Śliwowica
Re: Śliwowica
Niestety ale nie posiadam płaszcza i miałem ten sam dylemat ze śliwkami. Zrobiłem tak... 150l nastawu, najpierw przez grube sito w którym zostawały pestki (poszło szybko). Następnie worek jutowy owinąłem o rant beczki tak aby 1/3 pozostawała w beczce, zabezpieczając dodatkowo gumą i na noc wlewałem ok 15l pulpy. Do rana w worku zostawało "błoto" o dość zwartej konsystencji. Rano wybierałem rondlem to co pozostało w worku i na dzien nalewałem kolejne 15 l ... Jako że jechałem na dwie beczki z odciśnięciem sliwek uwinałem się w dwa i pół dnia, bez wyciskania i wiekszego wysiłku. Ze 150 l nastawu miałem ok 120l płynu, który grzałem mocą 2000W (2 grzałki na jednej fazie podłączone pod regulator ustawiony na 50%). Zero przypalen. Jedna ważna rzecz a mianowicie aby na początku tak do ok 80* rozgrzewać mieszajac nastaw, dopiero potem zakładać kolumnę.
Worki filtracyjne nie sprawdzają się, bawełna z której są wykonane jest za gęsta przez co szybko się "zabijają ".
Co do odpadów to niestety ale trzeba się z nimi liczyć ale według mnie to chyba jeden z lepszych sposobów dla tych którzy nie posiadają płaszcza.
Worki filtracyjne nie sprawdzają się, bawełna z której są wykonane jest za gęsta przez co szybko się "zabijają ".
Co do odpadów to niestety ale trzeba się z nimi liczyć ale według mnie to chyba jeden z lepszych sposobów dla tych którzy nie posiadają płaszcza.
Re: Śliwowica
A ten wibrator, to masz jakiś zmechanizowany, czy ręczny?wawaldek11 pisze:włączam "parkinsona" czyli wibracje, wstrząsy
Wystukane z Tapatalka
Re: Śliwowica
To powiem Ci że ja z takiego "błota" na zwykłej ręcznej prasie za 400zl z każdych 20L "błota" wyciskam jeszcze 5L soku/winasiwucha pisze:...Do rana w worku zostawało "błoto" o dośc zwartej konsystencji .Rano wybierałem rondlem to co pozostało w worku i na dzien nalewałem kolejne 15 l ...
...Co do odpadów to niestety ale trzeba się z nimi liczyć ale według mnie to chyba jeden z lepszych sposobów dla tych którzy nie posiadają płaszcza.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwowica
Ja mam wiaderko z Ikei ponacinane gumówką. Działa jak durszlak.
Re: Śliwowica
Też jestem wiaderkowcem, ale u mnie otwory wypalone rurką od feetingu z kega. Działa
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: Śliwowica
Też mam wiaderko, ale zbieram nim piłeczki, bo czasem 300 leży na ziemi gdy z moim młodym udajemy zawodowców i trenujemy jakieś zagranie.
Re: Śliwowica
Stosuję podobne rozwiązanie, nieco podrasowane ale również budżetowe.Carl pisze:...
Trochę tańszy, ale i mniej wydajny sposób, to siatka o oczkach 1x1 cm ...
2 stare fermentory 30l - jeden na drugim, górny do góry dnem a to dno odcięte w 2/3 jego wysokości. Między fermentorami skręcone razem 2 pokrywy wycięte w środku tak, że zostało ok 5mm rantu na wkręty mocujące siatkę. Siatkę między pokrywami mam drobniejszą - 5mm.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Śliwowica
Panowie tez robiłem różne motywy. Ale jednak płaszcz. Raz zainwestowałem i teraz mam spokoj. Mamalyga idzie prosto do gotowania.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Śliwowica
@elofura, wiadomo, że płaszczyk, to podstawa, ale z pestkami? Nie oddzielasz?
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
Re: Śliwowica
Też papkę ładuje ale chce uniknąć problemów z spuszczaniem i żeby pestki nie klinowały się, choć to będzie moj pierwszy raz
Re: Śliwowica
Przy niedawnym gotowaniu śliwek zostawiłem nieco pestek w celach "smakowych". Największy problem był z mieszadłem, które trzeba podnieść dość wysoko. Rura spustowa 70mm do tego zawór klapowy, a mimo to musiałem trochę rozluźnić pestki zalegające w niej, by swobodnie wypłynęły.
Re: Śliwowica
Zawsze większość wyciagam. Te co podczas fermenrscj opadły na dno. Poxniej ich pale w saunie...
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Śliwowica
Warto je wyłapać a i pestkówkę na nich można zrobić, nie tracą w nastawie smaku i aromatu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Śliwowica
Za długi wątek, żeby się przekopać
Co z temperaturą fermentacji? Śliwki wczoraj nastawione, przez noc stały w temp. pokojowej i grzybki wzięły się do roboty. Zastanawiam się, czy zostawić je w ogrzewanym, czy wywalić do garażu.
Safspirit CO-16
Co z temperaturą fermentacji? Śliwki wczoraj nastawione, przez noc stały w temp. pokojowej i grzybki wzięły się do roboty. Zastanawiam się, czy zostawić je w ogrzewanym, czy wywalić do garażu.
Safspirit CO-16
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości