Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

Awatar użytkownika
bogo
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-03-25, 17:57
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: bogo » 2009-06-05, 10:39

kolego miałem podobną sytuacje tylko blg 6. W moim przypadku wyglądało jakby nastaw pracował tzn były bulgnięcia tylko bailing nie spadał. Zapodałem drożdżom ok 20g activitu i wszystko pięknie ruszyło. Przy blg 15 nie ma co pchać się na rury
Czas to pieniądz, a pieniądz to browar, więc nie traćmy czasu i pijmy to piwo

pawel403
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2008-10-23, 14:10

Post autor: pawel403 » 2009-06-05, 10:58

U mnie, ani nie słychać bulgania, ani nie spada bailing.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-05, 12:42

Witam!
Dalsze postępowanie zależy od tego, jaki był I skład nastawu - czy sensowny, z optymalną dawką cukru, nic o tym nie piszesz. Stosunek woda/cukier powinien być (w zależności od rodzaju drożdży - na opakowaniu np. gorzelnianych jest to opisane) w granicach 1:3 do 1:4.
Jeśli pierwszy skład był w miarę dobry i taki, że np. doszło do 12-14%, a Ty dodałeś cukru na "hurra" (błąd!), to drożdże dobiły jeszcze 2-3% i przestały (padły), a cukier został i jest teraz 15Blg.
Teraz są trzy wyjścia
jeśli nastaw był robiony według przepisu:
1) dodać świeżych drożdży/pożywki (100% pewności restartu dadzą Ci np. drożdże Coobra7, gorzelnicze - sprawdzone)
jeśli nie (czyli cukru było za dużo), to:
2) przekotłować i potem wylać ( :shock: czysta strata) albo zmierzyć po gotowaniu zawartość cukru i spróbować użyć przegotowanego wsadu do zrobienia następnego nastawu,
3) przeliczyć teraz cukier i dodać odpowiednią ilość wody (dla rozcieńczenia zbyt dużego stężenia cukru), zobaczyć, czy drożdże "ożyją" - jak nie, to dodać świeżych.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

pawel403
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2008-10-23, 14:10

Post autor: pawel403 » 2009-06-05, 14:01

Więc tak po kolei:
To drugi raz jak robię ten nastaw pierwszy wyszedł elegancko. I z tego pierwszego pozostało 8 kg ryżu następnie dodałem ok 12 kg cukru (prosto z cukierni naprawdę cukru, który jest słodki tzw. zawartość cukru w cukrze rewelacyjna) + oczywiście ok. 40 l wody, 2 kg. rodzynek z namnożonymi drożdżami Bayanus G-995 z 1 nastawu oraz pożywkę dla drożdży. Następnie po kilku dniach dodałem ok 8 kg cukru i 6 l wody. Potem jak w przepisie usunąłem rodzynki i dodałem 1 kg cukru rozpuszczonego w kilku litrach nastawu. Po pewnym czasie jak zmierzyłem ile nastaw ma Blg (15 Blg) przestał pracować.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-05, 14:08

:shock: to dałeś 21kg cukru na 46l wody, nie licząc cukru w rodzynkach, czyli ok. 1:2,2!
Dla G-995 to stanowczo za dużo, i nawet dla drożdży gorzelnianych.
To musiało przestać pracować, można teraz dodać wody.
Trzeba przeliczyć, ale już muszę kończyć - nie mam czasu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-05, 17:59

Kolego @pawel403 nie dziwię się, że zatrzymała się fermentacja. Moje nastawy z namnażaniem Baynusów pracują nieprzerwanie od 8 m-cy. Nie będę się powtarzać co i jak robię bo to nie ma sensu. Nie pisałem o takiej ilości cukru. Daję na dwa razy cukier. Pierwszy raz w ilości 8 kg rozpuszczonego w 32 litrach. Gdy balling obniży się, dodaję drugą porcję cukru w ilości 6 kg rozpuszczonego w 6 litrach wody. Pożywka oczywiście tak jak pisałem, ryż i rodzynki tak samo. Ten przepis jest sprawdzony w mojej praktyce. Z tego nastawu otrzymuję około 6 litrów spirytusu.
Jeżeli się kombinuje po swojemu to jest tak jak teraz ma Kolega. :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-05, 22:01

Witam!
@pawel403:
Zachowując proporcje Ostoi, podane w poprzednim poście, do takiej ilości cukru (21kg) powinieneś użyć 57 litrów wody (38:14=2,71; 2,71x21=57).
Czyli teraz powinieneś dodać 11l wody i zobaczyć, czy drożdże ruszą, bo to może być klasyczny przypadek samobójstwa z przeżarcia i zatrucia się własnym g... :) .
Jeśli nie ruszą, to trzeba dodać nowych grzybków G-995, ale tu może być problem, bo nie lubią "szoku alkoholowego", tam już po rozcieńczeniu może być 12-13%.
Można ostatecznie użyć specjalnych drożdży do restartów albo COOBRA6 lub 7 - te sprawdziłem albo "zahartować" drożdże G-995.
I, na koniec, rada jeszcze jedna: sprawdzone receptury są po to podawane, żeby ich przestrzegać.
Warto, bo to zaoszczędza niepotrzebnych rozczarowań i nerwów, czasem pieniędzy.
Ostatnio zmieniony 2009-06-05, 23:30 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-05, 23:28

Kolego @Astemio tak to jest jak nie słucha się starych forumowiczów i ich sprawdzonych w praktyce przepisów. :D Ja ten temat założyłem dość dawno i w praktyce zmodyfikowałem go. A namnażanie praktykuję od 8 miesięcy. Te bayanusy dostosowały się do warunków jakie stwarzam im i zawsze podejmują pracę w nowych nastawach.Jak się komuś nie spieszy i chce zaoszczędzić na podgrzewaniu nastawu, to może prowadzić nastawy tak jak ja. W razie wątpliwości rozwiewam je na PW :D
Pozdrawiam Ostoja

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-06-06, 18:34

@Ostoja z ilości cukru jaką dodajesz powinien wyjść Ci prawie 18% nastaw pod warunkiem, że drożdże zjedzą cały cukier, a chyba go nie zjadają, bo otrzymujesz 6 litrów spirytusu a powinieneś prawie 8. Oczywiście są to dane szacunkowe, ale już kiedyś któryś z kolegów chyba chemik student mówił, że nastawy najlepiej planować na maks 14%, mniej zanieczyszczeń. Tak więc mniej więcej 2,5kg cukru + 8,5l wody, oczywiście cukier lepiej dać w dwóch porcjach.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-06, 19:04

@redirys ja napisałem około, ponieważ to mam po drugiej destylacji. Nie liczę przedgonów oraz po gonów, które wywalam do pojemnika z nazwą spirytus techniczny. Gdybym to policzył to wyszło by tak pisze Kolega. Nastaw daję do gara jak ma balling -2, -3.
Pozdrawiam Ostoja

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-06-06, 19:23

@ostoja, może dla próby warto dać 2kg cukru mniej i zobaczyć jaki będzie uzysk.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-06, 19:41

redirys pisze:@ostoja, może dla próby warto dać 2kg cukru mniej i zobaczyć jaki będzie uzysk.
Już to kiedyś przerabiałem z 1 kg mniej wyszło uzysk prawie 100% brakowało 50 g. Gdybym podsumował teraz wszystkie przedgony (ja daje na raz do gara 12 litrów nastawu)oraz po gony to wychodzi prawie 100%. Teraz daję w sumie 14 kg cukru, bo bajanusy to przerobią bez problemu. A destyluję drugi raz bo chodzi mi o czystość spirytusu
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2013-08-15, 22:07

Pytanie od czapy może, ale czy ważny jest rodzaj ryżu? Biały czy brązowy?
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2014-03-20, 21:43

Proszę -Doradźcie mi jakie proporcje tych składników dać na paczkę drożdży Spirit ferm-Turbo fruit. Szykuję 3kg ryżu,700 gram rodzynek i 6kg cukru na 30litrów wody.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.

Ernest1
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Post autor: Ernest1 » 2014-03-21, 18:40

Daj trzy litry wody na jeden kilogram cukru,tak będzie dobrze.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości