Śliwowica

ArekWrocław
101%
101%
Posty: 79
Rejestracja: 2014-10-03, 00:22

Re: Śliwowica

Post autor: ArekWrocław » 2020-11-18, 20:57

Radinho19 pisze:
2020-11-17, 09:49
Mam w swojej beczce sfermentowany moszcz śliwkowy i przyszedł czas na oddzielenie pestek skórek itd. Tak myślę jakby to najszybciej zrobić... winko chyba będę pobierał w wiaderko 5 litrowe i przez cedzak zlewał do jakiegoś pojemnika np. fermentacyjnego i tak do opróżnienia beczki. To co mi zostanie w postaci skórek, pestek zapodam na worek filtracyjny od kolegi 98% i tutaj może ktoś ma jakieś proste rozwiązanie co do kręcenia tym workiem jak to ustawić aby odcisnąć jeszcze pewnie sporo cieczy. Mam mieszadło drewniane i może na nim powieszę ten worek. Napełnię go do połowy, zakręcę i mam to trzymać w takiej pozycji cały czas?? Użyć jakiegoś sznurka aby się worek nie rozkręcił? To chyba nie na tym zabawa nie polega. Może ktoś udzieli jakiejś prostej metody jak filtrujcie przez taki worek/rękaw swoje nastawy. Pozdrawiam :)
Pytanie zasadnicze - czy masz jak odpędzić gęste - tzn czy masz kocioł z płaszczem wodnym lub olejowym ? Bo jeżeli tak to mam gotowy sposób na oddzielenie pestek po fermentacji. 110 Litrów nastawu rozdzielam w około 10 min :)
Receperint ad vitam novam

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Śliwowica

Post autor: wawaldek11 » 2020-11-18, 21:09

Cześć!
Ja mam kocioł z płaszczem i trochę nastawu, z którego chcę usunąć pestki. Jak sposób prosty, a zarazem rewelacyjny, to nie tylko ja będę Ci wdzięczny :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Śliwowica

Post autor: Szlumf » 2020-11-18, 21:21

Nie mam co prawda płaszcza ale pracuję na grzałkach ULWD i śliwki dość pracowicie przecieram przez klatkę na warzywa by pozbyć się pestek. Też chętnie poznam szybki sposób na pestki.

Moskit81
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2019-07-29, 16:26

Re: Śliwowica

Post autor: Moskit81 » 2020-11-18, 21:22

Słyszałem ze działa wlewanie do worka siatkowego takiego na ziemniaki cebulę itd. Jeszcze nie sprawdziłem a może lepsza metoda jest

ArekWrocław
101%
101%
Posty: 79
Rejestracja: 2014-10-03, 00:22

Re: Śliwowica

Post autor: ArekWrocław » 2020-11-18, 21:45

Sprawa jest bardzo prosta :)
Kupiłem w makro duży durszlak ze stali nierdzewnej. Przewierciłem oczka dużym wiertłem - średnica jak największa ale żeby pestki nie przeszły. Wkładam durszlak do pustej beczki 120 L i wlewam do niego 15 litrów przefermentowanego nastawu ze śliwek (śliwki po przefermentowaniu rozbijam najpierw mieszadłem wkręconym do wiertarki - zajmuje to jakieś 2 min). Po wlaniu wiadra nastawu z pestkami (jakieś 15 litrów) biorę kopystkę drewnianą i po około 10 ruchach w jedną stronę kopystką w durszlaku pozostają same pestki. Wywalam je do wiadra i czynność powtarzam jakieś 6 - 7 razy. I to cała filozofia. Jeżeli ktoś chciałby zdjęcia to proszę na pw. o nr tel to wyślę z telefonu. Oddzielenie pestek z nastawu 110 Litrowego zajmuje mi jakieś 10 min :) A potem całe geste ale już bez pestek do kotła z płaszczem i lecimy z pierwszym odpędem aż zaczyna lecieć jakieś 8%. Zwykle taki cały pierwszy urobek ma około 28 - 29% alkoholu - akurat tyle co pasuje do drugiego odpędu.
Receperint ad vitam novam

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Śliwowica

Post autor: mlody » 2020-11-18, 21:49

:brawo
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Śliwowica

Post autor: Carl » 2020-11-18, 22:00

15l durszlak? Nawet nie wiedziałam, że takie są
Ale pomysł przedni! Sprawdź proszę przy okazji jakim wiertłem powiekszałeś otwory (obstawiam na 10 mm )

Wystukane z Tapatalka


ArekWrocław
101%
101%
Posty: 79
Rejestracja: 2014-10-03, 00:22

Re: Śliwowica

Post autor: ArekWrocław » 2020-11-18, 22:05

Masz rację - właśnie zmierzyłem - to było 10 mm :)
Receperint ad vitam novam

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Śliwowica

Post autor: Carl » 2020-11-18, 22:09

Poszperałem trochę i znalazłem, tylko pod inną nazwą i... cena trochę zabija. Tyle płaciłeś?Obrazek

Wystukane z Tapatalka


ArekWrocław
101%
101%
Posty: 79
Rejestracja: 2014-10-03, 00:22

Re: Śliwowica

Post autor: ArekWrocław » 2020-11-18, 22:11

Nie pamiętam dokładnie ile płaciłem bi to było kilka lat temu ale było to około 400 zł. Ale co się nie robi dla hobby :)
Receperint ad vitam novam

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Śliwowica

Post autor: Carl » 2020-11-18, 22:17

No tak, to prawda...
Trochę tańszy, ale i mniej wydajny sposób, to siatka o oczkach 1x1 cm Obrazek

Wystukane z Tapatalka


Moskit81
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2019-07-29, 16:26

Re: Śliwowica

Post autor: Moskit81 » 2020-11-18, 22:26

Sprawdze taki worek ale ten chyba za gęsty, skórki pewnie też zostanąObrazek

ArekWrocław
101%
101%
Posty: 79
Rejestracja: 2014-10-03, 00:22

Re: Śliwowica

Post autor: ArekWrocław » 2020-11-18, 22:40

Nie pozwolił bym sobie aby pierwszy odpęd robić bez skórek - jest tam wiele alkoholu ale co ważniejsze mnóstwo niepowtarzalnych aromatów :)
Receperint ad vitam novam

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Śliwowica

Post autor: wawaldek11 » 2020-11-18, 22:47

Do oddzielania pestek wykonałem przed laty ok. dwulitrowy "koszyk" z plecionej siatki 8x8mm. Jutro wrzucę fotkę. Teraz zrobiłbym sporo większy pojemnik. Do węgierki może być 10x10mm https://allegro.pl/oferta/siatka-ocynko ... 9738487439 , ale wtedy "cedziłem" mirabelki i musiałem wybrać mniejsze oczko. Cedzi się spoko, ale wolno idzie. Wlewam prawie pełno, włączam "parkinsona" czyli wibracje, wstrząsy; po chwili zostają pestki.
Macie jakieś wyjaśnienie dlaczego większość pestek spoczywa na dnie, a część pływa na powierzchni?
Pozdrawiam,
Waldek

Radinho19
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2020-02-06, 11:27

Re: Śliwowica

Post autor: Radinho19 » 2020-11-19, 05:44

Wszystko ok z tym że u mnie to tylko prosty keg z grzaniem elektrycznym także zalewanie gęstego nie wchodzi w grę bo wszystko będzie przypalone chociaż może to atut być :) Pestki to spokojnie oddzielę z tym że te skórki zostają... A może ktoś podpowie jak najefektywniej filtrować przez worek filtracyjny (rękaw).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości