Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

Post autor: Ostoja » 2008-09-18, 18:32

Podaję przepis: 4 kg ryżu przepłucz na sicie w ciepłej wodzie i wrzuć do beczki. Dodaj 7 kg cukru w 35 litrach wody. Ja daję wodę gorącą z junkersa, bo woda u mnie jest dobra. Wodę nalewam do wiader w ilości 5 litrów na wiadro i rozpuszczam w nim 1 kg cukru. Zakupilem tanie wiadra po 3,5 zł w Castoramie . Tych wiader z 5 litrami wody i kilogramem cukru w sumie jest 7.
Do tego daj pożywkę na drożdże, 50 gr kwasku cytrynowego oraz 1 kg rodzynek. Rodzynki sparz wrzącą wodą by usunąć z nich konserwanty. Gdy temperatura spadnie w nastawie do 35 st. zadaj aktywne drożdże baynus G-995 w ilości 10 gr.(aktywne drożdże rozpuść tak jak pisze w instrukcji na opakowaniu).
Gdy po kilku dniach balling spadanie dodaj 6 kg cukru rozpuszczonego w 4 litrach wody. Po kilku dniach fermentacji usuń rodzynki sitem wyciskając ich zawartość do nastawu. Następnie wlej do garnka z beczki kilka litrów nastawu i rozpuść w nim 1 kg cukru. To wlej z powrotem do beczki. Kontroluj przebieg fermentacji. Gdy balling będzie mieć minus 4 st.
poddaj nastaw destylacji.
Z pomieszczenia pozbyłem się roi muszek z pomocą płytki przeciw owadom. Cena około 13 zł w sklepie chemicznym.
__________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-09-19, 11:52

Witam. Kolego gatorek23 nie ma za co dziękować. Jestem zdania, że trzeba się dzielić z Kolegami z Forum czymś wypróbowanym i sprawdzonym. Tez przepis zdaje egzamin w 100%. Jest tani i wychodzi z niego niezły spirytus po destylacji. Ryż z rodzynkami wg tego przepisu wytwarza podczas fermentacji dużo alkoholu, gdzieś 16-17%
_________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-09-19, 13:40

Ostoja pisze: ...... Tez przepis zdaje egzamin w 100%. Jest tani i wychodzi z niego niezły spirytus po destylacji. Ryż z rodzynkami wg tego przepisu wytwarza podczas fermentacji dużo alkoholu, gdzieś 16-17% _________________
Pozdrawiam Ostoja
Ale moim zdaniem korzystniej i taniej jest zastosować drożdże TURBO PURE 24H od @98%.
Lejesz wodę 40°C rozpuszczasz cukier i gdy temp. spadnie do ok. 35°C wsypujesz drożde, a po 24 godzinach na rury, lub tak ja ja robię - dzielę porcję dożdży na połowę i po ok. tygodniu na rury. Zaręczam, że jakość tak uzyskanego spirytusu w niczym nie ustępuje żytniemu w nalewkach, a jaka oszczędność czasu i pracy. :!:

pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-19, 13:46

@a_priv

Jaką proporcję mają woda-cukier te drożdże?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-09-19, 15:02

@kitaferia

Paczka jest przewidziana na 21l wody i 6kg cukru, wsypanego jednorazowo do tej wody (zalecają 40°C). Mieszanie, a potem zawartośc paczki rozpuszczamy w tej mieszaninie i fermentujemy bez przykrycia (po 24 godz. powinno być gotowe).

Moja modyfikacja to 2x21l wody + 12 kg cukru. Czas fermetacji ok. 7 dni. :idea:

Z takich proporcji uzyskałem po 2 przebiegu dokładnie 6l spirytusu 95%. Jakość bardzo dobra - dużo lepsza niż z cukrówek robionych w inne, wynalazcze sposoby.


pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-19, 15:07

Przekonałeś mnie , spróbuję tych drożdży. Do tej pory robiłem tak Coobr'ą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-09-19, 15:19

kitaferia pisze:...Do tej pory robiłem tak Coobr'ą.
Ale zwróć uwagę żeby to była Cobra (może Coobra) PURE !!!


pzdr

PS.
A dokładniej to były ALCOTEC TURBO PURE 24H :oops:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-19, 15:27

Wszystkie Coobry testowałem, wiele razy :)
Teraz czas na Turbo Pure. Mam bardzo podobny aparat do Twojego, więc efekt powinien być ten sam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yaco26
101%
101%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2008-09-19, 18:34

Ostatnio popełniłem podobny nastaw co a_priv(4 dni temu),jedna paczka drorzdzy alcotec pure 48 tyle samo cukru plus 3 kg śliwek z recyklingu po ostatnim nastawie(tak z ciekawości dodałem)woda to niecałe 50 L, trochę przelałem :( ,obecna temperatura pracy drożdzy to 18 stopni :shock: mimo to drożdżaki pracują ochoczo, jest dziś 2Blg.

@Ostoja przy 2 porcji cukru mieszasz całość czy zostawiasz tak jak jest, i czemu usuwasz rodzynki?.Ile czasu trwało w sumie przerobienie takiel ilości cukru na bayanusach?

Z normalnych drożdży mam RED-y i hyba :P popełnię podobny nastaw co Ostoja.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-09-19, 19:02

Koledzy każdy robi tak jak uważa. Rodzynki usuwam po jakimś czasie, by nie przelewało się z beczki jak dodam porcję cukru z wodą. Drożdże baynusG-995 fermentują nawet

[ Dodano: 2008-09-19, 19:06 ]
Koledzy każdy robi tak jak uważa. Rodzynki usuwam po jakimś czasie, by nie przelewało się z beczki jak dodam porcję cukru z wodą. Drożdże baynusG-995 fermentują nawet pomieszczeniu od plus 9 stopni C. Mi to pasuje, są tanie i pewne, bo nigdy nie zawiodłem się na nich. Róbcie każdy sobie wg swego, nikomu nie narzucam mego sprawdzonego przepisu.
______________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
yaco26
101%
101%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2008-09-19, 19:50

@Ostoja chyba minę trochę źle odebrałeś :oops: ,ciałem porostu wiedzieć OCB żeby sobie życia nie komplikować,twoje posty baaardzo mi pomogły patrząc na całokształt :D i winien jestem Ci co najmniej TO

pozdrawiam Yaco
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-09-19, 20:01

Jeszcze tu muszę wspomnieć a aspekcie ekonomicznym. Do nastawu w beczce 55 litrowej daję 10 gr drożdży Baynus G-995. Opakowanie 40 gr kosztuje 9zł. Tak więc cena drożdży na beczkę 55 litrową wynosi 2,25 złotego :!:
Ponadto fermentacja baynusami przebiega w temperaturze od plus 9 stopni C. Mieszkam w domku jednorodzinnym i liczę się z kosztami ogrzewania. W pokoju, gdzie mam beczki z nastawami ryżowo-rodzynkowymi, czy też ze śliwkami utrzymuję niższą temperaturę - w granicach 17-18 st. C. Baynusy radzą sobie świetnie. Nastawy robię z wyprzedzeniem, tak, że czekanie dwa a nawet trzy tygodnie na kolejny nastaw, który osiągnął Balling minus 4 st, to żaden kłopot. Ponadto nastaw fermentuje spokojnie. Tu podaję link, żebyście sobie poczytali o baynusach http://www.euro-win.pl/drozdze.htm
Tak, że Szanowni Koledzy zostaję przy swoim i nie ruszą mnie żadne turbo :D
_________________
życzę wiele dobrego Ostoja

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-09-19, 20:03

Ostoja pisze:...... Opakowanie 40 gr kosztuje 9zł. Tak więc cena drożdży na beczkę 55 litrową wynosi 2,25 złotego .....
A resztę, czyli ryż i rodzynki masz oczywiście za darmo.
:mrgreen:


pzdr
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 20:10 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-09-19, 20:04

coś jest z linkiem więc podaję drugi
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=297

[ Dodano: 2008-09-19, 20:09 ]
Jesli już tak dokładniej to cena 1 kg ryżu to od 2,54 - 3,15 1 kg rodzynek to około 7zł. Myślę, że ta uwaga była nie stosowna ze strony kolegi :D

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-09-19, 20:16

@Ostoja

Nie widzę nic niestosownego w żartobliwej uwadze (co dodatkowo podkreśla emoticon) w systuacji gdy Kolega chce wykazać wyższość ekonomiczną swoich nastawów cukrowych ryżowo-rodzynkowych nad nastawami cukrowymi na bardzo wyspecjalizowanych gatunkach drożdży, a jednocześnie nie podaje pełnych kosztów materiałów użytych do takich nastawów.
Gdybym był drobiazgowy to zapytałbym jescze o koszt kwasku i pożywek dla drożdży.

Koszt paczki drożdży ALCOTEC TURBO PURE 24H wynosi 15 zł (przy zakupie kilku szt.), a wystarcza do przerobienia (w.g mnie) 12 kg cukru. :!:


pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość