Śliwowica

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-09-18, 12:21

A zrobiłeś z tych drożdży matkę drożdżową?
OLO 69

benek2438
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2011-06-10, 21:35

Post autor: benek2438 » 2011-09-18, 14:23

Przyznam się bez bicia że nie tak je tylko wsypałem i zabełtałem. Wszystkie dotychczasowe moje wytwory zawsze startowały bez matki a ten jakiś inny?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez benek2438, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-09-18, 14:29

Pewnie startowały na dzikich drożdżach. Teraz dzikie drożdże ubiłeś poprzez zamrożenie i nie wystartowały. Jeśli masz jeszcze te drożdże to zrób matkę drożdżowa i po dwóch dniach dodaj. Jeśli masz aktywne winne to uwodnij i dodaj. Nie zapomnij dodać pożywkę.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

benek2438
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2011-06-10, 21:35

Post autor: benek2438 » 2011-09-18, 14:37

Spróbuje zrobić jak radzisz? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez benek2438, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2011-09-18, 14:48

kermit64 pisze:Moje 300l już bulka :mrgreen: Chyba na tym poprzestanę bo mi już nogi i ręce opadają :? .A tyle dobra jeszcze jest do zagospodarowania :wall
Tylko jak ja taka ilość przepuszczę przez rure :nie_wiem

Pakuj swoje dobrocie i przyjeżdżaj do mnie do Czech to przerobimy na dwa razy te 300l. I bez problemu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez amber65, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

jurek52
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-10-27, 11:26
Lokalizacja: okolice Poznania

Post autor: jurek52 » 2011-09-20, 09:52

Witam.
Wczoraj byłem w Auchan w Poznaniu, była węgierka po 1,99 zamówiłem 50 kg,ale nie dali gwarancji dostawy.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek52, łącznie zmieniany 1 raz.

jurek52
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-10-27, 11:26
Lokalizacja: okolice Poznania

Post autor: jurek52 » 2011-09-30, 08:41

Witam
Wreszcie ją dostałem,po 3,50 za kg,złociutka w środku,słodziutka jak trzeba, 32kg + 5ltr. wody + 5kg cukru, do beczki, mieszadło i wiertarka, pektopol i po 7 dniach drożdże G995. Teraz pozostało tylko oczekiwanie i delektowanie się ubiegłorocznym eliksirem który im dłużej stoi tym jest lepszy.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek52, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-09-30, 10:10

@jurek52
Woda niepotrzebna a wręcz nie wskazana.
A dlaczego drożdże dodane dopiero po 7 dniach to zupełnie nie rozumiem.
Pozdrawiam.
OLO 69

jurek52
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2008-10-27, 11:26
Lokalizacja: okolice Poznania

Post autor: jurek52 » 2011-10-01, 08:57

Witam
Wcześniej beczkę dezynfekowałem piro, więc tak na wszelki wypadek karencja.Poza tym dodałem pektopolu i gdy się to wszystko ładnie rozpuściło dodałem drożdży. Pierwsza MD nie odpaliła / możne drożdże stare, albo za niska temp. nastawu. Dopiero po dodaniu G995 wszystko pięknie ruszyło. Blg z 19 spadło do 7 i dalej pięknie pracuje.Zastanawiam się czy dodać jeszcze cukier?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jurek52, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-10-01, 09:53

Ja bym cukru już nie dodawał ani grama.
5 kg to i tak według mnie o 2 kg za dużo.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-10-01, 22:07

Zaczęło się tak:
120kg śliwek + 10kg cukru, po rozdrobnieniu wiertarką wyszło trochę ponad 110l nastawu.
Minęło 2 miesiące.
2 partie już jednokrotnie przerobione w 50l kegu "w prawie płaszczu wodnym" z krótką kolumienką 40cm, z wyciągniętym wypełnieniem i bez refluksu czyli prawie jak na pot-stillu.
Za każdym razem najpierw odebrane 0,5l przedgonu, następnie 5l urobku o średniej mocy 58-60%, 1 litr - 45% i 2l - 38-40%.
Ciekaw jestem opinii szerszego grona kolegów odnośnie ilości jaka została uzyskana oraz propozycji ewentualnej dalszej obróbki.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-01, 22:30

Czemu prawie jak na pot-stillu, 40cm rura, bez wypełnienia, to normalny pot-still. Nastawiasz się na długie dojrzewanie (2,5+), czy krótkie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-10-01, 22:36

magas37 pisze:Czemu prawie jak na pot-stillu...
Bo inaczej wygląda :mrgreen:
magas37 pisze:...Nastawiasz się na długie dojrzewanie(2,5+) , czy krótkie.
Sam jeszcze nie wiem co z tym zrobić, na pewno muszę kilka osób obdarować w podzięce za owoce i takie tam.
Dla siebie to mogę poczekać.
Czeka jeszcze jedna taka beczka i pół beczki ortodoksa do przeróbki więc będzie podobny problem, co dalej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-10-01, 22:43

To zrób taki i taki więcej na krótkie, co praktycznie można pić od razu, a drugi schowasz na 3lata.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-10-01, 22:49

Myślałem nawet zalać tym beczkę dębową bo jest wolna i tylko przejściowo leżakuje w niej wzmocnione wino gronowe aby się nie rozeschła. Obawiam się jednak, że ta mi za bardzo śliwką prześmierdnie i następne destylaty które będą tam leżakować mogą nią zalatywać.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości