Czy wyjdzie z tego dobry bimber ? Ciekawe ile.

witux
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-12-18, 19:17

Czy wyjdzie z tego dobry bimber ? Ciekawe ile.

Post autor: witux » 2008-12-18, 19:22

Zrobiłem eksperyment. Jak myślicie czy coś z tego wyjdzie ?

Woda = 32 L
Cukier = 5 KG
Miód = 3 L ( około 4,3 KG )
Drożdże TURBO Alcotec = 205 G ( 1 op. 24H )
Planuję przytrzymać w temp 24 st.C około 4 dni.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-12-18, 19:29

Mnie by było szkoda, oj bardzo szkoda miodku. :?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
larzwo
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-08-31, 12:25
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: larzwo » 2008-12-18, 19:34

dokładnie - miodku bardzo szkoda - tym bardziej, że można było go spożytkować do krupnika...
dodany na tym etapie "produkcji" nic nie wniesie.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-12-18, 19:45

oczywiście cukier i miód na raty wrzucałeś, czy wszystko na raz?

witux
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-12-18, 19:17

Post autor: witux » 2008-12-18, 20:23

Miód dostałem od teścia za free. On jest bardzo mocno gęsty bo stary.
Wszystko na raz wrzuciłem. teraz obserwuje , a nastaw chodzi już 40 min.
Pięknie buzuje :) można balony pompować. Aha bałem się że mało drożdży więc dodałem drożdży winnych 7 gram. Na razie ładnie pracuje.

[ Dodano: 2008-12-18, 20:24 ]
larzwo pisze: dodany na tym etapie "produkcji" nic nie wniesie.
nie żartuj ? :(

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-18, 20:26

Drożdże winne zmieszane z Alcotekami?? To bez sensu. Poczytaj forum lepiej.

A temat powinien być w dziale Dla początkujących Destylerów a nie tu!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-12-18, 20:28

Heja!

@Witux
Tiaa, typowe... Najpierw zrobić, a potem pytać.

Jeśli przepuścisz to na pot stillu, dostaniesz śmierdzącą berbeluchę z nutą miodową (o ile da się ją wyłonić z gąszczu pogonów). Jak puścisz na kolumnie , dostaniesz spirytus bez zapachu, jak z normalnej cukrówki... Oj, szkoda miodku.

Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-12-18, 20:30

Swoje procenty wniesie na pewno, ale smak, zapach, raczej nie wiele z tego zostanie.
Moim zdaniem to marnotrawstwo. Tyle można było dobrych napitków zrobić z tego miodu.
A starością miodu bym się nie przejmował, tak szybko o ile w ogóle, to on się nie popsuje.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

witux
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-12-18, 19:17

Post autor: witux » 2008-12-18, 20:33

Zostało mi jeszcze 3 litry miodu. mogę kupić Turbo Alcoteca. Poradzicie co z tego można zrobić ? Najbardziej mnie interesuje czysta.

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-12-18, 20:36

Kolego Witux, kup cukier i postępuj wg przepisu zawartego na opakowaniu. W międzyczasie wybuduj sobie kolumnę rektyfikacyjną. Początki są trudne, ale za jakieś pół roku powinno Ci się udać zrobić naprawdę dobry wybryk :)

A miód zostaw do doprawiania po wypędzeniu:).

Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

witux
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-12-18, 19:17

Post autor: witux » 2008-12-18, 20:40

Kurcze tak chciałem zrobić dobrą czysta na święta :( Ale widzę że chyba mi się nie uda. Trudno ... robię to drugi raz. moim pierwszym razem było :
25 l woda, 2 kg śliwek, 9 kg cukru, 40 dkg drożdży spożywczych. Nastawiłem to na 6 tygodni, przedestylowałem i wyszło to w miarę po zabarwieniu cukrem palonym.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-18, 20:46

A na czym to było destylowane?

Nie możliwe że piekarnicze zrobiły taką ilość cukru w tej ilości wody.

Coś kręcisz Kolego.
Pozdrawiam

witux
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-12-18, 19:17

Post autor: witux » 2008-12-18, 20:57

Poważnie - !!! Destylator to beczka 50l po piwie w spawaną grzałka elektryczną + odstojnik + rurka miedziana w tulejce podłączonej do wody bieżącej . Destylowałem do 50%, reszte wylałem.
Wyszło około 7 litrów trunku.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-18, 21:02

Taki nastaw jaki podałeś jest ustawiany na 18%, a piekarnicze drożdże tego nie zrobią.
Do po takim aparacie to nieźle musi śmiedzieć wypęd.

7 litrów ile % ?
Pozdrawiam

witux
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-12-18, 19:17

Post autor: witux » 2008-12-18, 21:10

Jak mówiłem jestem początkującym, śmierdziało na pewno. zaczęło kapać od 85% a skończyło na 50% . Końcówka nie zbyt przyjemna więc zalałem to na dwa tygodnie na suszone śliwki. Potem przefiltrowałem i koledzy zachwalali :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości