Strona 99 z 101

Re: Śliwowica

: 2021-10-09, 16:53
autor: kwik44
Musisz mieć koło 12 stopni co najmniej. Bayanusy chyba od 9 dawały radę.

Re: Śliwowica

: 2021-11-10, 13:06
autor: ogurek
Przetarłem właśnie śliwki przez rozwiercone wiaderko, żeby mi pestki nie zatkały spustu po gotowaniu. Z ok. 90L nastawu zostało z 10L brei ze skórek i pestek, zastanawiam się czy nie zalać tego spirytusem i przetrzeć jeszcze raz do następnej porcji odpędu? Sporo smaku mogło w tym zostać, trochę szkoda. Nastaw bez cukru, czy trochę czystego spirytusu ziemniaczanego wpłynie na smak?
Zostały mi jeszcze dwie porcje do opędu, przy następnych zalewał bym surówką

Re: Śliwowica

: 2021-11-10, 16:16
autor: kwik44
Ja mieszadłem do farby wyciskam te skórki. Coś zawsze zostanie, ale niewiele. Spirytusu możesz oczywiście dolać, ale jeśli już to nie więcej jak na 15-18blg cukru początkowego. Ale odpęd musisz zrobić porządnie...

Re: Śliwowica

: 2021-11-10, 16:41
autor: ogurek
Jeszcze raz, na spokojnie ;)
Śliwki były rozdrobnione mieszadłem. Dunder spuszczam przez kilka metrów węża 3/4”, więc z wiaderka wiertłem 8mm zrobiłem durszlak żeby mi pestki nie zatkały odpływu (pierwsze śliwki, więc kombinuje ;)). Dzisiaj do gara poszło ok 80l przetartego nastawu i z tego zostało ok 10-12l pestek ze skórkami, gdyby to były same pestki to bym nie kombinował.
Do tej brei dodałem litr spirytusu i chciałbym to jeszcze raz przetrzeć do następnej porcji odpędu. To co zostanie po przecieraniu kolejnej partii zaleje dzisiejszą surówką i przetrę do kolejnego gotowanie itd… Czyli na ok 300l nastawu 1l spirytusu.

Re: Śliwowica

: 2021-11-10, 17:27
autor: kwik44
Ok, teraz czaję. Tak to spokojnie. W sumie to zazdraszczam. Ja w tym roku nie zrobiłem śliwek :( Niewiele właściwie zrobiłem :(

Re: Śliwowica

: 2022-01-06, 11:50
autor: ogurek
mlody pisze:
2020-10-08, 10:26

Zbynek ma OLM i ja podobnie więc drugi przebieg wygląda tak że w ogóle nie stabilizujesz kolumny i odbierasz trochę przedgonu jak leci na górze kolumny. Następnie skręcasz zawór na LM i zaczynasz dobierać resztkę przedgonu z czyszczenia kolumny OLM. Po odebraniu powiedzmy 100ml (wszystko zależy od waszych preferencji smakowo zapachowych) zaczynam odbiór serca bez ustawiania refluksu.
Czyli LM otwarty na maxa?
Czy LM jednak zamknięty a odbiór z OLM?
Dopiero ogarniam obniżony odbiór i szukam co i jak przy smakówkach.

Re: Śliwowica

: 2022-01-06, 11:54
autor: dynio1977
LM otwarty na max od poczatku, traktujesz kolumnę jak destylator prosty i odbierasz na papugę

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Re: Śliwowica

: 2022-01-06, 15:20
autor: ogurek
Tak robiłem bez OLM, zastanawiam się o co chodziło młodemu

Re: Śliwowica

: 2022-01-06, 22:22
autor: zbyszko
Czego nie rozumiesz?
Mlody opisał łopatologicznie proces jak na niego.
Widzę cie, dawaj na priv.

Re: Śliwowica

: 2022-09-06, 23:31
autor: kowal
I jak tam? Nastawiacie śliwki w tym roku? Ja nastawiam tylko na jeden wsad do kega i tak co roku po trochu i za 3-4 lata do beczki 🙂
Jesienią pogonię surówkę nazbieraną przez ostatnie lata i wreszcie naleję do specjalnie do tego celu dwa lata ługowanej beczki :cheers

Re: Śliwowica

: 2022-09-07, 07:11
autor: Jim
W tym roku 650kg śliwek poszło do beczek :mrgreen:

Re: Śliwowica

: 2022-09-07, 08:18
autor: Doody
Ja na razie tylko 50kg.

Re: Śliwowica

: 2022-09-07, 10:33
autor: wawaldek11
Moje śliwki jeszcze na drzewach u sadowniczki :wink: Ale koło 300kg chciałbym jeszcze w tym roku przytulić, bo zamierzam wyhamować z wytwarzaniem ze względów demograficznych :lol:

Re: Śliwowica

: 2022-09-07, 13:11
autor: Jim
W tym roku dużo śliwek jest i cena niska to trzeba korzystać :smile5

Re: Śliwowica

: 2022-09-07, 14:11
autor: jakub2001
wawaldek11 pisze:
2022-09-07, 10:33
Moje śliwki jeszcze na drzewach u sadowniczki :wink: Ale koło 300kg chciałbym jeszcze w tym roku przytulić, bo zamierzam wyhamować z wytwarzaniem ze względów demograficznych :lol:
Czyli nie ma kto pić? :shock:
Rób dużo, damy radę......... :D