Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej
Witam.
Ja fermentację prowadzę w trzech beczkach z namnażaniem drożdży Bayanus G-995. Zawsze mam co robić bo muszę doglądnąć beczki jak przebiega fermentacja, dodać pożywkę z witaminami. Ewentualnie dać druga dawkę cukru. Fermentację z namnażaniem prowadzę od pół roku. Jeżeli zobaczę, że przebiega już słabiej, odnowie drożdże. Teraz robi się coraz cieplej, to muszę wstawić nową płytkę owadobójczą by nie kusić losu, by nastaw zarażony był muszką i zrobił się ocet.
Ja fermentację prowadzę w trzech beczkach z namnażaniem drożdży Bayanus G-995. Zawsze mam co robić bo muszę doglądnąć beczki jak przebiega fermentacja, dodać pożywkę z witaminami. Ewentualnie dać druga dawkę cukru. Fermentację z namnażaniem prowadzę od pół roku. Jeżeli zobaczę, że przebiega już słabiej, odnowie drożdże. Teraz robi się coraz cieplej, to muszę wstawić nową płytkę owadobójczą by nie kusić losu, by nastaw zarażony był muszką i zrobił się ocet.
Pozdrawiam Ostoja
Witam polecam płytkę firmy Globol sam takiej używam jest bardzo skuteczna. http://www.globol.pl/produkt,53,pl.htm
Ja używam dokładnie taką jak jest w linku Kolegi @gregor11.gregor11 pisze:Witam polecam płytkę firmy Globol sam takiej używam jest bardzo skuteczna. http://www.globol.pl/produkt,53,pl.htm
Fotki nie zrobiłem bo muszę podładować akumulatorki. Jest w obudowie koloru zielonego kształt prostokątny.
Pozdrawiam Ostoja
Witam.
Minęło już 7 miesięcy jak robię nastawy ryżowo-rodzynkowe z namnażaniem drożdży Bayanus G995. Drożdże z namnażania jeszcze nie zawiodły mnie. W przypadku, gdyby tak było to mam na wszelki wypadek paczkę drożdży 10 g. Pisząc ten post chciałem zapytać Kolegów, czy robią fermentację z namnażaniem drożdży
A może inne rasy drożdży też namnażają
Minęło już 7 miesięcy jak robię nastawy ryżowo-rodzynkowe z namnażaniem drożdży Bayanus G995. Drożdże z namnażania jeszcze nie zawiodły mnie. W przypadku, gdyby tak było to mam na wszelki wypadek paczkę drożdży 10 g. Pisząc ten post chciałem zapytać Kolegów, czy robią fermentację z namnażaniem drożdży
A może inne rasy drożdży też namnażają
Ostatnio zmieniony 2009-05-11, 12:03 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Ostoja
Właśnie wróciłem z garażu... siedziałem tam od 3 po południu. Cel wiadomy. Wróciłem z 7,7l 94% urobku. Pochodzi on z nastawu ryżowo rodzynkowego a'la Ostoja... ale w beczce 70l . Skład to ryz 4kg, rodzynki 1kg, woda 46l, cukier 17kg, pozywka standardowa, kwasek cytrynowy 55g no i drożdże IOC Bayanus. Woda i cukier na 2 razy 36l+10 i 10l+7.Do kotła było na 2 razy tak po 26l. Mniej więcej. Chodziło mi to chyba ze 2 miesiące.. no może póltora. Temperatura była za niska tak. ok 17 st.C w nastawie. W końcu dorobiłem podgrzewanie pod beczkę no coś tam pośpieszyło. Ale chodziło cały czas. Jeszcze chodziło i na cukromierzu od naszego dostawcy było na maciupeńkim minusie prawie zero, ale juz się wkurzyłem... pic się chce, orzechy tuż, tuż, a tu bazy nie ma. W międzyczasie jak sie dogrzewało to nastawiłem kolejny nastaw co by ryż wykorzystać. Ale rodzynki wywaliłem i dałem świeże drożdże Bayanusy ale teraz 995. Jak zagladałem po powrocie z garażu buzują w beczce aż miło.... Uzysk może nie jest rekordowy (jutro sobie poprzeliczam), ale mnie zadowala. Jak bym poczekał na -5 na cukromierzu to pewnie tak z literek było by więcej. Wyszło jeszcze 300ml przedgonów i 200ml pogonów. Z pierwszej porcji pogony od razu poszły do kotła na drugi raz dlatego ich tak mało. Ogólnie zapach w porządku. Raczej nie bedę puszczł drugi raz. Może kolejny nastaw , ale to się zobaczy. Jedna 0,7 już się leżakuje co by na jutro była. Nalewka kawowa też już się robi. Porterówka będzie w poniedziałek. Może za szybko, ale chce zobaczyć jak wyjdzie takie świeże w smaku. Jak trochę polezy to może byc tylko lepsze.
Drugi nastaw licze na koniec czerwca.
@Ostoja dzięki za przepis... przydał się. Ale właściwa ocena jutro. Na razie rodzinka chwaliła po zapachu, a jutro test organoleptyczny... o kurcze to juz dziś..
Drugi nastaw licze na koniec czerwca.
@Ostoja dzięki za przepis... przydał się. Ale właściwa ocena jutro. Na razie rodzinka chwaliła po zapachu, a jutro test organoleptyczny... o kurcze to juz dziś..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości