Śliwowica

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2018-10-29, 21:16

Teraz pytanie powinno być w temacie dla początkujących, ale ja zapytam tu, jak myślicie, czy cała śliwka, która się nie rozpadła podczas fermentacji odda cały cukier do fermentacji, nie oczekuje porad typu wsadź mieszadło itd, bo mieszadło z kwasiaka na stałe z wiertarką mam podłączone od 2009r , interesuje mnie wasze zdanie, czy niektóre śliwki, które się nie rozpadną same, oddadzą cały cukier, jak grzyby to penetrują. Tydzień przed destylacją i tak wsadzę mieszadło, ale dziś zastanawiałem się z moim kolegą w trakcie rozmowy telefonicznej, nie będę pisał jak szła rozmowa, by nic nie sugerować i postanowiłem wziąć koło ratunkowe, czyli pytanie do publiczności, bo właśnie milionerzy w TV.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Śliwowica

Post autor: mlody » 2018-10-29, 21:21

Magas a co za różnica czy cukier w śliwce czy w soku śliwkowym pod śliwką?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Śliwowica

Post autor: ogurek » 2018-10-29, 21:43

https://jaktodaleko.pl/pijane-zwierzeta-w-afryce/
Skoro taka marula może, to nasza śliwka nie będzie gorsza ;)
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2018-10-29, 21:51

Młody chodzi o to, czy jest możliwość, że fermentacja będzie zakończona, a cukier w całych śliwkach nie przefermentuje.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Śliwowica

Post autor: mlody » 2018-10-29, 21:57

NIE.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Śliwowica

Post autor: ximenek » 2018-10-30, 07:30

A ja sądzę że przez skórkę jest utrudnione dotarcie do cukru grzybkom :wallangry :wallangry

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Śliwowica

Post autor: terni » 2018-10-30, 08:05

Większość producentów rozbija śliwki mieszadłem, więc chyba coś w tym jest.
Róbmy Swoje

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Śliwowica

Post autor: kwik44 » 2018-10-30, 09:04

Moim zdaniem dyfuzja wcześniej czy później da radę. Tyle tylko, że będzie to proces wolny. Jak bardzo - tego nie wiem i nie podejmuję się ocenić.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Śliwowica

Post autor: fuutro » 2018-10-30, 10:18

Jak już drożdże przebiją się przez skórkę to zrobią z owocu papkę po swojemu. Zobacz w dotyku czy śliwka nie jest jak piłeczka pełna niemal wody i nie rozpadnie się po przyciśnięciu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Śliwowica

Post autor: Doody » 2018-10-30, 13:40

Nie wiem do końca jak śliwki, ale ostatnio w przefermentowanym do końca nastawie winogronowym, znalazłem kilka całych kulek winogronowych, które wyglądały na nienaruszone. Z ciekawości spróbowałem. Wewnątrz nie było słodyczy a jedynie wytrawny posmak wina identyczny z nastawem. Oznacza to, że drożdże radzą sobie z przegrodą w postaci skórki winogronowej.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2018-10-30, 16:33

terni pisze:
2018-10-30, 08:05
Większość producentów rozbija śliwki mieszadłem, więc chyba coś w tym jest.
Jakich producentów, mieszadło to pomysł naszego kolegi z forum Ś.P CO2 a nie producentów, ułatwia nam to życie od wielu lat, ale tu chodzi o coś innego, o przeciągnięcie fermentacji w czasie, ciągłej fermentacji, a pytanie padło z czystej ciekawości jak widzą to inni, czy grzyby zwane drożdżami potrafią penetrować śliwki w całości.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Śliwowica

Post autor: zbynek » 2018-10-30, 19:41

Grona da się w ten sposób fermentować, to myślę, że śliwki też da radę. https://pl.wikipedia.org/wiki/Maceracja_w%C4%99glowa
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2018-10-30, 20:44

Czekałem Zbynku na ciebie, dzięki. Przed destylacją tak z 3 dni i tak rozbiję wszystko mieszadłem, by dofermentowało jakby coś.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Śliwowica

Post autor: wawaldek11 » 2018-10-30, 22:36

W jakiej temperaturze fermentujesz śliwki?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2018-10-30, 23:18

One same sobie ustalają w środku, mają w beczce cieplutko, a na zewnątrz mam 16 stopni, mogę mieć chłodniej, jak okienko otworzę, ale to będę robił później, na cichej, bo na razie jeszcze fermentacja burzliwa. Kiedyś próbowałem zwalniać fermentację w środku beczki wkładając skraplacz i odkręcałem zimną wodę, ale jak wyciągałem skraplacz to na na drugi dzień szybko temperatura wracała do poprzedniej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości