Śliwowica

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2012-09-09, 14:42

t0mi92 pisze:...nie wiem co mam robić :(
Trzeba robić tak jak się robi wino, np. według porad z książki Cieślaka.
O śliwkach już tu było tyle napisane od samego początku (śliwka jeszcze wisi na drzewie) do końca (przezroczysty koncentrat w butli), że w zasadzie to już nie ma co dodać ani ująć.

Pozdrawiam

Winiarek

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2012-09-11, 20:55

To u was śliwki są w śmiesznej cenie. Dzisiaj byłem w hurtowni-są po 3zł, renklody i węgierki.W detalu 4-4,50 zł.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-09-11, 21:07

A w hurcie? Bo hurt to już jedna skrzynka.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2012-09-11, 22:59

W hurtowni powiedziałem, że chcę kupić 100 kg i w odpowiedzi podali mi taką cenę.
W pobliżu nie ma żadnego skupu bo i upraw nie ma.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-09-11, 23:17

Wpisz w Google słowa klucz np sprzedam śliwkę węgierkę województwo ........., może się okazać, że coś znajdziesz, nawet jak z 2009 to będzie nr telefonu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2012-09-12, 13:05

Dzięki za radę!
Potrzebuję dość pilnie sprzętu do robienia śliwowicy i tak się miotam.
Albo sobie odpuszczę w tym roku albo kupię coś na szybko( efekt może być inny od zamierzonego).
Jest też oferta z f. VSOP. Cena z planety Księżyc a efekt działania też niewiadomy.
Jakie są zdania na temat ich produktów ?
Pozdrawiam.
P.S. z pejsatymi nie mam nic wspólnego prócz zainteresowania się ich ulubionym trunkiem (śliwowicą).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Marek Zegarek
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2010-02-26, 23:02

Post autor: Marek Zegarek » 2012-09-16, 10:31

Z Google znalazłem producenta śliwek, cena 1,40 zł ale nic z tego bo ma do sprzedania 8 ton i nie sprzedaje takich małych ilości jak 200 kg. Gdybym chciał 2-3 tony to byłaby już rozmowa.
Rozpatruję inne wyjście; za rok założę sadek śliwkowy i nie będę musiał dziadować.
Dochodzi tu jedynie kwestia odmian.
Jakie odmiany śliwek polecacie na śliwowicę?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marek Zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-09-16, 12:14

Najlepsza ponoć jest węgierka zwykła.
Pzdr.
OLO 69

Paul.sn
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2008-04-20, 19:27

Post autor: Paul.sn » 2012-10-18, 23:38

Witam Panowie!
Moje pytanie dotyczy śliwowicy, czy konieczna jest druga destylacja i dlaczego?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Paul.sn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-10-19, 00:08

No to zadałeś pytanie...
Jest konieczna i nie jest :P
Wszystko zależy od gustu, sprzętu i sposobu pracy na nim. Resztę znajdziesz na forum :)

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-10-20, 11:10

@lesgo58
Najlepiej jak przedgon odbierzesz w osobne małe buteleczki - tak ok. 1/2 litra (5 buteleczek po 100ml ). Możesz nawet kropelkowo.
Później otwórz odbiór w taki sposób, żeby na głowicy osiągnąć ok.85*C. I tę temperaturę utrzymuj tak do ok. 96-97*c w kegu.
Mam rozumieć, że po odebraniu przedgonów mam zamknąć refluks i regulując tylko mocą grzania starać się utrzymać temperaturę 85st.C na skraplaczu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-10-20, 11:14

Mocą grzania nie dasz rady. Trzeba wspomagać się włączeniem delikatnego refluksu.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-10-20, 11:50

Robiłem dwa razy na krótkiej rurze śliwowicę i jestem zawiedziony małą ilością aromatów. Wykorzystuję głowicę Aabratka z refluksem zewnętrznym i myślę, że miałem zbyt duży refluks. Urobek miał 92% i po rozcieńczeniu do 40% i miesięcznym leżakowaniu pozostał minimalny aromat. Pozostało mi cały urobek wykorzystać na koniak. Jestem przed ostatnią próbą i chciałbym uzyskać aromatyczny (śliwkowy) destylat. Jakbyś mógł OLO69 opisać czym się sugerować regulując refluksem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-10-20, 12:15

alvid pisze:Jestem przed ostatnią próbą i chciałbym uzyskać aromatyczny (śliwkowy) destylat.
Niestety, nie jest to takie proste. Przynajmniej dla mnie.
Możliwe, że jak już się znajdzie super sposób to da się uzyskać super śliwowicę.
Ja próbuję już trzeci rok na różne sposoby i mi się to jeszcze nie udało.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-10-20, 12:32

Myślę, że ilość aromatu jest ściśle związany z wielkością refluksu a co za tym idzie końcowy procent uzysku. Tym razem po książkowym odbiorze przedgonów będę się starał ssać z wyłączonym refluksem do 97st.C w bojlerze a później rozpocznę wspomaganie zewnętrznym obiegiem z równoczesnym poniesieniem mocy grzania. Po osiągnięciu temperatury 98st odseparuję pogony. Ponoć śliwowicę robi się na potstillu a tam nie mam mowy o żadnym refluksie.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kurczakowski i 8 gości