Śliwowica
A ja w tym roku 2x30 litrów śliwki, rozdrobnionej naostrzonym mieszadłem i 10g bayanusow do każdego. Odfermentowało szybko (2,5 tyg). Jedna porcja poszła w komplecie (pestki skórki i co tam tylko było). Ok 4 litry 75%, druga odcedzona 0,5 litra mniej. Tylko że ja robię na szkiełku z deflegmatorem. Smak i zapach bezcenny. Postawiłem ostatnio na ognisku nic nie mówiąc i goście sami krzyczeli że śliwowica taka pyszna.
Ostatnio zmieniony 2014-10-21, 07:25 przez runner2, łącznie zmieniany 1 raz.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
Witam,
Jestem początkującym! Robiłem śliwowice, fermentacja po 6 tygodniach zakończona na Blg 12, czy ta wartość nie jest za wysoka? Proszę odpowiedź bo widzę, że znacie się na rzeczy
Jestem początkującym! Robiłem śliwowice, fermentacja po 6 tygodniach zakończona na Blg 12, czy ta wartość nie jest za wysoka? Proszę odpowiedź bo widzę, że znacie się na rzeczy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
Zrobiłeś nastaw na wino o stężeniu nie do przyjęcia nie na śliwowice. Trzeba by troszkę policzyć żeby sprawdzić czy dokładnie bo na pewno przesadziłeś z cukrem, i czy drożdże nie padły bo nie wytrzymały stężenia alkoholu. Tak wstępnie mi się wydaje że tak mogło być. Ale żeby być pewnym musiał byś sobie wszystko policzyć. TU masz ściągawkę.
Sam roztwór woda + cukier to 44,4 Blg
Przyjmując że ze śliwek miałbyś moszcz w granicach 14-15 Blg minus na niecukry 4 Blg miałbyś 10 Blg.
Pomyśl teraz co zgotowałeś drożdżakom.
Sam roztwór woda + cukier to 44,4 Blg
Przyjmując że ze śliwek miałbyś moszcz w granicach 14-15 Blg minus na niecukry 4 Blg miałbyś 10 Blg.
Pomyśl teraz co zgotowałeś drożdżakom.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
No to nieźle
Poprzeliczam sobie to jeszcze!!
W takim razie, co z tym teraz zrobić?
Dzięki za pomoc
Poprzeliczam sobie to jeszcze!!
W takim razie, co z tym teraz zrobić?
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
To było na poważnie.
Lub
Trzy opcje.
I. Rozrobić z wodą aby zmniejszyć stężenie alkoholu i wtedy drożdżaki ruszą (chyba)
II. Wydestylować to co jest. I breję odwarową zaszczepić drożdżakami jeszcze raz żeby dokończyły sprawę.
III. Wypić kompocik.
Lub
Trzy opcje.
I. Rozrobić z wodą aby zmniejszyć stężenie alkoholu i wtedy drożdżaki ruszą (chyba)
II. Wydestylować to co jest. I breję odwarową zaszczepić drożdżakami jeszcze raz żeby dokończyły sprawę.
III. Wypić kompocik.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Przeliczyłem, chyba dobrze. Przyjmując że miałbyś z samych śliwek moszczu w ilości 10 litrów i że będzie to około 14 Blg. Po obliczeniach wyszło że gdy dodałeś wodę i cukier teoretycznie jeżeli drożdżaki by to wszystko zjadły miałbyś nastaw o stężeniu 21%. Oczywiście jest to dla nich nie możliwe. 5225 g czyli masz jeszcze jakieś 5,2 kg cukru w nastawie 25 litrów. Więc jest o co walczyć. A moc aktualna nastawu wynosi 14 %.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości