Nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczce 55 litrowej
Witam.
Chciałem dać Kolegom ulepszoną wersję nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej.
Ulepszenie polega na innych dawkach wody.
Do nastawu dajemy drożdże rasy Bayanus G-995 w ilości 10gr, pożywkę na 50 litrów nastawu,
kwasek cytrynowy 50 gr. 4kg ryżu, 1 kg rodzynek.
Cukier dajemy na dwa razy. I tak za pierwszym razem 7 kg cukru rozpuszczonego w 30 litrów wody.
Gdy stwierdzimy, że ballingomierz po kilku dniach fermentacji nastawu wykaże spadek, to dajemy 6 kg cukru rozpuszczonego w 8 litrach wody.
Po spadku ballingu do prawie zerowego, usuwamy rodzynki z nastawu wyciskając z nich sok na sicie. Następnie dolewamy wodę tak by wypełniła beczkę pod górną krawędź, lecz by nie
przelewała się z beczki. Gdy balling osiągnie minus 4 stopnie, poddajemy nastaw destylacji.
__________________
Pozdrawiam Ostoja
Chciałem dać Kolegom ulepszoną wersję nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej.
Ulepszenie polega na innych dawkach wody.
Do nastawu dajemy drożdże rasy Bayanus G-995 w ilości 10gr, pożywkę na 50 litrów nastawu,
kwasek cytrynowy 50 gr. 4kg ryżu, 1 kg rodzynek.
Cukier dajemy na dwa razy. I tak za pierwszym razem 7 kg cukru rozpuszczonego w 30 litrów wody.
Gdy stwierdzimy, że ballingomierz po kilku dniach fermentacji nastawu wykaże spadek, to dajemy 6 kg cukru rozpuszczonego w 8 litrach wody.
Po spadku ballingu do prawie zerowego, usuwamy rodzynki z nastawu wyciskając z nich sok na sicie. Następnie dolewamy wodę tak by wypełniła beczkę pod górną krawędź, lecz by nie
przelewała się z beczki. Gdy balling osiągnie minus 4 stopnie, poddajemy nastaw destylacji.
__________________
Pozdrawiam Ostoja
-
- 101%
- Posty: 110
- Rejestracja: 2008-07-30, 19:32
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kolego @errorexe1929 może podpowiem w jaki sposób daję wodę z cukrem. Leję gorącą taką z junkersa, nieprzegotowaną (woda u mnie jest dobra) w ilości 4 litrów dodaję do niej 1 kg cukru. Takich porcji wlewam 6 wiader. Do siódmego wlewam 6 litrów i 1 kg cukru.
4+1,4+1 4+1, 4+1, 4+1, 4+1, 6+1= 30 litrów wody i 7kg cukru
___________________
Pozdrawiam Ostoja
4+1,4+1 4+1, 4+1, 4+1, 4+1, 6+1= 30 litrów wody i 7kg cukru
___________________
Pozdrawiam Ostoja
Witam.
Mój nastaw ryżowo-rodzynkowy Z 30.09.08 ma się dobrze. Jest już po dodaniu drugiej porcji cukru (4.10.08). Drożdże bayanusy G-995 pomimo niższych temperatur pracują ( w pomieszczeniu 18 st.C.) wytrwale. Dziś balling dochodzi do 2 stopni. Tak więc po niedzieli nastaw będzie gotowy.
To mnie cieszy, bo na bayanusach jeszcze nie zawiodłem się Pozdr.
Mój nastaw ryżowo-rodzynkowy Z 30.09.08 ma się dobrze. Jest już po dodaniu drugiej porcji cukru (4.10.08). Drożdże bayanusy G-995 pomimo niższych temperatur pracują ( w pomieszczeniu 18 st.C.) wytrwale. Dziś balling dochodzi do 2 stopni. Tak więc po niedzieli nastaw będzie gotowy.
To mnie cieszy, bo na bayanusach jeszcze nie zawiodłem się Pozdr.
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam. Kolego @masterofbimber nie ma co współczuć. świadomie zamówiłem taki keg. A bierze się to, że jestem osobą niepełnosprawną i nie poradziłbym sobie nawet z kegiem 30 litrowym. A tak radzę sobie całkiem, całkiem dobrze.
Kolegę @Rover proszę o odpowiedź, co spowodowało, że mu tak wesoło
____________________
Pozdrawiam Ostoja
Kolegę @Rover proszę o odpowiedź, co spowodowało, że mu tak wesoło
____________________
Pozdrawiam Ostoja
Witam.
Wczoraj skończyłem destylacje nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej. W sumie destylowałem trzy razy po 12 litrów oraz czwarty raz 9 litrów. Ryż zajmuje miejsce więc nastawu było 45 litrów. Z 13 kg cukru danego do nastawu otrzymałem 7050 ml spirytusu takiego 95,5 % oraz przedgony i pogony w ilości 0,55 litra. Destylowałem na wypełnieniu pierścieniami Balińskiego 12x12x0,3 mm, w kolumnie z rur miedzianych fi 42mm. Kolumna wypełniona na długości 224 cm. Jeżeli jest przyjętę, że na litr spirytusu trzeba 1,7 kg cukru, to dokładnie prawie tyle otrzymałem. I tak 7050 + 550 =7600
13 kg dzielone przez 1,7 = 7646. Brakuje kielonka, ale to nic na taką ilość. Podejrzewam, że wynik byłby lepszy, gdybym destylował to na raz.
_________________
Pozdrawiam Ostoja
Wczoraj skończyłem destylacje nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej. W sumie destylowałem trzy razy po 12 litrów oraz czwarty raz 9 litrów. Ryż zajmuje miejsce więc nastawu było 45 litrów. Z 13 kg cukru danego do nastawu otrzymałem 7050 ml spirytusu takiego 95,5 % oraz przedgony i pogony w ilości 0,55 litra. Destylowałem na wypełnieniu pierścieniami Balińskiego 12x12x0,3 mm, w kolumnie z rur miedzianych fi 42mm. Kolumna wypełniona na długości 224 cm. Jeżeli jest przyjętę, że na litr spirytusu trzeba 1,7 kg cukru, to dokładnie prawie tyle otrzymałem. I tak 7050 + 550 =7600
13 kg dzielone przez 1,7 = 7646. Brakuje kielonka, ale to nic na taką ilość. Podejrzewam, że wynik byłby lepszy, gdybym destylował to na raz.
_________________
Pozdrawiam Ostoja
Dziękuję Koledze@Spiryt za radę. Niestety keg 50 litrowy jest za duży dla mnie. Technicznie gabaryty jego są za duże tzn chodzi mi o wysokość. Nad moim kegiem ustawionym na kuchence gazowej jest jeszcze rura miedziana o wysokości 55 cm o średnicy fi 42mm z wypełnieniem pierścieniami Balińskiego. Szczyt rury sięga okapu. Ze szczytu rurką fi 15 mm prowadzę opary do odstojnika z czajnika, stojącego na podłodze. Z odstojnika wychodzi pod sufit pomieszczenia kolumna z rur miedzianych fi 42 mm. To sobie przemyślałem dokładnie i taki keg 14 litrowy zrobiony na zamówienie w V.S.O.P mieści się. Ponadto jestem osobą niepełnosprawną i keg 50 litrowy byłby za ciężki dla mnie.
Dziękuję koledze za troskę
________________
Pozdrawiam Ostoja
Dziękuję koledze za troskę
________________
Pozdrawiam Ostoja
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości