Nastaw z jabłek ??
- prezez2007
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-03-09, 17:00
dobra zrobiłem tak...
dałem 7kg pokrajanych w kostkę jabłek
3,5kg cukru
13l wody
dwie matki drozdzowe Zamojskich + Pożywka
cały wywar zrobiłem w ubiegły poniedziałek zatkałem rurką fermentacyjną i odstawiłem... Nie wiem czy tak powinno byc ale do dzisiaj nie widać śladów fermentacji tzn. Zapach jest lecz w rurce fermentacyjnej nic nie bulgocze... Po jakim czasie powinno sie zacząć coś dziać ?? A może nic z tego nie będzie ??
dałem 7kg pokrajanych w kostkę jabłek
3,5kg cukru
13l wody
dwie matki drozdzowe Zamojskich + Pożywka
cały wywar zrobiłem w ubiegły poniedziałek zatkałem rurką fermentacyjną i odstawiłem... Nie wiem czy tak powinno byc ale do dzisiaj nie widać śladów fermentacji tzn. Zapach jest lecz w rurce fermentacyjnej nic nie bulgocze... Po jakim czasie powinno sie zacząć coś dziać ?? A może nic z tego nie będzie ??
- prezez2007
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-03-09, 17:00
Jabłka pokrojone w kostkę to możesz dać do szarlotki Jeżeli nic nie bulgocze to jeszcze nic nie znaczy,ważne aby było widać na powierzchni nastawu bąbelki lub pianę.Jeżeli masz cukromierz to sprawdź blg,jeżeli nie masz to sobie kup.
Moja odpowiedź też Cię pewnie nie usatysfakcjonuje ,lecz jeśli chcesz to mogę Cię okłamywać że wszystko jest super.Ale czy tego chcesz?Czy raczej chcesz rzetelnej informacji.nie takiej odpowiedzi oczekiwałem...
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
- prezez2007
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-03-09, 17:00
"Zacier" nie wystartował ??
Mam do pytanie 10 dni temu zrobiłem "zacier" tzn dałem następujące składniki:
7kg jałek pokrajane w kostkę
13 l wody
3,5 kg cukru
oraz 2 matki drożdżowe z drożdzy MULTIMEX Pierwsza SHERRY druga BURGUND
do tej pory nic sie nie dzieje to zanczy woda sie zmętniła jabłka pływają po powierzchni jest trochę piany czuć zapach fermentacji ale w ogóle nie bulgocze nie wiem co sie dzieje czyżby zacier nie wystartował?? Mogę dodać jeszcze jedną matkę drożdżową do tego ??
Prosze o odpowiedź:)
7kg jałek pokrajane w kostkę
13 l wody
3,5 kg cukru
oraz 2 matki drożdżowe z drożdzy MULTIMEX Pierwsza SHERRY druga BURGUND
do tej pory nic sie nie dzieje to zanczy woda sie zmętniła jabłka pływają po powierzchni jest trochę piany czuć zapach fermentacji ale w ogóle nie bulgocze nie wiem co sie dzieje czyżby zacier nie wystartował?? Mogę dodać jeszcze jedną matkę drożdżową do tego ??
Prosze o odpowiedź:)
Re: "Zacier" nie wystartował ??
Witamprezez2007 pisze: czuć zapach fermentacji ale w ogóle nie bulgocze
A co ma bulgotać ? W rurce fermentacyjnej , może jest nieszczelność .
Sprawdzałeś BLG ?
robol
Polak potrafi !!!
- prezez2007
- 10%
- Posty: 13
- Rejestracja: 2009-03-09, 17:00
Witam!
Cukru to tam może i nie jest za dużo, ale skoro Multimexy (nie jestem ich zwolennikiem) nędznie pracują, kup i to szybko jakieś aktywne bayanusy i zaszczep.
Jak za długo będzie się tak kisić, to ocet się może zrobić.
Sprawdź może najpierw szczelność rurki i korka, często to jest powód braku "bulgotania".
I czy wyraźnie szumi (powinno), jak ucho przyłożysz do otwartej szyjki baniaka.
Cukru to tam może i nie jest za dużo, ale skoro Multimexy (nie jestem ich zwolennikiem) nędznie pracują, kup i to szybko jakieś aktywne bayanusy i zaszczep.
Jak za długo będzie się tak kisić, to ocet się może zrobić.
Sprawdź może najpierw szczelność rurki i korka, często to jest powód braku "bulgotania".
I czy wyraźnie szumi (powinno), jak ucho przyłożysz do otwartej szyjki baniaka.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości