Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2014-03-24, 22:09

Dałem 3kg ryżu, 7kg cukru , 20l wody i 750 gram rodzynek. Drożdże to Spirit ferm turbo fruit.
I jest problem, minął dzień a drożdże nie robią. Pierwszy raz mam coś takiego. Drożdże ważne jeszcze niby 6miesięcy. Powstało tylko dużo piany wokół rodzynek-tak jakby coś próbowało robić i tyle. Pomocy co zrobić teraz? Czy dodać jeszcze paczkę drożdży?
Ostatnio zmieniony 2014-03-24, 22:23 przez franzklaki, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-03-24, 22:12

Ostro przesadziłeś z cukrem. Dolej z 5-7 litrów wody i daj nowe drożdże. Ew. poczekaj 1-2 dni, może stare ruszą jak im obniżysz Blg.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2014-03-24, 22:20

No właśnie posłuchałem się ernesta z poprzedniego posta. A dobrze wcześniej główkowałem.
P.S.
Dolałem od razu po doradzeniu 5l wody.Po 24 godz ruszyło i robi :)
Teraz pytanie, czy w takiej sytuacji i takich proporcjach ta paczka drożdzy wystarczy(turobo spirit ferm fruit-40g)?
Ostatnio zmieniony 2014-03-26, 08:41 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości