Śliwowica
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Śliwowica
Miałem to szczęście, że w tym roku obrodziły dzikie węgierki u teściowej i powoli zapełniam beczki jedna 60l druga 120l. Owoce drobne bardzo aromatyczne delikatnie kwaskowe już zaczynają podsychac.
Pierwsza partia poszła pod wiertarke z mieszadłem do kleju, pektoenzymem i drożdże estelle, po kilku dniach powoli dosypuje nowych owoców. Wszystko fermentuje w dosyć niskiej temperaturze ok 15-18stopni.
Moje pytanie ile się mogę spodziewać gotowego urobku z takiej ilości?
Pierwsza partia poszła pod wiertarke z mieszadłem do kleju, pektoenzymem i drożdże estelle, po kilku dniach powoli dosypuje nowych owoców. Wszystko fermentuje w dosyć niskiej temperaturze ok 15-18stopni.
Moje pytanie ile się mogę spodziewać gotowego urobku z takiej ilości?
Re: Śliwowica
BLG panie, Blg prawdę ci powie.
Jak nie znasz początkowego i końcowego to można zgadywać.
Jak nie znasz początkowego i końcowego to można zgadywać.
czytam nie pytam
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Śliwowica
Jak dodawałem drożdże to bardziej przypominało gęsta zupę niż sok. Nie bardzo było jak zbadać blg. Niestety reflektometru jeszcze nie mam. No nic pójdziemy w ciemno. Odnośnie drożdży estelle, to one raczej pracują powoli?
Re: Śliwowica
Widzę że kolegą mało czyta.
Wrzucasz do beki drobne psitko czekasz kilka chwil i masz setkę do pomiaru .
Wrzucasz do beki drobne psitko czekasz kilka chwil i masz setkę do pomiaru .
czytam nie pytam
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Śliwowica
Czytam czytam tylko im więcej czytam tym mniej wiem...
Jaka beczke koledzy polecają do śliwowicy?
Napewno dębowa, czy mocno palona czy raczej mniej i niestety chyba trzeba będzie ją trochę wylugować?
Jaka beczke koledzy polecają do śliwowicy?
Napewno dębowa, czy mocno palona czy raczej mniej i niestety chyba trzeba będzie ją trochę wylugować?
Re: Śliwowica
Nowa 250l+. Albo uśmiechaj się do kowala, może mu coś przy okazji wyjdzie z przeróbek starych.
Re: Śliwowica
Jeżeli jest ktoś chętny z okolic Krakowa to odstąpię 60kg węgierek (za dużo mi przyjechało i nie mam już gdzie zmieścić) za powiedzmy flaszeczkę czegoś dobrego.
Kontakt na priv. Odbiór we wtorek 22/09 po południu.
Edit: już nie aktualne, idzie do kolegi @grabek246
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Kontakt na priv. Odbiór we wtorek 22/09 po południu.
Edit: już nie aktualne, idzie do kolegi @grabek246
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwowica
Witam.
Zamierzam zrobić moja pierwszą śliwowice. I mam kilka pytań.
Sprzęt na którym będę pędzić to aabratek. Do zbiornika dodaje tylko samą głowicę czy też olm. Jak moc grzania. Potrzebna jest chłodnica. Do śliwek dodaje pekto enzym oraz drożdże jak tak to co polecacie. Jaka ilość śliwki i wody na 60 l beczkę. Max to 1 kg cukru na 10 kg owoców? Wyjdzie z tego tyle aby przykryć grzałkę? Jak o coś nie zapytałem to proszę napiszcie.
Dzięki za pomoc
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Zamierzam zrobić moja pierwszą śliwowice. I mam kilka pytań.
Sprzęt na którym będę pędzić to aabratek. Do zbiornika dodaje tylko samą głowicę czy też olm. Jak moc grzania. Potrzebna jest chłodnica. Do śliwek dodaje pekto enzym oraz drożdże jak tak to co polecacie. Jaka ilość śliwki i wody na 60 l beczkę. Max to 1 kg cukru na 10 kg owoców? Wyjdzie z tego tyle aby przykryć grzałkę? Jak o coś nie zapytałem to proszę napiszcie.
Dzięki za pomoc
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwowica
Ot leniuszek
45 kg śliwki
4 kg cukru
0 l wody
drożdrzaki do owoców
worek do wyciskania po fermentacji
na zbiornik cały moduł najlepiej wypełniony miedzią.
45 kg śliwki
4 kg cukru
0 l wody
drożdrzaki do owoców
worek do wyciskania po fermentacji
na zbiornik cały moduł najlepiej wypełniony miedzią.
czytam nie pytam
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Śliwowica
Dziś przechodząc przez sad u teściów i ujrzawszy na samych czubkach te piękne dojrzałe sliweczki nie mogłem przejąć koło tego obojętnie.
Uzbierał 45l śliwek
do beczki wsypał 2kg cukru, wlał 8l wody, dodał drożdże, pektoenzymem, na to wsypał śliwki i zostawił w spokoju.
Zauważyłem że gdy rozbelta się śliwki i da pektoenzymem to wszystko bardzo buzuje skórki wypływają na wierzch bez dodatku jest dużo spokojniej.
Uzbierał 45l śliwek
do beczki wsypał 2kg cukru, wlał 8l wody, dodał drożdże, pektoenzymem, na to wsypał śliwki i zostawił w spokoju.
Zauważyłem że gdy rozbelta się śliwki i da pektoenzymem to wszystko bardzo buzuje skórki wypływają na wierzch bez dodatku jest dużo spokojniej.
Re: Śliwowica
Hej prawie wszystko się wyjaśniło tylko powiedzcie jeszcze jaka moc grzania. I czy chłodnica jest potrzebna.
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwowica
Możesz się inhalować. Wtedy bez chłodnicy. Trzeba tylko zważać by się nie poparzyć.
Re: Śliwowica
No dobra jeżeli nikt nie podpowie jaka moc grzania to 800W wypróbuje
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwowica
Witam kolegów serdecznie, pytanie: jak destylować pierwszą śliwowicę na aabratku? (50l 2x2kW ze sterownikiem PAMEL, kartalizator wypełniony miedzią i dwoma zmywakami, bufor, rura ze zmywakami), przeszukuję ten temat idąc stronami wstecz (doszedłem do strony 53 z 2013-12-24, 10:01) i jest wiele przydatnych informacji jednak jak na początkującego potrzebuję wsparcia zawodowców. Śliwki kończą fermentację (45 kg węgierki, 4 kg cukru, 0 wody, drożdże Browin Turbo Fruit)
Jako, że mam grzałki to rozumiem, że nie ma co ryzykować destylując nieodfiltrowany nastaw.
Czy nastaw należy sklarować tak jak cukrówkę? Czy wystarczy odfiltrować w wiadrze filtracyjnym ew. przecisnąć przez prasę, worek.
Używać refluksu i czy lecieć na żywioł? Jestem smakoszem, jedna destylacja wystarczy czy jakościowo lepiej będzie dwa razy przepuścić
Pomożecie?
Jako, że mam grzałki to rozumiem, że nie ma co ryzykować destylując nieodfiltrowany nastaw.
Czy nastaw należy sklarować tak jak cukrówkę? Czy wystarczy odfiltrować w wiadrze filtracyjnym ew. przecisnąć przez prasę, worek.
Używać refluksu i czy lecieć na żywioł? Jestem smakoszem, jedna destylacja wystarczy czy jakościowo lepiej będzie dwa razy przepuścić
Pomożecie?
Re: Śliwowica
Siemka mam jeszcze pytanie o śliwki czy bardziej miękka czy twarda. Ma to znaczenie?
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości