Nastaw z jabłek ??
- prezez2007
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-03-09, 17:00
Nastaw z jabłek ??
Chcę zrobić mój pierwszy zacier co sądzicie o podanych proporcjach ??
20 l wody
5 kg cukru
3 kg jabłek
do tego matka drożdżowa z drożdży winnych poniewarz akurat takowe posiadam
Bardzo prosze o ewentualne korekty
Nie wytrzymałem i poprawiłem tytuł. Z jabłek może być nastaw, gdyż w tym wypadku niczego nie zacieramy, no może poza rękami jak się uda.
a_priv
20 l wody
5 kg cukru
3 kg jabłek
do tego matka drożdżowa z drożdży winnych poniewarz akurat takowe posiadam
Bardzo prosze o ewentualne korekty
Nie wytrzymałem i poprawiłem tytuł. Z jabłek może być nastaw, gdyż w tym wypadku niczego nie zacieramy, no może poza rękami jak się uda.
a_priv
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 11:37 przez prezez2007, łącznie zmieniany 1 raz.
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam.
Kolego prezez2007 Twój nastaw trudno nazwać jabłkowym choćby z powodu proporcji. To raczej nastaw cukrowy z być może z nutka jabłkową.Ten przepis to przecież Grunwald 1410 z odrobinką jabłek. Ale jak się postarasz może z tego wyjść całkiem dobry destylat.
Kolego prezez2007 Twój nastaw trudno nazwać jabłkowym choćby z powodu proporcji. To raczej nastaw cukrowy z być może z nutka jabłkową.Ten przepis to przecież Grunwald 1410 z odrobinką jabłek. Ale jak się postarasz może z tego wyjść całkiem dobry destylat.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
Re: Zacier z jabłek ??
Ciekawe co będziesz zacierał?prezez2007 pisze: Chcę zrobić mój pierwszy zacier [...]
Może ręce, jak zacznie fermentować?
A tak na poważnie, moim zdaniem za dużo cukru w takim nastawie. Wystarczy jak dasz 3kg (no w porywach 4kg).
I tak nie będzie tu wiodącej nuty jabłkowej.
pzdr
- prezez2007
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-03-09, 17:00
zacieranie jablek
witam
nie moge znalesc jaka orientacyjna jest ilosc cukru w jablkach moze ktos mi pomoze ? zakladam ze w 1L mąszczu znajduje sie 10% cukru. Czy do zmielonych jablek dodac wody i cukru i w jakich proporcach nie chce uzyskac wiecej jak 13% zawartosc c2h5oh. o opinie prosze osoby ktore juz cos takiego robily .u mnie to bedzie robione pierwszy raz a nie chce pozniej wszystkim tym urzyzniac gleby w okolicy w razie niepowodzenia ....
pozdrawiam
nie moge znalesc jaka orientacyjna jest ilosc cukru w jablkach moze ktos mi pomoze ? zakladam ze w 1L mąszczu znajduje sie 10% cukru. Czy do zmielonych jablek dodac wody i cukru i w jakich proporcach nie chce uzyskac wiecej jak 13% zawartosc c2h5oh. o opinie prosze osoby ktore juz cos takiego robily .u mnie to bedzie robione pierwszy raz a nie chce pozniej wszystkim tym urzyzniac gleby w okolicy w razie niepowodzenia ....
pozdrawiam
Skrócony Kurs Gorzelnictwa... pisze:Jabłka
W latach dużych urodzajów jabłek spore ich ilości kierowane są do przerobu na spirytus. Rekordową ilość, bo ponad 700 tys. t jabłek przetworzono w gorzelniach rolniczych w kampanii 1982/1983.
Jabłka niedojrzałe, a także odmiany bardzo wczesne, cechują się małą przydatnością dla przemysłu gorzelniczego, ponieważ zawierają poniżej 7% cukrów, a wydajność z nich wynosi nierzadko mniej niż 3,5 dm3 ze 100 kg. Jabłka odmian późniejszych są bardziej zasobne w cukry, a uzyskiwana z nich wydajność wynosi nawet do 6,0 dm3 ze 100 kg.
Ze względu na brak przy gorzelniach warunków poprawnego przechowywania owoców dostawy ich do zakładu powinny być regulowane terminowymi harmonogramami.
Przetwarzanie na alkohol odbywa się w polskich gorzelniach rolniczych najczęściej metodą wstępnej termicznej obróbki jabłek w parniku. Uzyskuje się według takiej technologii surówkę przeznaczoną, po rektyfikacji, do produkcji wódek czystych. Stosuje się niekiedy także fermentację surowej miazgi owocowej. Uzyskany z takiego procesu spirytus wykorzystuje się do wytwarzania gatunkowych wódek owocowych.
Wywar z obu technologii nie stanowi dobrej paszy i do żywienia zwierząt raczej nie powinien być kierowany.
Może ten arkusz okaże się pomocny http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 1141#31141
fermentuj w miazdze a potem jak masz płaszcz, destyluj gęste jeśli nie, wyciśnij i brykaj
fermentuj w miazdze a potem jak masz płaszcz, destyluj gęste jeśli nie, wyciśnij i brykaj
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość