Śliwowica

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2014-10-20, 12:17

Z mojego doświadczenia wynika, że jazda na żywioł powoduje zbyt duży i nie kontrolowany proces odbierania pogonów a odbiór czystego spirytusu pod koniec procesu sprzyja wydajności, ale powoduje osłabienie aromatyczności owocówek (bezzapachowy destylat "rozrzedza" aromatyczność wygonu).

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2014-10-20, 20:24

OLO zapewne miał na myśli, że odbiór resztek spirytusu z końca procesu do osobnego naczynia a nie mieszanie z właściwym wygonem.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-10-20, 22:30

Dokładnie. Do osobnego naczynia i ewentualnie jako dolewka w następnym roku do przefermentowanego nastawu na śliwowicę.
Pzdr.
OLO 69

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2014-10-20, 23:51

A ja w tym roku 2x30 litrów śliwki, rozdrobnionej naostrzonym mieszadłem i 10g bayanusow do każdego. Odfermentowało szybko (2,5 tyg). Jedna porcja poszła w komplecie (pestki skórki i co tam tylko było). Ok 4 litry 75%, druga odcedzona 0,5 litra mniej. Tylko że ja robię na szkiełku z deflegmatorem. Smak i zapach bezcenny. Postawiłem ostatnio na ognisku nic nie mówiąc i goście sami krzyczeli że śliwowica taka pyszna.
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 07:25 przez runner2, łącznie zmieniany 1 raz.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2014-10-22, 10:56

Witam,
Jestem początkującym! Robiłem śliwowice, fermentacja po 6 tygodniach zakończona na Blg 12, czy ta wartość nie jest za wysoka? Proszę odpowiedź bo widzę, że znacie się na rzeczy :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-10-22, 11:11

Jakie miałeś startowe Blg? Jakie proporcje użyłeś? Jakie drożdże? Jaka temperatura w pomieszczeniu?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-10-22, 11:18

Może prościej:
- ile kg było śliwek
- ile kg cukru wsypałeś, bo pewnie wsypałeś
- ile wody wlałeś, bo pewnie wlałeś
:?:
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2014-10-22, 11:48

15kg śliwek węgierek
8kg cukru
wody 10l
drożdze Tokaj Zamojscy
i fermentowało to w kotłowni w temp. 22-25 przez 6 tygodni
krzysiek czecho

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-10-22, 12:45

Zrobiłeś nastaw na wino o stężeniu nie do przyjęcia nie na śliwowice. Trzeba by troszkę policzyć żeby sprawdzić czy dokładnie bo na pewno przesadziłeś z cukrem, i czy drożdże nie padły bo nie wytrzymały stężenia alkoholu. Tak wstępnie mi się wydaje że tak mogło być. Ale żeby być pewnym musiał byś sobie wszystko policzyć. TU masz ściągawkę.

Sam roztwór woda + cukier to 44,4 Blg :shock:
Przyjmując że ze śliwek miałbyś moszcz w granicach 14-15 Blg minus na niecukry 4 Blg miałbyś 10 Blg.

Pomyśl teraz co zgotowałeś drożdżakom.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2014-10-22, 13:25

No to nieźle :?
Poprzeliczam sobie to jeszcze!!
W takim razie, co z tym teraz zrobić?
Dzięki za pomoc :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-10-22, 13:31

Żeby zrobić pyszną śliwowicę z tego co masz to tylko musisz:

Dodać 65 kg śliwek
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2014-10-22, 13:41

Hehehe

A poważnie to co z tego zrobić????
krzysiek czecho

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-10-22, 13:50

To było na poważnie.

Lub

Trzy opcje.

I. Rozrobić z wodą aby zmniejszyć stężenie alkoholu i wtedy drożdżaki ruszą (chyba)
II. Wydestylować to co jest. I breję odwarową zaszczepić drożdżakami jeszcze raz żeby dokończyły sprawę.
III. Wypić kompocik.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-10-22, 14:54

elofura pisze: Pomyśl teraz co zgotowałeś drożdżakom.
@krzysztoflas

Nie uwierzyłeś w to, co Ci napisałem via mail?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-10-22, 16:03

Przeliczyłem, chyba dobrze. Przyjmując że miałbyś z samych śliwek moszczu w ilości 10 litrów i że będzie to około 14 Blg. Po obliczeniach wyszło że gdy dodałeś wodę i cukier teoretycznie jeżeli drożdżaki by to wszystko zjadły miałbyś nastaw o stężeniu 21%. Oczywiście jest to dla nich nie możliwe. 5225 g czyli masz jeszcze jakieś 5,2 kg cukru w nastawie 25 litrów. Więc jest o co walczyć. A moc aktualna nastawu wynosi 14 %.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości