Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-01-19, 10:56

W poprzedniej epoce w celu zamaskowania dodawałem, zgodnie z zaleceniami starszych, buraka ćwikłowego. Kolor był, to znaczy, że przygotowywano wino. Teraz dodaję daktyle, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Bez problemu po miesiącu można uzyskać 18% i pewnie więcej, ale już nie mogłem czekać.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-19, 11:22

Ostoja pisze:W razie kontroli pokażę, że to jest winko ryżowe.
Jak nastawisz z samego cukru to wtedy powiesz, że to jest winko cukrowe. Możesz dodać barwnika spożywczego np. fiolet i powiesz, że to jest adwentowe winko cukrowe :wink:
W razie kontroli to nie tylko zajrzą do beczki z winkiem ale i w każdą nawet najciemniejszą dziurę :shock:
Ostoja pisze:...Ponadto lubię ten smak, który wnosi ryż z rodzynkami.
A to trzeba tak było od razu Ostoja-san!

Okarimaska!

Winiarek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-01-19, 11:24

Ostoja pisze:W razie kontroli pokażę, że to jest winko ryżowe. A jak bym nastawił cukier na tych Turbo to bym już nie mógł mówić, że winko :lol:
A jaka to różnica, w kontekście tej kontroli, czy masz nastaw ryżowy, czy cukrowy na Turbo :?:
Ostatnio zmieniony 2009-01-20, 00:14 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-01-19, 13:44

@Citizen Kane napisał cytuję: A jak różnica, w kontekście tej kontroli, czy masz nastaw ryżowy, czy cukrowy na Turbo :?:
Taka, że w nastawie ryżowo- rodzynkowy widać na wierzchu kożuch z rodzynek i pachnie winem ryżowo - rodzynkowym, a w samej cukrówce tego nie ma :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-19, 14:42

W kontekście kontroli: różnicy nie ma żadnej :cry:

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-01-19, 16:26

@winiarek5 przyznaję Koledze rację :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2009-01-20, 12:11

Witam kolegów
Powiem tak w euro-win kupiłem drożdze Bajanus i pożywke do nich(40g dr. i 50g poż.) w sumie do 100l dodałem całośc(w kilku porcjach) połowe do 50l. winka z winogron reszte do nastawu cukrowego z dodatkiem kwasku cytrynowego i resztkani z nalewki z pigwy i inne zużyte owoce.
Okazało się ze oba nastawy zatrzymały sie na 10 blg.Tak więc i te drożdze są zawodne a miałem o nich takie dobre zdanie. Nie zawsze każdy nastaw rusza i z tym musimy sie liczyc
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-01-20, 12:27

Tak z ciekawości w jakiej temperaturze prowadzi Kolega fermentację :?: Ja trzymam beczki w temperaturze 17-18 st. C, oczywiście teraz zimą. Nigdy w ciągu roku jak fermentuję nastawy na Bayanusach nie zatrzymała się fermentacja. Jakiś pech, życzę by ustąpił :D
Pozdrawiam Ostoja

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-01-20, 12:29

Zalezy ile cukru i alkoholu bylo w nastawach. Jest rzecza znana, ze IOC Bayanus nie startuje w srodowisku z duza iloscia cukru i spora zawrtoscia alkoholu. Drozdze te czesto staja w miodach pitnych po przerobieniu zaledwie polowy cukru, szczegolnie gdy temp. fermentacji jest wysoka. Restart wtedy miodu na IOC Bayanus rzadko kiedy sie udaje, wiec uzywa nie w takim przypdku innych drozdzy. Choc to silne bestie maja swoje slabe punkty. Moze bylo za duzo cukru, a moze nastaw byl za ubogi, bo do cukrowek IMO sie one nie dadaja.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-01-20, 12:47

mlody pisze:Tak więc i te drożdze są zawodne ...
a ja wiem że bardzo często zawodny jest operator... nie chciałbym stawać tu jako adwokat bayanusów ale sam się kiedyś przekonałem że jak się podchodzi "olewająco" do drożdży to one potrafią olać fermentację :P
- szczególnie z drożdżami szlachetnymi

ciekawi mnie ten fragment :
...dodałem całośc(w kilku porcjach)
- czy to oznacza że kolega dodawał drożdże na raty? :shock: , czy chodziło tylko o podzielenie na dwa nastawy?
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2009-01-20, 13:47

Witam kolegów
Jestem w pracy wiec nie mam dostepu do przepisu na drożdzach ale z tego co pamiętam to na 100l białego wina dawka jest 10g ja za pierwszym razem dodałem na 50l drożdzy i pożywki tyle by starczyło na 100l i jeszcze mały zapas niestety nie wystartowało to i dodałem jeszcze raz drożdzy i pożywki i to też nie pomogło badając zawartośc cukru wyszło 24blg. więc nie było ta za słotkie dopiero dodanie pulpu z wina wiśniowego na tych samuch drożdzach lecz z innej parti pomogło choc nie do klńca w domu mam temp.18-22 stopnie
Słysze ze to jeszcze lekko gazuje lecz od jakiegoś czasu wskazania cukru są na stałum poziomie.
Drugi nastaw z winogrom stoji w piwnicy u mojej babci tem ok 14-18 stopni (piwnica ogrzewana) tu najpierw pracowało 8kg cukru gdy zaczeło wolniej pracowac dodałem jeszcze 4kg i potem po jakimś czasie ustała fermentacja a cukier pozostał
Dodam ze już stosowałem te drożdze i wczesniej nie było problemów. Ja się już pogodziłem z tym ze nie każdy nastaw musi się udać potraktuje to drożdzami piekarniczymi i mam nadzieje ze przerobią reszte cukru
Pozdrawiam
Rafał


Ps. sorki ze kalecze język

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-01-20, 14:38

Moze stare drozdze, zle przechowywane, rozszczelnione opakowanie? W koncu to zywe istoty, maja swoje humory ;)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-01-20, 15:40

sobolu pisze: Jest rzecza znana, ze IOC Bayanus nie startuje w srodowisku z duza iloscia cukru i spora zawrtoscia alkoholu. drożdże te czesto staja w miodach pitnych po przerobieniu zaledwie polowy cukru,
Robiłem miód pitny,początkowe blg 35,drożdże bayanus g-995 przerobiły do 0 blg w dziesięć dni.
Przy cukrówce blg 20 porażka.zeszło do 10 i stop.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-01-20, 15:57

@Spiryt piekny wynik z tym trojniakiem.
Cecha g-995 jest to ze czesto w trojniakach staja okolo 15 blg, najczesciej z winy opertor miodu. Wszystkie miody wobie wlasnie na nich. W tym roku zurawiniak mi zszedl do 0 blg z 35, pozostale stanely na ok 7-11blg, ale dwojniak z 45 zatrzymal sie na 22blg i pomimo restartow na hartowanych drozdzach ani nie drgnie.

jurek52
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-10-27, 11:26
Lokalizacja: okolice Poznania

Post autor: jurek52 » 2009-02-17, 12:20

mam pytanie do ekspertów-jakiej pozywki najlepiej używać do baynusów

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości