Nastaw z jabłek ??

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 09:55

20 l wody
5 kg cukru
3 kg jabłek

daj wiecej jablek!

albo daj mniej wody i cukru :)

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-03-22, 13:46

troche za malo tych jablek w tych twoich proporcjac wedlug twojego przepisu i prporcji to do ilosci jablek jakie mam musialbym dokupic 1,5tony cukru

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 14:13

ja daje 2kg na 10L soku z jablek, zrob tak i wyjdzie dobrze :)

Awatar użytkownika
prezez2007
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-03-09, 17:00

Post autor: prezez2007 » 2009-03-22, 22:17

dobra zrobiłem tak...

dałem 7kg pokrajanych w kostkę jabłek
3,5kg cukru
13l wody
dwie matki drozdzowe Zamojskich + Pożywka

cały wywar zrobiłem w ubiegły poniedziałek zatkałem rurką fermentacyjną i odstawiłem... Nie wiem czy tak powinno byc ale do dzisiaj nie widać śladów fermentacji tzn. Zapach jest lecz w rurce fermentacyjnej nic nie bulgocze... Po jakim czasie powinno sie zacząć coś dziać ?? A może nic z tego nie będzie ??

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-03-22, 23:15

zawsze cos bedzie jak nie wino ktore mozna pozniej poddac dalszej przerobe to w ostatecznosci bedziesz mial kompot do niedzielnego obiadu

Awatar użytkownika
prezez2007
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-03-09, 17:00

Post autor: prezez2007 » 2009-03-23, 06:13

nie takiej odpowiedzi oczekiwałem...

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-23, 16:49

Jabłka pokrojone w kostkę to możesz dać do szarlotki :D Jeżeli nic nie bulgocze to jeszcze nic nie znaczy,ważne aby było widać na powierzchni nastawu bąbelki lub pianę.Jeżeli masz cukromierz to sprawdź blg,jeżeli nie masz to sobie kup.
nie takiej odpowiedzi oczekiwałem...
Moja odpowiedź też Cię pewnie nie usatysfakcjonuje ,lecz jeśli chcesz to mogę Cię okłamywać że wszystko jest super.Ale czy tego chcesz?Czy raczej chcesz rzetelnej informacji.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
prezez2007
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-03-09, 17:00

"Zacier" nie wystartował ??

Post autor: prezez2007 » 2009-03-27, 12:48

Mam do pytanie 10 dni temu zrobiłem "zacier" tzn dałem następujące składniki:

7kg jałek pokrajane w kostkę
13 l wody
3,5 kg cukru
oraz 2 matki drożdżowe z drożdzy MULTIMEX Pierwsza SHERRY druga BURGUND

do tej pory nic sie nie dzieje to zanczy woda sie zmętniła jabłka pływają po powierzchni jest trochę piany czuć zapach fermentacji ale w ogóle nie bulgocze nie wiem co sie dzieje czyżby zacier nie wystartował?? Mogę dodać jeszcze jedną matkę drożdżową do tego ??

Prosze o odpowiedź:)

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Re: "Zacier" nie wystartował ??

Post autor: robol69 » 2009-03-27, 12:53

prezez2007 pisze: czuć zapach fermentacji ale w ogóle nie bulgocze
Witam

A co ma bulgotać ? W rurce fermentacyjnej , może jest nieszczelność .
Sprawdzałeś BLG ?

robol
Polak potrafi !!!

peter
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-03-25, 14:19
Lokalizacja: swietokrzyskie

Post autor: peter » 2009-03-27, 13:15

Moim zdaniem za duzo cukru.
wsypałeś od razu czy dawkowałeś ???
:)
rzeczywistość to My

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-27, 13:39

@prezez2007

W kwestii formalnej: to co nastawiłeś to nie jest żaden zacier tylko nastaw.
Żeby był zacier musi wystąpić zacieranie, a więc m.in. działanie enzymów zamieniające skrobię na prostsze cukry.



pzdr

Awatar użytkownika
prezez2007
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-03-09, 17:00

Post autor: prezez2007 » 2009-03-27, 13:53

Kolego juz jedna osoba mnie o to upomniała ... Więc słowo "Zacier" specjalnie napisałem w cudzysłowie...

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-03-27, 14:13

Witam!
Cukru to tam może i nie jest za dużo, ale skoro Multimexy (nie jestem ich zwolennikiem) nędznie pracują, kup i to szybko jakieś aktywne bayanusy i zaszczep.
Jak za długo będzie się tak kisić, to ocet się może zrobić.

Sprawdź może najpierw szczelność rurki i korka, często to jest powód braku "bulgotania".
I czy wyraźnie szumi (powinno), jak ucho przyłożysz do otwartej szyjki baniaka.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-03-27, 14:23

Jak juz bedziesz kupowal aktywne, to wez od razu cukromierz. 7zl i wszystko jasne.

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-03-28, 11:55

Astemio pisze:kup i to szybko jakieś aktywne bayanusy i zaszczep.
Popieram w 100% ja zrobiłem niedawno taki nastaw z jabłek tyle tylko że wycisnąłem sok.Do tego woda cukier no i oczywiście pożywka.Pracują w pocie czoła aż miło dla ucha :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości