Czy wyjdzie z tego dobry bimber ? Ciekawe ile.
Czy wyjdzie z tego dobry bimber ? Ciekawe ile.
Zrobiłem eksperyment. Jak myślicie czy coś z tego wyjdzie ?
Woda = 32 L
Cukier = 5 KG
Miód = 3 L ( około 4,3 KG )
Drożdże TURBO Alcotec = 205 G ( 1 op. 24H )
Planuję przytrzymać w temp 24 st.C około 4 dni.
Woda = 32 L
Cukier = 5 KG
Miód = 3 L ( około 4,3 KG )
Drożdże TURBO Alcotec = 205 G ( 1 op. 24H )
Planuję przytrzymać w temp 24 st.C około 4 dni.
Miód dostałem od teścia za free. On jest bardzo mocno gęsty bo stary.
Wszystko na raz wrzuciłem. teraz obserwuje , a nastaw chodzi już 40 min.
Pięknie buzuje można balony pompować. Aha bałem się że mało drożdży więc dodałem drożdży winnych 7 gram. Na razie ładnie pracuje.
[ Dodano: 2008-12-18, 20:24 ]
Wszystko na raz wrzuciłem. teraz obserwuje , a nastaw chodzi już 40 min.
Pięknie buzuje można balony pompować. Aha bałem się że mało drożdży więc dodałem drożdży winnych 7 gram. Na razie ładnie pracuje.
[ Dodano: 2008-12-18, 20:24 ]
nie żartuj ?larzwo pisze: dodany na tym etapie "produkcji" nic nie wniesie.
- rudysteffan
- 40%
- Posty: 95
- Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
- Lokalizacja: Mazowsze
Heja!
@Witux
Tiaa, typowe... Najpierw zrobić, a potem pytać.
Jeśli przepuścisz to na pot stillu, dostaniesz śmierdzącą berbeluchę z nutą miodową (o ile da się ją wyłonić z gąszczu pogonów). Jak puścisz na kolumnie , dostaniesz spirytus bez zapachu, jak z normalnej cukrówki... Oj, szkoda miodku.
Pozdrawiam
Stefan
@Witux
Tiaa, typowe... Najpierw zrobić, a potem pytać.
Jeśli przepuścisz to na pot stillu, dostaniesz śmierdzącą berbeluchę z nutą miodową (o ile da się ją wyłonić z gąszczu pogonów). Jak puścisz na kolumnie , dostaniesz spirytus bez zapachu, jak z normalnej cukrówki... Oj, szkoda miodku.
Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...
Swoje procenty wniesie na pewno, ale smak, zapach, raczej nie wiele z tego zostanie.
Moim zdaniem to marnotrawstwo. Tyle można było dobrych napitków zrobić z tego miodu.
A starością miodu bym się nie przejmował, tak szybko o ile w ogóle, to on się nie popsuje.
Moim zdaniem to marnotrawstwo. Tyle można było dobrych napitków zrobić z tego miodu.
A starością miodu bym się nie przejmował, tak szybko o ile w ogóle, to on się nie popsuje.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
- rudysteffan
- 40%
- Posty: 95
- Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
- Lokalizacja: Mazowsze
Kolego Witux, kup cukier i postępuj wg przepisu zawartego na opakowaniu. W międzyczasie wybuduj sobie kolumnę rektyfikacyjną. Początki są trudne, ale za jakieś pół roku powinno Ci się udać zrobić naprawdę dobry wybryk
A miód zostaw do doprawiania po wypędzeniu:).
Pozdrawiam
Stefan
A miód zostaw do doprawiania po wypędzeniu:).
Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...
Kurcze tak chciałem zrobić dobrą czysta na święta Ale widzę że chyba mi się nie uda. Trudno ... robię to drugi raz. moim pierwszym razem było :
25 l woda, 2 kg śliwek, 9 kg cukru, 40 dkg drożdży spożywczych. Nastawiłem to na 6 tygodni, przedestylowałem i wyszło to w miarę po zabarwieniu cukrem palonym.
25 l woda, 2 kg śliwek, 9 kg cukru, 40 dkg drożdży spożywczych. Nastawiłem to na 6 tygodni, przedestylowałem i wyszło to w miarę po zabarwieniu cukrem palonym.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 59 gości