Nastaw z jabłek ??

Awatar użytkownika
gogolik
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-10-19, 17:17

Post autor: gogolik » 2009-03-28, 13:16

Astemio pisze: Jak za długo będzie się tak kisić, to ocet się może zrobić.
Mam w związku z tym pytanie, czy przy szczelnym pojemniku/balonie, jesli nie ma dostepu tlenu, nastaw może sie "zoctować" czy rzaczej jest bezpieczny.
Gdzieś czytałem że bakterie które wytwarzają ocet musza mieć do życia tlen i środowisko o niezbyt silnym steżeniu alkoholu.

Jak to wygląda w praktyce ?

Awatar użytkownika
prezez2007
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-03-09, 17:00

Post autor: prezez2007 » 2009-03-28, 22:32

A wiec tak :) Kolega który stwierdził że może być korek nieszczelny miał zupełną rację :) Dzisiaj kupiłem nowy i bulgocze jak nalezy :) BLG jes na poziomie 15 wiec chyba po dwóch i pół tygodnia to dobry znak prawda ??

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-03-28, 22:47

prezez2007 pisze: BLG jes na poziomie 15 wiec chyba po dwóch i pół tygodnia to dobry znak prawda ??
szkoda że nie sprawdził kolega Blg przed zapodaniem drożdzy wiadomo było by jak ochoczo pracują mali koledzy :D :D :D :D

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-03-29, 00:35

gogolik pisze:
Mam w związku z tym pytanie, czy przy szczelnym pojemniku/balonie, jesli nie ma dostepu tlenu, nastaw może sie "zoctować" czy rzaczej jest bezpieczny.
Gdzieś czytałem że bakterie które wytwarzają ocet musza mieć do życia tlen i środowisko o niezbyt silnym steżeniu alkoholu.

Jak to wygląda w praktyce ?
W praktyce wygląda to tak, jeśli winko, nastaw, ma około 14 % i jest przechowywany w miarę niskiej temperaturze, nie musisz się obawiać bakterii octowych, nawet jeśli pojemnik nie jest szczelny. Jeśli nastaw ma 12 i mniej lepiej trzymać go w wypełnionych niemalże po brzegi naczyniach, zabezpieczonych przed dostępem powietrza. Trzymanie 30 l winka w beczce 60 litrowej nawet szczelnie zakrytej nie uchroni go od zaoctowania. Nastawy poniżej 10% lepiej nie przechowywać, tylko po fermentacji, prosto na rurę :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-03-31, 08:17

zbynekkk lub @all
za cholere nie moge sobie poradzic z tym arkuszem pomocy
w beczkach jak na razie jest po 120kg zmielonych jablek zamowine sa bayanusy995 pektopol aktivit piorsiarczyn potasu powiedz mi co mam ztym dalej zrobic bo na owocach nigdy nie robilem nie moge wyliczyc ile cukru dodac do tego i wody na 14 %i co zrobic zeby wyszlo ok .
HELP HELP

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-31, 08:33

na 1l moszczu z jablek dodaje sie ok. 95-100g cukru, aby uzyskac wino wytrawne.
jesli chodzi o zaoctowanie, to dodaj do nastawu procentów i wytrzyma. czyniono tak z winem OPORTO aby sie nie psulo podczas dlugich podrózy przez ocean (ma 18%)

milego dnia

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-03-31, 22:18

http://www.bimber.info/forum/files/nazwa_owocu_123.doc

Jeśli masz 120 kg miazgi, a wydajność soku z jabłek jest na poziomie 65%, to możesz w przybliżeniu założyć że uzyskasz 70 litrów soku, w którym będziesz miał około 110 gram cukrów na litr, sam wylicz ile musisz dodać cukru na litr soku aby uzyskać 14%. Pamiętaj że jeden kilogram cukru zwiększa objętość nastawu o 0,6 litra. Cukier dodawaj porcjami. Wody nie dawaj, piro jeśli to nie ma być winko daruj sobie. Drożdże możesz dodać od razu, nie czekając na cukier, jak dobrze ruszą możesz dać pierwszą porcję. Pektopol na pewno nie zaszkodzi. Pożywka przy nastawach z jabłek wskazana.

Jeśli jednak chcesz zrobić wino daj jeden gram piro na 10kg miazgi a w arkuszu wybierz tylko rodzaj winna jakie chcesz zrobić, kliknij w polu D5 i wybierz czy to ma być wino wytrawne , czy jakie tam :D pozostałe dane wstawiłem.
http://www.bimber.info/forum/files/winaxxx_606_181.xls
Załączniki
Nazwa Owocu.doc
(44.5 KiB) Pobrany 1227 razy
winaxxx_606.xls
(49.5 KiB) Pobrany 1131 razy
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-04-02, 22:33

Witam.

Trafia mi się spora ilość jabłek 1000 kg - 2000 kg po 8 gr.
To jak mam wreszcie to zrobić na 120 l bekę.
Wyliczyć to ja umie ile cukru ( kiedyś się mądrowałem na ten temat.) ale jaki koledzy stosują swój sprawdzony sposób na nastaw jabłkowy.

NASTAW NA 120 L

bodzio

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-04-03, 08:38

skad ty o tej porze masz jablka i to po takiej cenie?ja placilem w sezonie po 15gr teraz dopiero zacieralem

[ Dodano: 2009-04-03, 08:52 ]
ja mam w kazdej beczce po okolo 80kg miazgi z czego uzyskam okolo 55 litrow soku a co za tym idzie max co moge uzyskac z tego to 6,5% w beczce wiec w kazdym litrze soku znajduje sie 110g cukru dla uzyskania 14% dodam 20kg cukru 37 litrow wody razem to mi wyjdzie prawie 130 litrow ale beczki moje maja zapas a procenty takze troch slabsze bo obietosc swieksza moszcz o 24 litry. pozyjemy zobaczymy co z tego wyjdzie . pomocna w tym byla tabela kol zbynka ale nie uwzglednia miejsce na maszcz tylko sam sok wiec to jest takie wyliczenie zazgrubne wazne zeby cukru nie bylo za duzo.
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-03, 08:55 ]
dzis czekam na pektopol on idzie na pierwszy ogien pozniej piro i na koniec pracusie z grupy 995 z rodziny bayanusa

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-04-03, 09:45

Mam znajomości w pewnej firmie ogrodniczej.
To co mogę załatwić dla siebie to tak wygląda.
Cena faktycznie i dziś jest 15 gr pytałem się 2 - tygodnie temu , za spad czyli owoc nadający się do przetwórstwa.

Każda gospodarstwo sadownicze zajmujące się tym na szerszą skale , sortuje jabłka a co za tym idzie i jest pozagatunkowy produkt.
Sadownicy mają kontrahentów i umowy z nimi na zbyt poza gatunkowy.
Może się udać coś kupić nawet i dziś ale po wyższej cenie niż 15 gr.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-04-03, 10:05

mi koles powiedzial w pazdzierniku ze jak wezme 30 ton po 15groszy to nawet transport dostane gratis :-) zadne jablko nieobiste zadne spady pelnowrtosciowe jablka z tym ze wedlug niego przemyslowe , u mnie na rynku gorsze sprzedaja po 1,5pln
pozostawiam bez komantarza z czego ci rolnicy i sadownicy mają zyc:-(

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-04-03, 22:14

@ dastin

Moszcz to świeżo wyciśnięty sok. Koledze pewnie chodziło o miazgę. Istotnie arkusz nie uwzględnia objętości miazgi, ale dla winiarza ta objętość jest nie istotna, i tak wszystkie pomiary odnoszą się do moszczy. I jeśli nawet czasami fermentujemy w miazdze to zawsze można wycisnąć próbkę do analizy i na tej podstawie odpowiednio doprawić całość.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-04-04, 06:56

bodzio.1974 pisze:Może się udać coś kupić nawet i dziś ale po wyższej cenie niż 15 gr.
W mojej miejscowości takie jabłka sadownik sprzedaje po 30gr. ale można kupić nawet 1 kg.Podejrzewam że przy większej ilości byłoby taniej


pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2009-09-21, 19:40

Witam i prosze o opinie na temat nastawu z jabłek . Mam dostep do jabłek i chciałem zrobic podobnie jak ze sliwka , jabłka rozdrobnic przy uzyciu tzw buraczarki a potem poprawic mieszadłem z wiertarki na 10 kg pulpy 1 kg cukru beczke mam 160l , i tak ze 120 l nastawic zakwasic kwaskiem cytrunowym rozpuszczonym w 3 l wody potem pektopol i bajanus jak spadnie blg do 0 do abratka z płaszczem olejowym .Odbiór 3l na godzine przy 40 % koniec odbioru tak zeby średnia zawartośc alokoholu wyszła 70% rozpuscic do 45% i smacznego. Prosze kolegów o opinie i serdecznie pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości