirytus po destylacji. Ryż z rodzynkami wg tego przepisu wytwarza podczas fermentacji dużo alkoholu, gdzieś 16-17%
_________________
Pozdrawiam Ostoja
_________________
Pozdrawiam Ostoja
Ale moim zdaniem korzystniej i taniej jest zastosować drożdże TURBO PURE 24H od @98%.Ostoja pisze: ...... Tez przepis zdaje egzamin w 100%. Jest tani i wychodzi z niego niezły spirytus po destylacji. Ryż z rodzynkami wg tego przepisu wytwarza podczas fermentacji dużo alkoholu, gdzieś 16-17% _________________
Pozdrawiam Ostoja
Lejesz wodę 40°C rozpuszczasz cukier i gdy temp. spadnie do ok. 35°C wsypujesz drożde, a po 24 godzinach na rury, lub tak ja ja robię - dzielę porcję dożdży na połowę i po ok. tygodniu na rury. Zaręczam, że jakość tak uzyskanego spirytusu w niczym nie ustępuje żytniemu w nalewkach, a jaka oszczędność czasu i pracy.
pzdr
@kitaferia
Paczka jest przewidziana na 21l wody i 6kg cukru, wsypanego jednorazowo do tej wody (zalecają 40°C). Mieszanie, a potem zawartośc paczki rozpuszczamy w tej mieszaninie i fermentujemy bez przykrycia (po 24 godz. powinno być gotowe).
Moja modyfikacja to 2x21l wody + 12 kg cukru. Czas fermetacji ok. 7 dni.
Z takich proporcji uzyskałem po 2 przebiegu dokładnie 6l spirytusu 95%. Jakość bardzo dobra - dużo lepsza niż z cukrówek robionych w inne, wynalazcze sposoby.
pzdr
Paczka jest przewidziana na 21l wody i 6kg cukru, wsypanego jednorazowo do tej wody (zalecają 40°C). Mieszanie, a potem zawartośc paczki rozpuszczamy w tej mieszaninie i fermentujemy bez przykrycia (po 24 godz. powinno być gotowe).
Moja modyfikacja to 2x21l wody + 12 kg cukru. Czas fermetacji ok. 7 dni.
Z takich proporcji uzyskałem po 2 przebiegu dokładnie 6l spirytusu 95%. Jakość bardzo dobra - dużo lepsza niż z cukrówek robionych w inne, wynalazcze sposoby.
pzdr
Ostatnio popełniłem podobny nastaw co a_priv(4 dni temu),jedna paczka drorzdzy alcotec pure 48 tyle samo cukru plus 3 kg śliwek z recyklingu po ostatnim nastawie(tak z ciekawości dodałem)woda to niecałe 50 L, trochę przelałem ,obecna temperatura pracy drożdzy to 18 stopni mimo to drożdżaki pracują ochoczo, jest dziś 2Blg.
@Ostoja przy 2 porcji cukru mieszasz całość czy zostawiasz tak jak jest, i czemu usuwasz rodzynki?.Ile czasu trwało w sumie przerobienie takiel ilości cukru na bayanusach?
Z normalnych drożdży mam RED-y i hyba popełnię podobny nastaw co Ostoja.
@Ostoja przy 2 porcji cukru mieszasz całość czy zostawiasz tak jak jest, i czemu usuwasz rodzynki?.Ile czasu trwało w sumie przerobienie takiel ilości cukru na bayanusach?
Z normalnych drożdży mam RED-y i hyba popełnię podobny nastaw co Ostoja.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Koledzy każdy robi tak jak uważa. Rodzynki usuwam po jakimś czasie, by nie przelewało się z beczki jak dodam porcję cukru z wodą. Drożdże baynusG-995 fermentują nawet
[ Dodano: 2008-09-19, 19:06 ]
Koledzy każdy robi tak jak uważa. Rodzynki usuwam po jakimś czasie, by nie przelewało się z beczki jak dodam porcję cukru z wodą. Drożdże baynusG-995 fermentują nawet pomieszczeniu od plus 9 stopni C. Mi to pasuje, są tanie i pewne, bo nigdy nie zawiodłem się na nich. Róbcie każdy sobie wg swego, nikomu nie narzucam mego sprawdzonego przepisu.
______________
Pozdrawiam Ostoja
[ Dodano: 2008-09-19, 19:06 ]
Koledzy każdy robi tak jak uważa. Rodzynki usuwam po jakimś czasie, by nie przelewało się z beczki jak dodam porcję cukru z wodą. Drożdże baynusG-995 fermentują nawet pomieszczeniu od plus 9 stopni C. Mi to pasuje, są tanie i pewne, bo nigdy nie zawiodłem się na nich. Róbcie każdy sobie wg swego, nikomu nie narzucam mego sprawdzonego przepisu.
______________
Pozdrawiam Ostoja
@Ostoja chyba minę trochę źle odebrałeś ,ciałem porostu wiedzieć OCB żeby sobie życia nie komplikować,twoje posty baaardzo mi pomogły patrząc na całokształt i winien jestem Ci co najmniej TO
pozdrawiam Yaco
pozdrawiam Yaco
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Jeszcze tu muszę wspomnieć a aspekcie ekonomicznym. Do nastawu w beczce 55 litrowej daję 10 gr drożdży Baynus G-995. Opakowanie 40 gr kosztuje 9zł. Tak więc cena drożdży na beczkę 55 litrową wynosi 2,25 złotego
Ponadto fermentacja baynusami przebiega w temperaturze od plus 9 stopni C. Mieszkam w domku jednorodzinnym i liczę się z kosztami ogrzewania. W pokoju, gdzie mam beczki z nastawami ryżowo-rodzynkowymi, czy też ze śliwkami utrzymuję niższą temperaturę - w granicach 17-18 st. C. Baynusy radzą sobie świetnie. Nastawy robię z wyprzedzeniem, tak, że czekanie dwa a nawet trzy tygodnie na kolejny nastaw, który osiągnął Balling minus 4 st, to żaden kłopot. Ponadto nastaw fermentuje spokojnie. Tu podaję link, żebyście sobie poczytali o baynusach http://www.euro-win.pl/drozdze.htm
Tak, że Szanowni Koledzy zostaję przy swoim i nie ruszą mnie żadne turbo
_________________
życzę wiele dobrego Ostoja
Ponadto fermentacja baynusami przebiega w temperaturze od plus 9 stopni C. Mieszkam w domku jednorodzinnym i liczę się z kosztami ogrzewania. W pokoju, gdzie mam beczki z nastawami ryżowo-rodzynkowymi, czy też ze śliwkami utrzymuję niższą temperaturę - w granicach 17-18 st. C. Baynusy radzą sobie świetnie. Nastawy robię z wyprzedzeniem, tak, że czekanie dwa a nawet trzy tygodnie na kolejny nastaw, który osiągnął Balling minus 4 st, to żaden kłopot. Ponadto nastaw fermentuje spokojnie. Tu podaję link, żebyście sobie poczytali o baynusach http://www.euro-win.pl/drozdze.htm
Tak, że Szanowni Koledzy zostaję przy swoim i nie ruszą mnie żadne turbo
_________________
życzę wiele dobrego Ostoja
A resztę, czyli ryż i rodzynki masz oczywiście za darmo.Ostoja pisze:...... Opakowanie 40 gr kosztuje 9zł. Tak więc cena drożdży na beczkę 55 litrową wynosi 2,25 złotego .....
pzdr
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 20:10 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
coś jest z linkiem więc podaję drugi
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297
[ Dodano: 2008-09-19, 20:09 ]
Jesli już tak dokładniej to cena 1 kg ryżu to od 2,54 - 3,15 1 kg rodzynek to około 7zł. Myślę, że ta uwaga była nie stosowna ze strony kolegi
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297
[ Dodano: 2008-09-19, 20:09 ]
Jesli już tak dokładniej to cena 1 kg ryżu to od 2,54 - 3,15 1 kg rodzynek to około 7zł. Myślę, że ta uwaga była nie stosowna ze strony kolegi
@Ostoja
Nie widzę nic niestosownego w żartobliwej uwadze (co dodatkowo podkreśla emoticon) w systuacji gdy Kolega chce wykazać wyższość ekonomiczną swoich nastawów cukrowych ryżowo-rodzynkowych nad nastawami cukrowymi na bardzo wyspecjalizowanych gatunkach drożdży, a jednocześnie nie podaje pełnych kosztów materiałów użytych do takich nastawów.
Gdybym był drobiazgowy to zapytałbym jescze o koszt kwasku i pożywek dla drożdży.
Koszt paczki drożdży ALCOTEC TURBO PURE 24H wynosi 15 zł (przy zakupie kilku szt.), a wystarcza do przerobienia (w.g mnie) 12 kg cukru.
pzdr
Nie widzę nic niestosownego w żartobliwej uwadze (co dodatkowo podkreśla emoticon) w systuacji gdy Kolega chce wykazać wyższość ekonomiczną swoich nastawów cukrowych ryżowo-rodzynkowych nad nastawami cukrowymi na bardzo wyspecjalizowanych gatunkach drożdży, a jednocześnie nie podaje pełnych kosztów materiałów użytych do takich nastawów.
Gdybym był drobiazgowy to zapytałbym jescze o koszt kwasku i pożywek dla drożdży.
Koszt paczki drożdży ALCOTEC TURBO PURE 24H wynosi 15 zł (przy zakupie kilku szt.), a wystarcza do przerobienia (w.g mnie) 12 kg cukru.
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość