Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-15, 10:28

Witam.
Kolego @peace nie ma za co dziękować.Jest mi miło, jeśli mój przepis jest przydatny Kolegom z Forum. Jeżeli Kolega nie wyrzucił rodzynek, to można je użyć do namnożenia Bayanusów w następnym nastawie.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
gogolik
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-10-19, 17:17

Post autor: gogolik » 2009-03-15, 13:39

Zrobiłem według tego przepisu. Faktycznie fermentuje conajmniej dwa razy szybciej niż normalny cukrowy. Po 7 dniach cukier z 15 st spadł do 2 st., wczoraj zadałem nastepną , drugą i ostatnią dawkę cukru. Po dosłodzeniu ruszyło jeszcze szybciej.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-26, 22:28

Witam.
Ja fermentację prowadzę w trzech beczkach z namnażaniem drożdży Bayanus G-995. Zawsze mam co robić bo muszę doglądnąć beczki jak przebiega fermentacja, dodać pożywkę z witaminami. Ewentualnie dać druga dawkę cukru. Fermentację z namnażaniem prowadzę od pół roku. Jeżeli zobaczę, że przebiega już słabiej, odnowie drożdże. Teraz robi się coraz cieplej, to muszę wstawić nową płytkę owadobójczą by nie kusić losu, by nastaw zarażony był muszką i zrobił się ocet.
Pozdrawiam Ostoja

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-03-26, 22:55

@ Ostoja możesz napisać jaką płytkę owadobójczą stosujesz? Już mi się owocówki zaczynają pojawiać.
Ostatnio zmieniony 2009-03-26, 23:47 przez JanK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-26, 23:10

To jest taka prostokątna stoi pionowo. Opakowanie wyrzuciłem a na niej nic nie pisze. Dałem za nią coś około 13-14 złotych. Kupiłem w sklepie chemicznym. Musi Kolega pytać o płytkę owadobójczą. Jak kupie to opiszę dokładniej.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-03-26, 23:44

@ Ostoja

A może jakaś fotka?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-26, 23:57

zbynekkk pisze:@ Ostoja

A może jakaś fotka?
Jutro postaram się zrobić jak kupię płytkę.
Pozdrawiam Ostoja

gregor11
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-08-11, 11:18

Post autor: gregor11 » 2009-03-27, 09:39

Witam polecam płytkę firmy Globol sam takiej używam jest bardzo skuteczna. http://www.globol.pl/produkt,53,pl.htm

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-27, 16:53

gregor11 pisze:Witam polecam płytkę firmy Globol sam takiej używam jest bardzo skuteczna. http://www.globol.pl/produkt,53,pl.htm
Ja używam dokładnie taką jak jest w linku Kolegi @gregor11.
Fotki nie zrobiłem bo muszę podładować akumulatorki. Jest w obudowie koloru zielonego kształt prostokątny.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-05-11, 10:52

Witam.
Minęło już 7 miesięcy jak robię nastawy ryżowo-rodzynkowe z namnażaniem drożdży Bayanus G995. Drożdże z namnażania jeszcze nie zawiodły mnie. W przypadku, gdyby tak było to mam na wszelki wypadek paczkę drożdży 10 g. Pisząc ten post chciałem zapytać Kolegów, czy robią fermentację z namnażaniem drożdży :?:
A może inne rasy drożdży też namnażają :?:
Ostatnio zmieniony 2009-05-11, 12:03 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-05-11, 15:14

Może być klawisz, ale to mi się kojarzy z kratami. Ważne, że już bez tych "jaj" :D
Pozdrawiam Ostoja

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-05-31, 00:08

Właśnie wróciłem z garażu... siedziałem tam od 3 po południu. Cel wiadomy. Wróciłem z 7,7l 94% urobku. Pochodzi on z nastawu ryżowo rodzynkowego a'la Ostoja... ale w beczce 70l :D . Skład to ryz 4kg, rodzynki 1kg, woda 46l, cukier 17kg, pozywka standardowa, kwasek cytrynowy 55g no i drożdże IOC Bayanus. Woda i cukier na 2 razy 36l+10 i 10l+7.Do kotła było na 2 razy tak po 26l. Mniej więcej. Chodziło mi to chyba ze 2 miesiące.. no może póltora. Temperatura była za niska tak. ok 17 st.C w nastawie. W końcu dorobiłem podgrzewanie pod beczkę no coś tam pośpieszyło. Ale chodziło cały czas. Jeszcze chodziło i na cukromierzu od naszego dostawcy było na maciupeńkim minusie prawie zero, ale juz się wkurzyłem... pic się chce, orzechy tuż, tuż, a tu bazy nie ma. W międzyczasie jak sie dogrzewało to nastawiłem kolejny nastaw co by ryż wykorzystać. Ale rodzynki wywaliłem i dałem świeże drożdże Bayanusy ale teraz 995. Jak zagladałem po powrocie z garażu buzują w beczce aż miło.... Uzysk może nie jest rekordowy (jutro sobie poprzeliczam), ale mnie zadowala. Jak bym poczekał na -5 na cukromierzu to pewnie tak z literek było by więcej. Wyszło jeszcze 300ml przedgonów i 200ml pogonów. Z pierwszej porcji pogony od razu poszły do kotła na drugi raz dlatego ich tak mało. Ogólnie zapach w porządku. Raczej nie bedę puszczł drugi raz. Może kolejny nastaw , ale to się zobaczy. Jedna 0,7 już się leżakuje co by na jutro była. Nalewka kawowa też już się robi. Porterówka będzie w poniedziałek. Może za szybko, ale chce zobaczyć jak wyjdzie takie świeże w smaku. Jak trochę polezy to może byc tylko lepsze.
Drugi nastaw licze na koniec czerwca.
@Ostoja dzięki za przepis... przydał się. Ale właściwa ocena jutro. Na razie rodzinka chwaliła po zapachu, a jutro test organoleptyczny... o kurcze to juz dziś..

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-05-31, 00:46

@henry ja również dziękuję. Teraz idę spać. Jutro to przeczytam spokojnie. Nic nie wspominasz o namnażaniu nastawu :?:
Pozdrawiam Ostoja

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-05-31, 14:46

Tak na szybko bo zaraz wychodzę. Nie namnażałem bo chciaem zmienic rase drożdży. Użyte rodzynki teraz wywaliłem.
A wieczorem test organoleptyczny i likierze kwowym i takie on-lne tylko zaprawione karmelem...

pawel403
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2008-10-23, 14:10

Post autor: pawel403 » 2009-06-05, 10:25

Witam jakie jest wasze zdanie czy warto destylować zacier, który zatrzymał się na 15 st. Blg po dodaniu drugiej porcji cukru. Chyba że macie jakiś pomysł jak to ruszyć. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości