Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej
kolego miałem podobną sytuacje tylko blg 6. W moim przypadku wyglądało jakby nastaw pracował tzn były bulgnięcia tylko bailing nie spadał. Zapodałem drożdżom ok 20g activitu i wszystko pięknie ruszyło. Przy blg 15 nie ma co pchać się na rury
Czas to pieniądz, a pieniądz to browar, więc nie traćmy czasu i pijmy to piwo
Witam!
Dalsze postępowanie zależy od tego, jaki był I skład nastawu - czy sensowny, z optymalną dawką cukru, nic o tym nie piszesz. Stosunek woda/cukier powinien być (w zależności od rodzaju drożdży - na opakowaniu np. gorzelnianych jest to opisane) w granicach 1:3 do 1:4.
Jeśli pierwszy skład był w miarę dobry i taki, że np. doszło do 12-14%, a Ty dodałeś cukru na "hurra" (błąd!), to drożdże dobiły jeszcze 2-3% i przestały (padły), a cukier został i jest teraz 15Blg.
Teraz są trzy wyjścia
jeśli nastaw był robiony według przepisu:
1) dodać świeżych drożdży/pożywki (100% pewności restartu dadzą Ci np. drożdże Coobra7, gorzelnicze - sprawdzone)
jeśli nie (czyli cukru było za dużo), to:
2) przekotłować i potem wylać ( czysta strata) albo zmierzyć po gotowaniu zawartość cukru i spróbować użyć przegotowanego wsadu do zrobienia następnego nastawu,
3) przeliczyć teraz cukier i dodać odpowiednią ilość wody (dla rozcieńczenia zbyt dużego stężenia cukru), zobaczyć, czy drożdże "ożyją" - jak nie, to dodać świeżych.
Dalsze postępowanie zależy od tego, jaki był I skład nastawu - czy sensowny, z optymalną dawką cukru, nic o tym nie piszesz. Stosunek woda/cukier powinien być (w zależności od rodzaju drożdży - na opakowaniu np. gorzelnianych jest to opisane) w granicach 1:3 do 1:4.
Jeśli pierwszy skład był w miarę dobry i taki, że np. doszło do 12-14%, a Ty dodałeś cukru na "hurra" (błąd!), to drożdże dobiły jeszcze 2-3% i przestały (padły), a cukier został i jest teraz 15Blg.
Teraz są trzy wyjścia
jeśli nastaw był robiony według przepisu:
1) dodać świeżych drożdży/pożywki (100% pewności restartu dadzą Ci np. drożdże Coobra7, gorzelnicze - sprawdzone)
jeśli nie (czyli cukru było za dużo), to:
2) przekotłować i potem wylać ( czysta strata) albo zmierzyć po gotowaniu zawartość cukru i spróbować użyć przegotowanego wsadu do zrobienia następnego nastawu,
3) przeliczyć teraz cukier i dodać odpowiednią ilość wody (dla rozcieńczenia zbyt dużego stężenia cukru), zobaczyć, czy drożdże "ożyją" - jak nie, to dodać świeżych.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Więc tak po kolei:
To drugi raz jak robię ten nastaw pierwszy wyszedł elegancko. I z tego pierwszego pozostało 8 kg ryżu następnie dodałem ok 12 kg cukru (prosto z cukierni naprawdę cukru, który jest słodki tzw. zawartość cukru w cukrze rewelacyjna) + oczywiście ok. 40 l wody, 2 kg. rodzynek z namnożonymi drożdżami Bayanus G-995 z 1 nastawu oraz pożywkę dla drożdży. Następnie po kilku dniach dodałem ok 8 kg cukru i 6 l wody. Potem jak w przepisie usunąłem rodzynki i dodałem 1 kg cukru rozpuszczonego w kilku litrach nastawu. Po pewnym czasie jak zmierzyłem ile nastaw ma Blg (15 Blg) przestał pracować.
To drugi raz jak robię ten nastaw pierwszy wyszedł elegancko. I z tego pierwszego pozostało 8 kg ryżu następnie dodałem ok 12 kg cukru (prosto z cukierni naprawdę cukru, który jest słodki tzw. zawartość cukru w cukrze rewelacyjna) + oczywiście ok. 40 l wody, 2 kg. rodzynek z namnożonymi drożdżami Bayanus G-995 z 1 nastawu oraz pożywkę dla drożdży. Następnie po kilku dniach dodałem ok 8 kg cukru i 6 l wody. Potem jak w przepisie usunąłem rodzynki i dodałem 1 kg cukru rozpuszczonego w kilku litrach nastawu. Po pewnym czasie jak zmierzyłem ile nastaw ma Blg (15 Blg) przestał pracować.
to dałeś 21kg cukru na 46l wody, nie licząc cukru w rodzynkach, czyli ok. 1:2,2!
Dla G-995 to stanowczo za dużo, i nawet dla drożdży gorzelnianych.
To musiało przestać pracować, można teraz dodać wody.
Trzeba przeliczyć, ale już muszę kończyć - nie mam czasu.
Dla G-995 to stanowczo za dużo, i nawet dla drożdży gorzelnianych.
To musiało przestać pracować, można teraz dodać wody.
Trzeba przeliczyć, ale już muszę kończyć - nie mam czasu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kolego @pawel403 nie dziwię się, że zatrzymała się fermentacja. Moje nastawy z namnażaniem Baynusów pracują nieprzerwanie od 8 m-cy. Nie będę się powtarzać co i jak robię bo to nie ma sensu. Nie pisałem o takiej ilości cukru. Daję na dwa razy cukier. Pierwszy raz w ilości 8 kg rozpuszczonego w 32 litrach. Gdy balling obniży się, dodaję drugą porcję cukru w ilości 6 kg rozpuszczonego w 6 litrach wody. Pożywka oczywiście tak jak pisałem, ryż i rodzynki tak samo. Ten przepis jest sprawdzony w mojej praktyce. Z tego nastawu otrzymuję około 6 litrów spirytusu.
Jeżeli się kombinuje po swojemu to jest tak jak teraz ma Kolega.
Jeżeli się kombinuje po swojemu to jest tak jak teraz ma Kolega.
Pozdrawiam Ostoja
Witam!
@pawel403:
Zachowując proporcje Ostoi, podane w poprzednim poście, do takiej ilości cukru (21kg) powinieneś użyć 57 litrów wody (38:14=2,71; 2,71x21=57).
Czyli teraz powinieneś dodać 11l wody i zobaczyć, czy drożdże ruszą, bo to może być klasyczny przypadek samobójstwa z przeżarcia i zatrucia się własnym g... .
Jeśli nie ruszą, to trzeba dodać nowych grzybków G-995, ale tu może być problem, bo nie lubią "szoku alkoholowego", tam już po rozcieńczeniu może być 12-13%.
Można ostatecznie użyć specjalnych drożdży do restartów albo COOBRA6 lub 7 - te sprawdziłem albo "zahartować" drożdże G-995.
I, na koniec, rada jeszcze jedna: sprawdzone receptury są po to podawane, żeby ich przestrzegać.
Warto, bo to zaoszczędza niepotrzebnych rozczarowań i nerwów, czasem pieniędzy.
@pawel403:
Zachowując proporcje Ostoi, podane w poprzednim poście, do takiej ilości cukru (21kg) powinieneś użyć 57 litrów wody (38:14=2,71; 2,71x21=57).
Czyli teraz powinieneś dodać 11l wody i zobaczyć, czy drożdże ruszą, bo to może być klasyczny przypadek samobójstwa z przeżarcia i zatrucia się własnym g... .
Jeśli nie ruszą, to trzeba dodać nowych grzybków G-995, ale tu może być problem, bo nie lubią "szoku alkoholowego", tam już po rozcieńczeniu może być 12-13%.
Można ostatecznie użyć specjalnych drożdży do restartów albo COOBRA6 lub 7 - te sprawdziłem albo "zahartować" drożdże G-995.
I, na koniec, rada jeszcze jedna: sprawdzone receptury są po to podawane, żeby ich przestrzegać.
Warto, bo to zaoszczędza niepotrzebnych rozczarowań i nerwów, czasem pieniędzy.
Ostatnio zmieniony 2009-06-05, 23:30 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kolego @Astemio tak to jest jak nie słucha się starych forumowiczów i ich sprawdzonych w praktyce przepisów. Ja ten temat założyłem dość dawno i w praktyce zmodyfikowałem go. A namnażanie praktykuję od 8 miesięcy. Te bayanusy dostosowały się do warunków jakie stwarzam im i zawsze podejmują pracę w nowych nastawach.Jak się komuś nie spieszy i chce zaoszczędzić na podgrzewaniu nastawu, to może prowadzić nastawy tak jak ja. W razie wątpliwości rozwiewam je na PW
Pozdrawiam Ostoja
@Ostoja z ilości cukru jaką dodajesz powinien wyjść Ci prawie 18% nastaw pod warunkiem, że drożdże zjedzą cały cukier, a chyba go nie zjadają, bo otrzymujesz 6 litrów spirytusu a powinieneś prawie 8. Oczywiście są to dane szacunkowe, ale już kiedyś któryś z kolegów chyba chemik student mówił, że nastawy najlepiej planować na maks 14%, mniej zanieczyszczeń. Tak więc mniej więcej 2,5kg cukru + 8,5l wody, oczywiście cukier lepiej dać w dwóch porcjach.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem
Już to kiedyś przerabiałem z 1 kg mniej wyszło uzysk prawie 100% brakowało 50 g. Gdybym podsumował teraz wszystkie przedgony (ja daje na raz do gara 12 litrów nastawu)oraz po gony to wychodzi prawie 100%. Teraz daję w sumie 14 kg cukru, bo bajanusy to przerobią bez problemu. A destyluję drugi raz bo chodzi mi o czystość spirytusuredirys pisze:@ostoja, może dla próby warto dać 2kg cukru mniej i zobaczyć jaki będzie uzysk.
Pozdrawiam Ostoja
-
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2011-12-23, 00:38
Proszę -Doradźcie mi jakie proporcje tych składników dać na paczkę drożdży Spirit ferm-Turbo fruit. Szykuję 3kg ryżu,700 gram rodzynek i 6kg cukru na 30litrów wody.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości