Strona 92 z 101

Re: Śliwowica

: 2019-10-02, 15:10
autor: magas
Surówkę destylować między 28-30%, 29 było by idealnie tak przynajmniej łyski destylująna prostych aparatach, by było poprawne frakcjonowanie inne aparaty rządzą się swoimi prawami, ale ja tej wersji się trzymam, a przedgon dzieł na setki i wąchaj dopiero po rozrobieniu z wodą, mając na uwadze, że jest to tylko kilka kropel w stosunku do całości.

Re: Śliwowica

: 2019-10-02, 18:11
autor: krisslook
Dzięki za cenną wskazówkę:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Re: Śliwowica

: 2019-10-07, 23:04
autor: oktogenek
Nudziłem się w weekend więc testowo przepuściłem 25l nastawu śliwkowego, (25kg śliwki węgierki wydrylowanej i 2,5kg glukozy rozpuszczonej w 3l wody, drożdże winne Fermivin PDM) na kolumnie sitowej 4 półkowej, przedgony w ilości 300ml odebrane z kontrolą organoleptyczną, gon odbierany w przedziale temp. w głowicy 78,8*C do 81*C potem z względu na niestabilność kolumny odebrane jeszcze 6x100ml do temp. 83*C w głowicy. po 24h kontrola organoleptyczna wczesnych pogonów i dolane do gonu próbki 1,2,4,5 co ciekawe 3 odrzucona z względu na zbytnie rozwodnienie, pewnie miało to związek z utratą stabilności kolumny o której wyżej pisałem, 6 odrzucona z względu na nieciekawy posmak, urobek 2415ml gonu o mocy 87% o wyraźnym smaku wsadu i lekkim posmaku pogonów które podczas leżakowania w kamionce pewnie znikną :) teraz pytanie do mądrzejszych kolegów, do jakiej mocy rozcieńczyć urobek do zalania kamionki?

Pozdrawiam
Okti

Re: Śliwowica

: 2019-10-08, 00:09
autor: Doody
Do kamionki moim zdaniem okolice 60% jak do beczki.

Re: Śliwowica

: 2019-10-14, 09:30
autor: krisslook
W sobotę wreszcie próbowałem mojej sliweczki. Ze 100 kg śliwki i 10 kg glukozy otrzymałem lekko ponad 10 litrów serca 68% i jestem pod wrażeniem, gdyż jak nie przepadam (lub gardło me jeszcze się nie przystosowało) do picia bez przepojki, to tutaj bajka...cyk kielonek i choć w zapachu śliwki slabo wyczuwalne, tak po wypiciu...bardzo...zalega sobie w Mkamionce, ale nie wiem czy wytrzyma rok abym mógł sprawdzić jak wtedy smakować będzie jak każdemu kieliszeczka będę chciał polać przy odwiedzinach. Fajnie że takie forum jest i można się doszkalać w sztuce destylacji:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Re: Śliwowica

: 2020-02-11, 14:34
autor: kowal
Pogoniłem ostatnio pierwszą partię "wina" znad śliwek mojego ortodoxyjnego nastawu i jestem pozytywnie zaskoczony.
50l płynu dało 11,1l surówki o mocy 33%, a to oznacza, że nastaw ma 7,32% przy czym prawdziwych węgierek była tylko 1/3, reszta to mix zdziczałych mieszańców.
A jaki voltaż nastawu Wam wyszedł z ortodoxa?

Inna pozytywna obserwacja, to śliwki bardzo ładnie się osadziły na dnie i wyglądają trochę jak rodzynki. Nie bełtałem ich niczym, fermentacja następowała stopniowo od dna. Elegancko się odciąga płyn i będzie go dużo, a gęstego do gotowania w pielusze mało.

Re: Śliwowica

: 2020-02-11, 15:05
autor: Seba1983
2-3blg

Re: Śliwowica

: 2020-02-11, 15:36
autor: kowal
Ale co 2-3 Blg?

Re: Śliwowica

: 2020-02-11, 15:42
autor: Seba1983
Sorry z telefonu odpisywałem i musiałem coś poknocić. Odpowiadałem na zupełnie inne pytanie :abaras :nie_wiem

Re: Śliwowica

: 2020-09-02, 21:05
autor: Zibo27
Mam na działce śliwkę węgierkę taką ze 3 metry wysoka. Śliwek na niej od diabła i trochę, chodź już dużo spadów leży. Te na drzewie trochę twarde jeszcze i lekko kwaskowe, dużo też już popękanych i słodszych.
Jak z tego zrobić nastaw ?
Jakich drożdży użyć ?
Czy stosować pektoenzym do owoców jak tak to jaki ?
Czy spady też zbierać i pakować do beczki ?

Czy poniższe elementy się przydadzą na taki nastaw ?
Pektoenzym
https://destylatorymiedziane.pl/pl/akce ... enzym.html
Drożdże do owoców
https://destylatorymiedziane.pl/pl/akce ... ocowe.html
Beczka 100 litrów z atestem do spożywki
https://allegro.pl/oferta/beczka-plasti ... 4291fbf951

Re: Śliwowica

: 2020-09-02, 21:39
autor: zbyszko
krisslook pisze:
2019-10-01, 15:41
To i może ja napisze o moich sliweczkach.
100 kg śliwki, 10 kg glukozy krystalicznej rozpuszczonej w 10l wody (wiem wiem, ale chcialem żeby trochę więcej nakapalo, a spirytusu jeszcze nie wytworzylem) drożdże G995 25g
Zatem po skończonej fermentacji (13dni) poszło na rurki, destylowane z płaszczem na gazie, aabratek bez wypełnienia i powstało z tego 30l surówki o mocy 35%
Rektyfikacja na 20 cm wypełnieniu miedzi i starałem się utrzymać moc na poziomie 70-80%
Przedgon - 0,5l
Gon 4l - 80% słabo wyczuwalna sliwka
5l - 70% trochę mocniej, ale też bez szalu
3l - 55% tutaj lekki aromat śliwki, z minimalną nuta pogonu...
Pogon 3l jakieś 45%

I teraz mam właśnie dylemat, czy cały gon wymieszać razem, czy zostawić i sprawdzać jak upływ czasu i miejsce w którym będzie przechowywane będzie działało na destylat...

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Pierwszy cytat z poprzedniej strony.

Re: Śliwowica

: 2020-09-03, 07:41
autor: Carl
Pecto nie koniecznie.
Drożdże złe. Nie kupuj turbo. Możesz wziąć G955.
Beczka może być, ale do gęstego kranik nie będzie przydatny

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka



Re: Śliwowica

: 2020-09-10, 22:11
autor: Zibo27
Trochę się spóźniłem i uzbierałem tylko 10 kg. A wydawało się tydzień temu, że śliwek z 30 kg zbiorę.
Śliwki umyłem i wykroiłem pestki, potraktowałem je rozdrabniaczem na pulpe i do wiadra.

Co teraz z nimi? dolać wody i ile? Ile dać drożdży?

Kupiłem G955 jak poniżej.

Re: Śliwowica

: 2020-09-10, 23:00
autor: Carl
Ja bym sugerował dokupić śliwek. Z tak małej ilości, to nic Ci sensownego Ci nie wyjdzie. Chyba, że chcesz bimer o lekkim zapachu śliwki, to wtedy cukier i woda.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka


Re: Śliwowica

: 2020-09-11, 07:42
autor: kwik44
No... Jak słodkie to 15/18BLG mają. Więc lekko licząc w porywach do 1,5kg cukrów. Jak by się baaardzo uparł to flaszkę 0,7 da się wycisnąć.

BTW, był ktoś na Rybitwach w Krakowie może? Są już te małe śliwki? A jak są to czy dojrzałe?