Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-20, 21:40

:D ot tyle...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-05, 01:34

Witam.
Chciałem dać Kolegom ulepszoną wersję nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej.
Ulepszenie polega na innych dawkach wody.
Do nastawu dajemy drożdże rasy Bayanus G-995 w ilości 10gr, pożywkę na 50 litrów nastawu,
kwasek cytrynowy 50 gr. 4kg ryżu, 1 kg rodzynek.
Cukier dajemy na dwa razy. I tak za pierwszym razem 7 kg cukru rozpuszczonego w 30 litrów wody.
Gdy stwierdzimy, że ballingomierz po kilku dniach fermentacji nastawu wykaże spadek, to dajemy 6 kg cukru rozpuszczonego w 8 litrach wody.
Po spadku ballingu do prawie zerowego, usuwamy rodzynki z nastawu wyciskając z nich sok na sicie. Następnie dolewamy wodę tak by wypełniła beczkę pod górną krawędź, lecz by nie
przelewała się z beczki. Gdy balling osiągnie minus 4 stopnie, poddajemy nastaw destylacji.
__________________
Pozdrawiam Ostoja

errorexe1929
101%
101%
Posty: 110
Rejestracja: 2008-07-30, 19:32
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: errorexe1929 » 2008-10-05, 10:19

Mam akurat jedną wolną beczkę 55l wiec spróbuje tego przepisu. Thx Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-05, 16:33

Kolego @errorexe1929 może podpowiem w jaki sposób daję wodę z cukrem. Leję gorącą taką z junkersa, nieprzegotowaną (woda u mnie jest dobra) w ilości 4 litrów dodaję do niej 1 kg cukru. Takich porcji wlewam 6 wiader. Do siódmego wlewam 6 litrów i 1 kg cukru.
4+1,4+1 4+1, 4+1, 4+1, 4+1, 6+1= 30 litrów wody i 7kg cukru
___________________
Pozdrawiam Ostoja :D

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-09, 16:54

Witam.
Mój nastaw ryżowo-rodzynkowy Z 30.09.08 ma się dobrze. Jest już po dodaniu drugiej porcji cukru (4.10.08). Drożdże bayanusy G-995 pomimo niższych temperatur pracują ( w pomieszczeniu 18 st.C.) wytrwale. Dziś balling dochodzi do 2 stopni. Tak więc po niedzieli nastaw będzie gotowy.
To mnie cieszy, bo na bayanusach jeszcze nie zawiodłem się :D Pozdr.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-12, 21:44

Witam.
W poście z 2008-10-05, 01:34 napisałem jak należy postępować, aby uzyskać nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej. Dziś chcę pokazać obrazowo jak należy postępować, gdy po dodaniu drugiej porcji cukru i wody balling zbliża do zera.
_______________________
Pozdrawiam Ostoja

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2008-10-12, 21:52

:D :D :D :D :D

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-12, 21:59

@Rover

Beczka śmiechu pełna? ;) :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-10-12, 22:00

Ja współczuję tylko konieczności powtarzania napełniania piętnastolitrowego kega.
Ale reszty zazdroszczę :|
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-12, 23:38

Witam. Kolego @masterofbimber nie ma co współczuć. świadomie zamówiłem taki keg. A bierze się to, że jestem osobą niepełnosprawną i nie poradziłbym sobie nawet z kegiem 30 litrowym. A tak radzę sobie całkiem, całkiem dobrze.
Kolegę @Rover proszę o odpowiedź, co spowodowało, że mu tak wesoło :?:
____________________
Pozdrawiam Ostoja :D

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2008-10-13, 12:49

Ostoja -Przepraszam :oops: biorę się za komputer kiedy mam czas i tylko wtedy degustuję nalewki,musiałem co nieco przesadzić .

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-13, 14:27

Witam. Kolego @Rover nie gniewam się i nie ma co mnie przepraszać. Rozumiem Kolegę :D :D :D
_______________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-15, 18:43

Witam.
Wczoraj skończyłem destylacje nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej. W sumie destylowałem trzy razy po 12 litrów oraz czwarty raz 9 litrów. Ryż zajmuje miejsce więc nastawu było 45 litrów. Z 13 kg cukru danego do nastawu otrzymałem 7050 ml spirytusu takiego 95,5 % oraz przedgony i pogony w ilości 0,55 litra. Destylowałem na wypełnieniu pierścieniami Balińskiego 12x12x0,3 mm, w kolumnie z rur miedzianych fi 42mm. Kolumna wypełniona na długości 224 cm. Jeżeli jest przyjętę, że na litr spirytusu trzeba 1,7 kg cukru, to dokładnie prawie tyle otrzymałem. I tak 7050 + 550 =7600
13 kg dzielone przez 1,7 = 7646. Brakuje kielonka, ale to nic na taką ilość. Podejrzewam, że wynik byłby lepszy, gdybym destylował to na raz. :D
_________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-15, 18:57

witam
powinien kolega zrobić sobie drugi keg o poj.50L .trzeba tylko wspawać u dołu mufkę i wkręcić kranik do opróżniania kega.
Załączniki
spust.jpg
spust.jpg (7.34 KiB) Przejrzano 2240 razy
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-15, 19:40

Dziękuję Koledze@Spiryt za radę. Niestety keg 50 litrowy jest za duży dla mnie. Technicznie gabaryty jego są za duże tzn chodzi mi o wysokość. Nad moim kegiem ustawionym na kuchence gazowej jest jeszcze rura miedziana o wysokości 55 cm o średnicy fi 42mm z wypełnieniem pierścieniami Balińskiego. Szczyt rury sięga okapu. Ze szczytu rurką fi 15 mm prowadzę opary do odstojnika z czajnika, stojącego na podłodze. Z odstojnika wychodzi pod sufit pomieszczenia kolumna z rur miedzianych fi 42 mm. To sobie przemyślałem dokładnie i taki keg 14 litrowy zrobiony na zamówienie w V.S.O.P mieści się. Ponadto jestem osobą niepełnosprawną i keg 50 litrowy byłby za ciężki dla mnie.
Dziękuję koledze za troskę
________________
Pozdrawiam Ostoja

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości