Strona 98 z 101

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 06:10
autor: siwucha
Niestety ale nie posiadam płaszcza i miałem ten sam dylemat ze śliwkami. Zrobiłem tak... 150l nastawu, najpierw przez grube sito w którym zostawały pestki (poszło szybko). Następnie worek jutowy owinąłem o rant beczki tak aby 1/3 pozostawała w beczce, zabezpieczając dodatkowo gumą i na noc wlewałem ok 15l pulpy. Do rana w worku zostawało "błoto" o dość zwartej konsystencji. Rano wybierałem rondlem to co pozostało w worku i na dzien nalewałem kolejne 15 l ... Jako że jechałem na dwie beczki z odciśnięciem sliwek uwinałem się w dwa i pół dnia, bez wyciskania i wiekszego wysiłku. Ze 150 l nastawu miałem ok 120l płynu, który grzałem mocą 2000W (2 grzałki na jednej fazie podłączone pod regulator ustawiony na 50%). Zero przypalen. Jedna ważna rzecz a mianowicie aby na początku tak do ok 80* rozgrzewać mieszajac nastaw, dopiero potem zakładać kolumnę.
Worki filtracyjne nie sprawdzają się, bawełna z której są wykonane jest za gęsta przez co szybko się "zabijają ".
Co do odpadów to niestety ale trzeba się z nimi liczyć ale według mnie to chyba jeden z lepszych sposobów dla tych którzy nie posiadają płaszcza.

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 07:23
autor: Carl

wawaldek11 pisze:włączam "parkinsona" czyli wibracje, wstrząsy
A ten wibrator, to masz jakiś zmechanizowany, czy ręczny?



Wystukane z Tapatalka


Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 07:56
autor: dynio1977

siwucha pisze:...Do rana w worku zostawało "błoto" o dośc zwartej konsystencji .Rano wybierałem rondlem to co pozostało w worku i na dzien nalewałem kolejne 15 l ...

...Co do odpadów to niestety ale trzeba się z nimi liczyć ale według mnie to chyba jeden z lepszych sposobów dla tych którzy nie posiadają płaszcza.
To powiem Ci że ja z takiego "błota" na zwykłej ręcznej prasie za 400zl z każdych 20L "błota" wyciskam jeszcze 5L soku/wina

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 08:20
autor: kwik44
Ja mam wiaderko z Ikei ponacinane gumówką. Działa jak durszlak.

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 08:31
autor: Zalobik
Też jestem wiaderkowcem, ale u mnie otwory wypalone rurką od feetingu z kega. Działa :oki

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 08:38
autor: magas
Też mam wiaderko, ale zbieram nim piłeczki, bo czasem 300 leży na ziemi gdy z moim młodym udajemy zawodowców i trenujemy jakieś zagranie.

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 08:47
autor: przegab

Carl pisze:...
Trochę tańszy, ale i mniej wydajny sposób, to siatka o oczkach 1x1 cm ...
Stosuję podobne rozwiązanie, nieco podrasowane ale również budżetowe.
2 stare fermentory 30l - jeden na drugim, górny do góry dnem a to dno odcięte w 2/3 jego wysokości. Między fermentorami skręcone razem 2 pokrywy wycięte w środku tak, że zostało ok 5mm rantu na wkręty mocujące siatkę. Siatkę między pokrywami mam drobniejszą - 5mm.

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 09:01
autor: wawaldek11
Carl pisze:
2020-11-19, 07:23
wawaldek11 pisze:włączam "parkinsona" czyli wibracje, wstrząsy
A ten wibrator, to masz jakiś zmechanizowany, czy ręczny?



Wystukane z Tapatalka
Ręczny :wink:

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 11:30
autor: elofura
Panowie tez robiłem różne motywy. Ale jednak płaszcz. Raz zainwestowałem i teraz mam spokoj. Mamalyga idzie prosto do gotowania.
20201119_112501_copy_600x800.jpg
20201119_112456_copy_600x800_copy_540x720.jpg

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 13:07
autor: Carl
@elofura, wiadomo, że płaszczyk, to podstawa, ale z pestkami? Nie oddzielasz?

Wystukane z Tapatalka



Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 13:12
autor: Moskit81
Też papkę ładuje ale chce uniknąć problemów z spuszczaniem i żeby pestki nie klinowały się, choć to będzie moj pierwszy raz

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 13:24
autor: Feti
Przy niedawnym gotowaniu śliwek zostawiłem nieco pestek w celach "smakowych". Największy problem był z mieszadłem, które trzeba podnieść dość wysoko. Rura spustowa 70mm do tego zawór klapowy, a mimo to musiałem trochę rozluźnić pestki zalegające w niej, by swobodnie wypłynęły.

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 16:00
autor: elofura
Carl pisze:
2020-11-19, 13:07
@elofura, wiadomo, że płaszczyk, to podstawa, ale z pestkami? Nie oddzielasz?

Wystukane z Tapatalka
Zawsze większość wyciagam. Te co podczas fermenrscj opadły na dno. Poxniej ich pale w saunie...

Re: Śliwowica

: 2020-11-19, 18:12
autor: fuutro
Warto je wyłapać a i pestkówkę na nich można zrobić, nie tracą w nastawie smaku i aromatu.

Re: Śliwowica

: 2021-10-09, 13:15
autor: ogurek
Za długi wątek, żeby się przekopać ;)
Co z temperaturą fermentacji? Śliwki wczoraj nastawione, przez noc stały w temp. pokojowej i grzybki wzięły się do roboty. Zastanawiam się, czy zostawić je w ogrzewanym, czy wywalić do garażu.
Safspirit CO-16